Tips: Att hyra ut

Spanska myndigheter vill få kontroll på uthyrning av privata bostäder och många regioner har genom en ny hyreslag infört licenskrav för uthyrning. Om du hyr ut utan licens så kan du få dryga böter. Det finns speciellt anställda poliser som söker på sajter som Blocket, hemsidor och liknande, för att kontrollera att alla annonser har utsatt registreringsnummer som alla godkända uthyrare tilldelas. Även grannar kan ange dig till polisen om du de misstänker att du hyr ut utan tillstånd.

Själva tillståndet är gratis att få, men du är sedan skyldig att deklarera dina inkomster en gång i kvartalet (var tredje månad) och betala skatt på dessa inkomster. Du behöver också anlita någon som finns på plats för att lämna ut nycklar, kontrollera pass och sköta städningen. 

En stor del av Spanien från sin inkomst från turismen och då känns det rätt självklart att de även vill ha in skatt för de som hyr ut boende. Dessa konkurrerar med hotell, som inte kan komma undan sin skatteplikt. 

Här finns regler för alla Spaniens provinser och här finns anvisningar speciellt för Valencia.

Självklart får du låna ut lägenheten till familjen, men så fort pengar byter hand och du får någon ersättning, så handlar det om en uthyrning.