Tips: Gör en kravlista för ditt boende

Då du först börjar titta efter lägenhet känns det som att det finns hur mycket som helst att välja mellan. Gör din kravlista för vad just du vill ha utifrån dina behov, så minskar utbudet ofta rejält. Jag sitter med Google maps och tittar både på StreetView för att se hur områdena ser ut på bild. Det ger oftast en bra uppfattning om vad du kan förvänta dig. Ibland så är Google-bilderna några år gamla, så kontrollera gärna datumet på dessa om du hittar något du är osäker på. Jag kollar också avstånden till de olika typer av service vi vill ha nära oss och brukar också promenera virtuellt på kartan för att få en uppfattning om det är promenadvänligt.

Ett bra tips om du vill ha promenadavstånd till något: Rita en cirkelradie på karta och kolla vad som ryms inom den cirkeln. Här utgick jag ifrån Busstationen i Torreveija och bestämde mig för att max-avståndet till denna borde vara 800 m. Tänkte att det är max vad jag kan tänka mig att promenera med resväskan om jag kommer med flygbussen.

torrevieja

 

 

 

 

 

 

 

 

Din kravlista kan innehålla saker som:

Var vill du bo? I vilken region, stad eller område?

Vill du bo i lägenhet, radhus eller fristående villa?

Vill du bo nära stranden? 

Vill du bo nära havet? (Inte alltid samma sak som att du har en strand nära dig)

Vilken utsikt vill du ha? Ett hus på andra sidan gatan, en "friare" utsikt eller kanske vatten?

Vill du bo nära golfbana eller någon annan fritidssysselsättning?

Vill du bo i stadsmiljö eller i en lugnare miljö (en urbanisation)?

Hur många sovrum behöver du?

Hur många badrum behöver du?

Vill du köpa möblerat?

Vill du ha takterrass eller räcker det med balkong?

I vilket väderstreck vill du ha balkongen? Under de varma sommarmånaderna så är ett läge i norr att föredra för att få svalka, medan de under den kyligare vintermånaderna behöver komma in sol för att värma upp.

Vill du ha tillgång till pool?

Hur högt upp vill du bo om det gäller en lägenhet? Vill du bo längst ner (baja), någon trappa upp, i mitten någonsans eller rent av i en penthouse (atico)?

Behöver du ha hiss?

Behöver du ha ett förråd?

Behöver du parkeringsplats eller garage?

Hur långt kan du tänka dig ha till service som större matvaruaffär?

Hur stort utbud vill du ha på restauranger och hur nära ska de ligga?

Hur nära vill du bo allmänna kommunikationer? Tänker du klara dig utan bil? Var stannar lokalbussen och hur ofta går den?

Hur tar du dig till/från flygplatsen?

Det viktigaste av allt:
Vilken är din budget? Både när det gäller inköp och driftkostnader (fastighetsskatt, kommunskatt, avgift till samfällighet, el, vatten, bankavgifter och hemförsäkring).