Medelhavsdiet

Jag har ju länge varit inne på någon sorts kombination av lowcarb, lågt GI, lågkolhydratkost, LCHF, LCHQ och jag tror nog att det som beskrivs som medelhavskost är det närmaste man kan komma: Grönsaker, fukt, nötter och fisk/skaldjur.

 

 

Medelhavskosten är definitivt en lågt GI-kost eftersom den innehållet mycket frukt, grönsaker, nötter och fullkorn. Den håller blodsockret på en låg och jämn nivå. Som i alla andra lågt GI-koncept gäller det:

  • Ät ofta och regelbundet. Hellre små portioner och ofta än stora och sällan. Är du inte hungrig till nästa lämpliga tid för kommande måltid, så åt du för mycket den förra. Minska ner till nästa gång.

  • Ät alltid protein och lite fett till varje måltid – det ger mättnadskänsla.

  • Ät mycket fiberrika grönsaker – det ger mättnadskänsla och en långsammare matsmältning. Kroppen behöver något att arbeta med.

Medelhavsdieten har länge ansetts som en av de mest hälsofrämjande dieterna: Den minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Även om det mesta som nämns här kan köpas som tillskott i form av olika piller och tabletter, så är jag själv helt övertygad om att naturligt är bäst. Jag är inte säker på att den verkningsfulla substansen verkligen överlever den förädling som krävs innan man kan få fram ett torrt piller. Och jag tror inte heller att ens forskarna i alla lägen vet exakt vad som är påverkar oss eller hur. Det kan säkert finnas korseffekter och fördelar som man endast uppnår då man äter naturligt icke processad mat.

När man läser om alla fördelar med medelhavsdieten som kommer det upp massor med aspekter:

  • Motverkar cancer

  • Motverkar diabetes och är också bra för diabetiker då blodsockret hålls jämnt

  • Motverkar åldrande

  • Lindrar reumatism

  • Motverkar Alzheimers sjukdom

  • Motverkar astma och allergi

Mycket är kopplat till att att en bra kost uppbyggd på mycket frukt och grönsaker bygger ett bra immunförsvar och en kropp med ett bra immunförsvar har större chans att avvärja hot i form av olika sjukdomar.

Forskare har sett att de som förde en medelhavsdiet hade cirka 14 procent mindre risk att dö. De största fördelarna verkade bero på att man konsumerar måttliga mängder alkohol, äter lite kött men däremot stora mängder grönsaker, frukter, nötter, olivolja och baljväxter. Att äta mycket spannmål, fisk och andra skaldjur verkade inte spela någon viktig roll i just det här sammanhange

Jag har alltid trott på att fylla ut maten med massor av grönsaker: Det ger naturliga fibrer och ger mättnad. Medelhavskosten innehåller mycket av just fiberrika grönsaker och övriga fullkornsprodukter. Fibrer ser till att maten kommer genom kroppen i rätt takt och att inte t.ex. sockerarter tas upp alltför snabbt. De ger dessutom mättnadskänsla.

Medelhavsskafferiet

Bakpulver, maizena, torrjäst
Majsmjöl
Olika mjölsorter: Även fullkornsmjöl och havregryn
Brunt socker
Kakaopulver
Oljor: Främst olivolja
Kryddor: Salt, peppar, kummin, paprika, vitlök, chili, curry, ingefära, kanel, dill, persilja, dragon, basilika, oregano, timjan, rosmarin och andra torkade örtkryddor
Konserverade och torkade bönor
Linser
Nötter
Ris – vildris och fullkornsris
Korngryn, quinoa, bulgur, fullkornspasta
Havremjöl
Fullkornsbröd

Medelhavsskylskåpet

Ägg
Färska grönsaker och rotfrukter
Smörgåsmat som salami och skinka
Ost
Grekisk yoghurt
Mjölk, keso, kesella
Nötsmör, jordnötssmör
Tillbehör som dijonsenap och majonnäs
Fukt för att äta direkt
Citroner till matlagning
Tomater till sallad och matlagning
Lök och vitlök
Avokado

Medelhavsfrysen

Frusna grönsaker som broccoli, blomkål, spenat, grönkål
Osockrade bär
Kyckling
Fisk
Räkor och andra skaldjur
Små förpackningar med köttfärs

D-vitamin kallas även solskens-vitamin eftersom vi får den både genom vår kost men även från solljuset. Ju mer jag läser, desto viktigare inser jag hur D-vitamin är. Och desto oroligare blir jag för att vi inte får i oss tillräckligt av den. Vi lever i ett land som större delen av året är solfattigt och mörkt. Jag tillhör själv kategorin som så fort solen lyser kastar mig ut i solstolen och sitter där och bara njuter. Ansiktet upp mot solen och låter den göra sitt jobb. Så lite kläder som det bara går för att inte missa en enda punkt av huden för solen att komma åt. Det är årets höjdpunkt.

Bor man vid Medelhavet så får man mer solljus den naturliga vägen. Vi här upp i norr måste kompensera bristen på sol på annat sätt. Jag har börjat äta D-vitamin-tillskott vintertid för att kompensera, men man måste även tänka vilken mat som är bra ur den aspekten.

För att kroppen ska kunna producera tillräckligt med D-vitamin måste man vara ute i solen i minst 15 minuter – och givetvis då utan solskyddsfaktor.

I övrigt får vi D-vitamin främst från fisk och D-vitamin berikad mat (t.ex. mjölk). Men främst är det solen som ska förse oss med D-vitamin.

Efter en sommar som denna (2012) kommer jag att börja med D-vitamintillskott tidigt, då vi inte alls fått det solljus som jag känner att jag behöver för att orka en hel vi