F. Köpeprocessen

torrevieja costa blanca

 

 

 

 

 

 

Vi hade alltså lagt ett bud via vår mäklare på lägenheten. Mäklaren hade förhandlat med säljaren och vi var överens om priset. Nu kunde själva köpeprocessen start. Nu började utväxlingen av papper via mail.

Jag kan säga att det också innebar ett par första dagar med ångest och funderingar. Gör vi rätt sak nu? Är det verkligen klokt att dra på sig mer saker att sköta, när vi ofta pratar om att vi borde frigöra oss mer från de materiella tingen. Är det verkligen vettigt att ha en “sommarstuga” 6 timmars restid med flyg? Kommer vi att kunna utnyttja den till fullo? Lägger vi våra pengar och vår tid på rätt sak? Är det Guds vilja eller bara våra egna önskningar? Kan den här lägenheten komma att bli till välsignelse för inte bara oss själva utan även för andra i vår omgivning? Det har varit nätter med orolig sömn, morgnar då jag inte kunnat äta och långa samtal med Gud. Jag tillhör inte dem som tycker att jag sällan får tydliga svar, utan måste tro att så länge Gud inte stoppar mig, så gör jag rätt. Och jag tror också att magkänslan är Guds ledning. En morgon, efter en sådan där halvt sömnlös natt sa min Bibelplan att jag skulle läsa Psaltaren 143:6-10 (Nya Levande Bibeln): “Jag sträcker mig mot dig, ja, jag längtar efter dig precis som ett förtorkat land törstar efter regn. Kom snart, Herre, och svara mig, för jag blir alltmer deprimerad. Vänd dig inte bort från mig, för då kommer jag att dö. Påminn mig varje morgon om din godhet, för jag litar på dig. Visa mig den väg jag ska gå! Jag behöver dig! Rädda mig från mina fiender! Herre, jag flyr till dig, för det är bara hos dig som jag kan gömma mig. Hjälp mig att leva som du vill, för du är min Gud. Låt din gode Ande leda mig på rätta vägar.” Det kändes som att jag fick en bekräftelse på att Gud vet exakt vad jag tänker och känner. Han är med mig och han är med oss i det här projektet.

Jag måste ha någon sorts rättvis jämförelse för de extra kostnader vi drar på oss. Vi räknade ut att om man jämförde driftkostnaderna för lägenheten i Spanien med vad det skulle kosta att hyra en lägenhet på samma plats, så tjänade vi in hyreskostnaden om vi vistades minst 3 veckor i lägenheten. Eftersom vi har rest så mycket det senaste året, är det ingen orimlig jämförelse och inte heller orimligt att vi kommer att vistas där mer än 3 veckor per år. I en av mina mer mörka stunder, så fick jag mig presenterad en jämförelse med de som har fjällstugor: Många åker dit kanske 1-2 gånger/år och betalar massor för liftkort och skidor. Jämfört med detta så skulle vi utnyttja vår lägenhet betydligt mer. Det roliga var också att min omgivning hela tiden var så positiva och uppmuntrande. Det kom heja-rop och grattis-önskningar oavsett vem som hade fått reda på våra planer. Det kan också ha hjälpt att jag välvilligt tillgodosåg alla som fiskade efter en inbjudan att komma och hälsa på oss när vi är där. Kunskapen om att det är väldigt besvärligt att hyra ut numera i Spanien (tillstånd + deklaration var tredje månad) hade också spritt sig, så just ingen frågade efter att få hyra den, vilket var skönt.

Efter några dagar hade det hela landat hos mig, jag längtade tillbaka till lägenheten som vi bara fått vara i en kort stund. Just känslan av hemlängtan gjorde mig trygg i att vi hade tagit rätt beslut och borde gå vidare med köpet.

En intressant iakttagelse är att jag, som anser mig vara hyfsat berest, knappt hade någon aning om var Torrevieja låg, nu plötsligt träffade än den ena, en den andra har någon koppling till Torrevieja.

Steg 1 - Reservationskontrakt

Vi fick ett reservationskontrakt skickat till oss via mail från mäklaren. Vi skrev ut det på en skrivare, skrev under det, scannade in det och mailade tillbaka till mäklaren. Vi satte också in pengarna för reservationen via en vanlig SEPA-betalning i vår bank till säljarens mäklares bankkonto. Reservationen innebär att lägenheten tas bort från mäklarens listning och ingen annan kan bjuda på den, utan nu är det vi som har första tjing. Mäklaren hade i samband med detta bokat lägenheten åt oss, dvs gett säljaren våra uppgifter. I detta läge skulle vi kunnat dra oss ut utan några ytterligare förpliktelser, utan endast förlorat handpenningen (3000€ i vårt fall).

