Print
När man försöker gå ner i vikt sker viktnedgången oftast i etapper. I början av den nya kosten går man ner ordentligt mycket för att sedan hamna i en betydligt långsammare takt. Står man på samma vikt under en månad eller mer, kan man ha hamnat på en verklig platå - eller ha nått det kroppen anser vara din normalvikt. Kontrollera först att du verkligen är på en platå. Bara för att du inte längre går ner i vikt behöver det inte betyda att du inte förbränner fett. Du kan kanske ha börjat röra på dig mer och bytt musklerna mot fett? Hur sitter kläderna - har de börjat sitta lösare trots att vågen står stilla? Har du mätt dig med måttband och sett om du minskat något trots att vikten står still?
När du gick upp i vikt: Hur lång tid tog det? Gick du stadigt upp i vikt eller hade du platåer även då?
Jag tror att platåer är kroppens sätt att anpassa sig till en viktförändring. Det tar ett tag för den att vänja sig vid den nya nivån på förbränning och näringsintag. En viss viktförändring är dessutom naturlig. Särskilt kvinnors vikt kan variera rätt ordentligt under en och samma månad.
Ju närmare målvikten man är, desto hårdare sitter kilona fast och det är inte säkert att du någonsin blir av med det sista kilot som du själv har bestämt ska bort: Kroppen anser inte det som sin naturliga vikt och kommer att sträva emot allt vad den bara kan.
Man ska inte heller drabbas av panik om vikten står still under en period. Om man fortsätter att äta sund kost så kommer det i slutändan att få den positiva effekt som man förväntar sig: Det är kontinuiteten som är viktig. Tänk långsiktigt!
Jag tror också att kroppen är extremt anpassningsbar: När man konstant äter i princip samma sorts mat, samma mängd, samma proportioner och har samma aktivitetsnivå, så anpassar sig kroppen till slut till detta näringsmönster och förbränner/lagrar utifrån detta. Kroppen vet exakt vad den kommer att få för näring nästa dag och hur mycket den kommer att förbränna genom aktivitet.

Ska man bryta en verklig platå, tror jag man måste göra någon typ förändring:

Man måste helt enkelt "väcka kroppen" på något sätt och få den att förbränna mer fett!

Nedan följer några förslag till justeringar: