Print

Hur ska du kunna välja vilken mäklare du vill anlita? Vilka är seriösa och ser inte bara till att klämma ut varenda krona ur dig? Vilka kan du lita på som kommer att ge dig goda råd under hela processen? Vem kommer att visa dig bra objekt som är prisvärda? Vem finns kvar där nästa år för att svara på frågor som kommer efter köpet?

Lätt är det inte att välja en mäklare bland alla de som finns. Promenerar du runt i Torreveija känns det som att det är ett mäklarkontor i vartannat gathörn. Vissa av dessa poppar upp under sommaren för att sedan försvinna under vintern. Ett råd du ofta får inför ett husköp eller lägenhetsköp är att gå runt i det område du är intresserad av och ring sedan numren som finns på skyltarna. Du kommer då att hamna både hos mäklare och privatpersoner. Se då till att du har anlitat en bra advokat som hjälper dig från dag ett att genomföra köpet. 

Om du vill göra på det andra sättet och låta en mäklare visa dig runt så är mina råd:

Visningsresor

Många mäklarfirmor erbjuder s.k. visningsresor. Du betalar ett rabatterat paketpris för att mäklaren ska komma och hämta upp dig på flygplatsen (resan betalar du själv), ser till att du får bo på ett bra hotell. Sedan kör de runt dig i två-tre dagar för att titta på olika objekt som de vill sälja.

Jag har hört både bra och dåligt om dessa resor, men mest negativt: Många säger att de har upplevt att de inte fått se hus eller lägenheter som de som köpare varit intresserad av, utan att de fått se hur eller lägenheter som mäklaren vill sälja. Jag vet inte om detta stämmer, då vi själva ville vara fria och inte vara hänvisade till en endaste mäklare och deras utbud, men du blir helt klart utelämnad åt en enda mäklares vilja att visa lämpliga objekt.

Vilka mäklare har vi då använt oss av som vi kan rekommendera utifrån egen erfarenhet:

Jag har kommunicerat med flera andra mäklare som känts både seriösa och trevlig, men eftersom vi aldrig gått längre i processen än inledande frågor, så listar jag dem inte här. Generellt sett så har jag ett mycket gott intryck av de mäklare som jag varit i kontakt med. 

Om ni vill veta vilka vi var missnöjda över, så tar jag det helst via privat konversation. Mina upplevelser är mina upplevelser och det finns många som talar gott om samma firmor.