Vår mäklare har kontakt med ett advokat-kontor, men alla våra kontakter gick via just mäklaren, vilket vi känner har förenklat processen. Ett råd man alltid får på olika internet-sajter är att skaffa en egen oberoende advokat som ska tillvarata just dina intressen i affären. Vi kände inte att ett lägenhetsköp och den lägenhet vi köpte kunde innebära några speciella behov för att gå utanför mäklarens rekommendationer. Den advokatfirma som de anlitade är också en av de som ofta rekommenderas. Det har varit väldigt skönt att enbart behövt prata med en person. Jag skulle dock råda till en allmän marknadskontroll innan du litar på din mäklare på det sätt som vi har gjort genom denna affär: Hon har varit ärlig mot oss från dag ett och tålmodigt svarat på våra ibland dumma och andra gånger omständliga frågor, vi har bekantas bekanta, hon har varit verksam i många år i Torrevieja och med ett mycket gott rykte. Det känns faktiskt inte som att vi skulle kunnat ha träffat på någon bättre mäklare än henne.

Steg 2 - Nota Simple

Vi fick se en Nota Simple, som mäklaren skickade till oss. Detta utdrag ur registret är till för att kontrollera att ägaren verkligen äger fastigheten och att inga skulder finns registrerade på fastigheten. Dessutom kontrolleras vad som står när det gäller ombyggnader. Det krävs i princip tillstånd till alla ombyggnation i Spanien (även inomhus) och det kan bli böter för den nye ägaren om den tidigare ägaren gjort ombyggnationer utan tillstånd. Skulle det vara så att det finns skulder kopplade till fastigheten, så ärvs även skulderna av köparen, eftersom skulderna följer med fastigheten och inte ägaren. Vår Nota Simple visade att allt var OK.

Steg 3 - Fullmakt till mäklaren

Vi ordnade med en fullmakt för försäljningen eftersom vi inte skulle kunna vara på plats själva vid slutbetalningen. Vår mäklare kommer då att företräda oss. Det blev att skriva ut en fullmakt (på spanska). Vår mäklare mailade en fullmakt till oss som vi skrev ut på skrivare. Vi skrev under den och tog den med ner till det advokatkontor i vår stad som är utsedd till att vara Notarius Publicus. De satte på en massa stämplar och skrev ett följebrev (apostillering) som krävs då vi skickar det till Spanien. För det betalade vi 500 kr. För att vara något som gjordes av en advokatbyrå, kändes det som billigt. Fullmakten skickades sedan som rekommenderat brev till mäklaren i Spanien.

Steg 4 - Bankkonto på Deutsche Bank

En förmiddag damp det ned ett mail där det stod "Välkomment till Deutsche Bank". Eftersom jag jobbar med IT-säkerhet så ringde alla mina varningsklockor, men efter en dubbelkoll med mäklaren, så var detta korrekt. Tyvärr ligger kontoret för Deutsche Bank över 4 km från vår lägenhet, så jag kände väl ingen större entusiasm över just detta val. Min egen marknadsundersökning hade satt Caixa eller Bank Inter på översta platsen pga låga avgifter. Varje bankbesök kommer att ta minst 3 timmar om vi inte har bilen med oss, då vi kommer att behöva passa bussen (som dessutom kostar ca 50 kr i tur och retur-biljetter för oss bägge tillsammans). Min förhoppning är att filialkontoret som ligger mitt i centrum kan hjälpa oss med det vi behöver göra på plats och att resten kan skötas via telefon/mail. Så vi accepterade det för oss inte helt populära bankvalet och jag lade in en notering i almanackan att ta itu med bankbyte då det första året är över och om vi är missnöjda och det inte fungerar med filialen. Mäklaren försäkrade oss om att även om banken lågt långt från vår lägenhet, så hade de väldigt bra service, korta köer, bra internetbank och svarade snabbt på mail, så det kunde vara värt att måsta åka lite längre de enstaka gånger som vi behövde besöka dem. Vi får helt enkelt göra en utvärdering efter det första året och se om vi vill vara kvar eller inte. 

Steg 5 - Betala in handpenning

Nu betalade vi in handpenningen till samma konto som reservationsavgiften (säljarens mäklare). Totalt hade vi och med detta betalat 10% av köpeskillingen. Från och med nu så kände vi att lägenheten verkligen kommer att bli vår. Lägenheten försvann också i och med detta från webbsidor som Idealista och mäklarens egen hemsida.

Steg 6 - NIE-nummer

Vi hade lämnat kopior och foton på våra pass till mäklaren i Spanien innan vi lämnade Torrevieja. Detta för att hon skulle kunna ordna vårt NIE-nummer (N.I.E-nummer är motsvarigheten till personnummer i Spanien för utländska medborgare). Det visade sig att de foton vi lämnat hade fel storlek: De ska vara av exakt samma storlek som ett passfoto. Passkopiorna måste också vara stämplade med exakt samma stämpel som fullmakten. 

