B. Var i Spanien ska vi bo?

Då var det alltså bestämt att det skulle bli Spanien.

För att välja exakt var i Spanien vi ville bo så utgick vi varifrån det går direktflyg från Stockholm, vilket gjorde att det var Málaga eller Alicante som kunde bli aktuellt. Barcelona är en mycket trevlig stad, men klimatet är inte idealiskt på vintern och priserna på lägenheter har skjutit rejält i höjden. Vi var inte beredda att betala så mycket och det verkade inte heller finnas några större attraktiva billigare orter utanför. Det katalonska kravet på självständighet, gör det dessutom osäkert på hur framtiden kommer att te sig för den delen av Spanien.

Vi ville bo i en centralort, där all service finns tillgänglig på gångavstånd. Vi frågade runt i bekantskapskretsen efter erfarenheter och så fort vi nämnde orden “köpa lägenhet i Spanien”, så svarade någon: “Åh, Nerja är ju så fint!”. En snabb koll gjorde att vi fort konstaterade att prisnivån i Nerja är väldigt hög jämfört med många andra semesterorter. Nerja ligger på Costa del Sol och priserna där har hunnit stiga en hel del efter fastighetskrisen 2007.

Vi vände oss därför mot trakterna kring Alicante och Costa Blanca istället. Jag hade väldigt gärna bott i centrala Alicante: Alicante är en stad med stranden mitt i centrum som många talar väldigt gott om. Då jag pratade med en mäklare om köp där och vilken budget vi har, så blev svaret: “Glöm det om ni vill bo i ett vettigt område”, så det slog vi ur hågen direkt. Alicante är en storstad, med storstadspriser. Norr om Alicante är också priserna också rätt höga på populära orter som Altea och Albir. Spårvagnen (“trammen”) går efter kusten, vilket gör transporterna enkla och lätt tillgängligt för många.

Fokus ändrades återigen och nu till kusten som ligger söder om Alicante. Då vi vill bo där det är liv och rörelse året om samt bra kommunikationer till flygplatsen och med gångavstånd till både hav och en trevlig strandpromenad, blev det Torrevieja. Här är priserna fortfarande rimliga och avståndet till flygplatsen är mindre än 1 timme (vilket var vår max-gräns). Vi vill också bo i en “riktig” stad, med all service så mindre orter och urbanisationer gick bort direkt.

Det finns en hel del trevliga orter på vägen till Torrevieja som:

Arenals del Sol: Väldigt nära flygplatsen, men inte mycket service. En typisk semesterort sommartid, men vi blir beroende av bil.

Gran Alacant: Här hittar man bostäder med fantastisk utsikt över havet. Staden är utsträckt och jag känner inte att jag vill bo där utan att ha bil. Det är inte heller gångavstånd till stranden härifrån och få bostäder har gångavstånd till något köpcentrum.

Santa Pola: Ett jättetrevligt ställer men något högre priser än Torrevieja eftersom det ligger närmare Alicante. De har en trevlig strandpromenad med en marina och dess typiska stora yatcher.

La Marina: Också en väldigt liten ort där vi behöver ha tillgång till bil. Vi åkte ner och tittade på  det nybyggda området La Marina del Pinet halvvägs mot havet och det kändes verkligen utkastat mitt ute i ingenstans. Oerhört vackra hus, fina fräscha lägenheter som säljs till bra priser, men ingenting för mig som vill ha liv och rörelse omkring mig.

Guardamar del Segura: Detta var nog den starkaste kandidaten till Torrevieja. Staden är lagom “liten” och har en fantastisk strand. Fascinerande är också alla pinjeträden och den fina parken som ligger mitt i stan. Jag tyckte dock att det verkade vara svårt att hitta ett vettigt boende centralt och ville inte hamna långt bort i det nybyggda området som ligger efter den långa stranden. Det byggs också flera höga hus långre norrut mot den nya marinan, men dit är det långt till centrum ifrån.

La Mata (Torrelamata / Torre la Mata): Här finns också en helt underbart lång strand och orten är i princip sammanbyggd med Torrevieja. Jag kände det dock mer som en förort till Torrevieja, än en egen stad.

En sak jag snabbt också lärde mig var att man ska bo på rätt sida av N-332, dvs den stora vägen. Och rätt sida är öster om N-332, så man inte får vägen mellan sig och havet.

Söder om Torrevieja finns det också många fina ställen som Punta Prima, Playa Flamenca, La Zenia (med det stora köpcentret Zenia Boulevard), Cabo Roig, Mil Palmeras för att sedan komma till Torre de la Horadada. Det finns jättefina bostäder här och ofta nybyggda, men för oss föll det på avståndet från flygplatsen. Hit måste man ta en taxi eftersom flygbussen endast går till Torrevieja. Vi körde ända ner till La Manga också för att se på havslagunen och fascinerande att man byggt höghus efter en smal landtunga. Eftersom vi var där under högsäsong, så var det väldigt mycket trafik och folk i rörelse just där. Jag funderar dock på hur det är där vintertid och gissar på att det är rätt folktomt då.

Norr om Alicante finns många berömda orter som San Juan, El Campello, Altea, Benidorm, Calpe m.fl. Vi körde en sväng och visst är Altea otroligt vackert med sina vita hus och Altea Hills där stora villor klättrar efter det branta berget. Benidorm är helt otroligt fascinerande med sina skyskrapor. Men jag kommer aldrig att vilja åka många gånger på de smala kurviga vägarna. Det var förvånande vilket annorlunda landskap det blev norr om Benidorm. Rejäla berg och trädklädda gröna kullar. Men jag och smala, kurviga bergsvägar går inte ihop.

Stadskärnan i Torrevieja har ett stort utbud på lägenheter och gångavstånd till “allt” vilket passar oss bra, då vi inte vill vara beroende av att hyra bil varje gång vi åker ner. Än mindre måsta ha en bil ståendes där permanent.

Då vi startade projektet, så trodde vi bara skulle ha råd med en liten lägenhet, dvs med 1 sovrum, men byter snart fokus till att leta efter boende med 2 sovrum. Med två sovrum skulle vi få plats med både ett sovrum till oss, ett arbetsrum men ändå kunna ha gäster i en bäddsoffa i vardagsrummet. Vi ville också ha en lägenhet för att slippa yttre underhåll och trädgård, då vi just nu bara kan vara där korta perioder. Jag ser ibland skräckexempel på hus som stått övergivna ett tag och där ogräs växer fritt mellan kakelplattorna. Naturen tar snabbt över i ett klimat som detta.

Jag kommer att nämna Torrevieja och Costa Blanca i texten, men mycket av det jag lärt mig gäller även för andra delar av Spanien.