Print

hamster bur låda ikea samla 130 liter bin cage

Det finns massor med olika modeller av hamsterburar. Enligt djurskyddslagen måste buren vara minst 30*40 cm i botten (eller så att det blir 0,12 kvm i golvyta, 48*25 cm är också OK t.ex.) och minst 20 cm hög. Väljer man en bur av denna storlek, så blir det en jätteliten bur och inget som din hamster kommer att trivas i, då den inte får utlopp för sitt rörelse- eller aktivitetsbehov.

Varje vuxen hamster ska bo i en egen bur eftersom hamstern är ett ensamlevande djur. Det finns ett angivet minimimått på buren, men en större bur ger bara ännu mer möjligheter till ett aktivt liv för hamstern.

En hamsterbur ska stå så till att hamstern har det lugnt och får vara ifred dagtid, då den vill sova. Det ska också vara dragfritt eftersom hamstrar lätt kan bli förkylda. De ska inte heller stå i kyla eller i starkt solljus. En hamster ska bo i normal rumstemperatur.

En hamster tycker om att klättra, så tänk på att fallhöjden i buren inte ska vara alltför stor. Hamstern har ett dåligt djupseende och inser inte alltid hur högt uppe i luften den egentligen är och ett fall kan lätt skada sig och bryta ett ben. Det finns höga burar, men som ändå har flera våningar och leksaker. Om du måste välja, så satsa hellre på en med stor area på burbotten istället för att den är hög. En hamster ser inte längre sträcka än 15,2 cm framför sig.

Burbotten ska vara solid, dvs inte bestå av ett galler – utan vara ett slätt golv. Det är också praktiskt om burbotten är uppdragen ordentlig i en gallerbur, för att det inte ska stänka så mycket skräp ut över burkanterna.

Olika sorters vanligt förekommande burar

Vi köpte en bur från Ferplast som heter “Duna multi” och är 71 *46*31 cm vilket ger en bottenyta på 0,32 kvm. Den har en röd botten och är riktigt snygg att ha även i vardagsrummet. Jag tycker den uppdragna kanten är bra för att minska nedskräpandet och jag riskerar inte heller att få någon gallergnagare. Det är inte alla som vill leka möbelsnickare då man köper hamster utan föredrar något som kan användas direkt från affären. Då är en av de större Duna-burarna ett jättebra val.

Nu har vi dock gått över till att använda IKEAS Samla 130 liter. Det är alltså en jättestor plastbalja med lock och hjul. Vi har borrat massor hål i locket för att ge ventilation. Eftersom lådan är så hög, är det inga problem att få plats med ett stor hjul (28 cm) i buren. Jag är väldigt förtjust i vad som amerikanarna kallar för "bin cage" (låd-bur). De är lätta att hantera och städa dessutom billiga i inköp så att du kan ha en hemma och en i sommarstugan.

I buren