Så vi ordnade nya foton och fick gå ytterligare en gång till vår notarius publicus och betala för ett antal stämplar. Denna gång fick vi betala 750 kr (500 + 250 kr), då det var två papper som skulle stämplas och apostilleras.
Allt detta skickades sedan med rekommenderat brev till Spanien.

Nu startade en period av väntan. Väntan på att NIE-nummer och bankkonto skulle bli klart. Väntan på att vår mäklare skulle bestämma träff med säljaren hos notarien för att slutföra köpet.

Steg 7 - Vårt bankkonto på Deutsche Bank är klart

Besked kom via mail att vår bankkonto var öppnat. Vi hade dock ingen aning om hur vi skulle komma åt det via internet. Efter mailväxling med banken får jag klart för mig att vi måste träffa bankens representant personligen för att få tillgång till internet-tjänsterna och vårt bankkort. Vi har hittills bara fått ett IBAN-nummer som är vårt kontonummer. Jag gör en testbetalning till det kontot för att se att allt fungerar och ringer banken och frågar om pengarna kommit fram. Det känns minst sagt obehagligt att inte själv kunna kontrollera överföringarna, speciellt som vi i nästa läge ska flytta över en stor summa. Svaret på många frågor från banken är. “Vi kan inte svara på detta pga säkerhetsskäl” och jag ser verkligen fram emot att få komma åt internetbanken senare.

Steg 8 - Våra NIE-nummer är klara

Våra N.I.E-nummer var nu klara och vi fick en kopia på våra papper via mail. Ett bra och viktigt steg i processen eftersom du behöver detta för i princip alla avtal du ska teckna i Spanien.

Steg 9 - Överföring av slutbetalning

Efter att ha väntat - känns det som en evighet - fick vi en dag ett mail från mäklaren som säger att om precis en vecka ska hon träffa notarien och göra upp affären. Nu blev det plötsligt bråttom eftersom hela slutsumman då måste finnas på vårt konto i Deutsche Bank i Spanien. Jag hade pratat med min bank och jag hade pratat med Currencies Direct. Båda har varit hjälpsamma, men det blev Currencies Direct som till slut fick genomföra överföringen. Vi sparade ett antal 1000-lappar på att använda oss av Currencies Direct då de helt enkelt har bättre koll på hur det fungerar med spanska banker och därmed hålla nere avgifterna. Jag kunde också sköta hela operationen via internet och telefon (min svenska bank ville ha ett fysiskt besök av mig).

Tips är att aldrig föra över mer än 49.000€ i taget, då spanska banker sett till att få ett undantag från EU-bestämmelserna om att det ska vara fritt att överföra pengar inom EU-länderna. Är summan >49.000€ så kan den mottagande spanska banken ta en kommission på upp till 0,6%, vilket jag förstod att Deutsche Bank brukar göra. Jag hade också tur att träffa rätt på kursen just den veckan, vilket kändes bra. Alla 100-lappar man sparar på valutakursen kan användas till roligare saker. För en så här stor summa behöver man ha telefonkontakt med Currencies Direct, så jag ringde till min kontaktperson där. Sedan satte jag in pengarna på deras konto i SE-banken i Sverige. När jag kände att kursen var rätt, bad jag dem genomföra den slutliga överföringen till Spanien.

Behöver jag säga att det kändes mer än obehagligt att skicka iväg denna jättesumma via internet till en spansk bank?

Steg 10 - Hemförsäkring

Eftersom vårt tillträde nu var nära till lägenheten och våra NIE-nummer var klara så var det dags att teckna hemförsäkringen. Jag kollade priserna dels hos en s.k. försäkringsagent och dels hos Deutsche Bank. Försäkringsagenten hittade det förmånligaste erbjudandet hos Liberty, som vi accepterade. Att teckna hemförsäkringen gick lätt: Vi fick fylla i våra uppgifter på en blankett, som jag scannade in och mailade tillbaka. Efter det kom en kopia på försäkringsbrevet med uppgift om att hemförsäkringen börjar gälla det datum vi genomför köpet. Alla betalningar sker genom autogiro och så även denna. 

Steg 10 - Köpet görs upp hos notarien 

Till slut kom dagen D - eller dagen N som i Notarie! Vi sitter hemma i Umeå under tiden som att mäklaren i Spanien träffar säljaren och gör upp köpet hos en notarie. Jag har hört skräckhistorier om säljare som inte dyker upp, bråk om slutpriser etc, men för oss går det precis som det ska: Mäklaren tar ut pengarna från vårt konto, möter upp en äldre spansk farbror som är säljaren och tillsammans med notarien så görs det slutgiltiga köpet upp. Lägenheten är nu vår!

Det var lite rart att farbron som sålde lägenheten hade tårar i ögonen. Det har uppenbart varit en plats som han och hans bortgångna fru har uppskattat och har goda minnen av. En fas i livet som avslutas för honom och en ny fas i vårt liv som startar.