För att ange tjockleken på bomullsgarn som är avsett för just virkning, använder man sig ofta av ett nummersystem, vilket gör att man pratar om t.ex. 8/4-garn. Systemet som man använder är  traditionellt sätt att ange tjockleken för olika sorters naturgarner (bomull, ull, lin).

Vi tar ett 8/4-garn som exempel:

Den första siffran (8) anger hur många meter garn det går på ett gram. I detta fall går det alltså 8 meter garn på 1 gram. Ett garn som betecknas 12/3 eller 12/4 innebär alltså att på ett gram garn så får man ut 12 meter garn. Detta innebär att en tråd 8/4-garn är tjockare än ett 12/3-garn.

Den andra siffran (4) anger hur många trådar man spunnit tillsammans: I detta fall 4 trådar.

Om man arbetat med andra typer av garner kan man vara mer bekväm att använda sig av antalet meter/50 gram (vilket oftast är standardstorleken på ett garnnystan). Ett 8/4-garn är ca 170 meter.

Några exempel:

8/4: Detta får nog anses som något av standardtjocklek för oss som virkar kläder. Ett 50-gramsnystan är ca 170 meter och virknålen 1,75-2,5. Det gör att även ett stort plagg inte blir för tungt, men det är samtidigt en rimlig arbetsinsats att genomföra jobbet.

12/3: Varje tråd är här av tjockleken 12, dvs tunnare än det förra. Dessutom har man spunnit samman bara 3 trådar, vilket gör att virkgarnet blir ungefär hälften så tjockt, ca 330 m/100 gram. Virknålen är ca 1,25-1,5. Detta är traditionellt ett garn som använts till dukar och spetsar och jag har själv aldrig virkat kläder i det. Det vore dock ett spännande projekt att genomföra eftersom resultatet blir verkligt skirt och spetslikt. Men det kräver tid och tålamod. Då man surfar på utländska sidor, så används ofta garn i denna tjocklek även till kläder.

24/2*3 för cablé-garn är jämförbart  med 12/3, men anges på det sättet eftersom det är spunnet av två trådar.

12/4: Varje tråd är av tjockleken 12 och här har vi 4 trådar som spunnits samman. Det gör totalt ca 250 m/50 gram. Något tjockare än det ovan alltså. Virknål 1,5-1,75, så fungerar fint att virka kläder i om man har tålamodet.

12/6: Detta är ett garn som har tjockleken 12 och består av 6 trådar. Virkgarn i denna kvalitet är nästan alltid av typen cablé-garn, dvs kabeltvinnade garn. Kabeltvinningen ger en speciell struktur åt garnet och den blanka merceriseringen lyfts fram extra mycket, vilket ger ett garn med fin lyster. Antalet meter för detta garn är precis som för 8/4-garn, dvs ca 170 m/50 gram. Virknålen 1,25-2,25.

16/2: Blir då hittills det tunnaste garnet (mer som sytråd). Ett garn med tjocklek 16 som består av 2 trådar. Det ger ca 700m/50 gram.

8/8: Detta garn är av tjockleken 8 och 8 trådar som spunnits samma. Det är alltså precis dubbelt så kraftigt som ett 8/4 garn och ger därför ca 80 m/50 gram. Virknål anges som 3,5-4,5. Detta garn fungerar också att virka kläder i, men man ska vara medveten om att ett stort plagg kan bli väl tungt i detta garn och risken är att tyngden av garnet gör att plagget hänger och töjer sig.

Och självklart går det även att sticka med virkgarn!
Precis på samma sätt som att det går att virka med stickgarn!

5 svar på “Vad innebär 8/4-garn, 12/3-garn?”
  1. Hej tack! för din förklaring, jag virkar bara i 12/3 garn för jag virkar bara dukar o löpare. men när man ska köpa garn och frågar efter 12/3 typ Grandi finns det inte överallt men nu vet jag vad siffrorna betyder och det underlättar i letandet efter garner. 🙂 Carina

  2. Kan man blanda 8/4 med 12/6 utan att det märks? (Håller på med ett mormorsrutorprojekt)

  3. Hej och tack för att du läser min blogg. Jadå, det går jättebra att blanda 8/4 och 12/6. De har samma tjocklek och du kan använda samma nål. De är ofta spunna olika, så att de har olika struktur, men i ett mormorsruteprojekt så gör det ju inget utan bidrar bara till variationen. Lycka till! 🙂

  4. Hej!
    Vilket garn lämpar sig för väntar?
    Tänkte både på tjocklek och kvalité.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *