Print

Jag handlar helst via internet eftersom det är så  smidigt. Problemet är att veta vad man får och det är svårt att hitta recensioner av både garn och webbutiker. Så här är en samling recensioner av garn, webbutiker och annat som hör till virka, sticka eller sy.
OBS! Detta är mina personliga åsikter och andra kan tycka helt andra åsikter. Ev fel i beskrivningarna är också enbart pga mina misstag.

Webb-shoppar

Yarn Paradise:
Yarn-Paradise finns i Turkiet och har ett stort urval till billiga priser. Väljer man alternativet DHL har man paketet på 2 dagar. SkyPack brukar ta ca 5 arbetsdagar. Jag väljer numera alltid DHL, eftersom det kostar så pass lite mer att få hem paketet snabbt och med hemleverans. Även om priserna per nystan alltid ärlåga, så se upp med slutpriset när frakten är inkluderad. Jag har alltid fått det jag beställt och de få gånger jag behövt maila till dem har jag fått svar på engelska. Det trista med dem är att man aldrig kan vara säker på att hitta samma färg igen på ett garn. Ibland försvinner en viss färg helt och hållet ur sortimentet och ibland så är den borta i flera månader för att sedan dyka upp igen. När man handlar ska man alltså handla allt man behöver direkt. eftersom chanserna är små att säkert kunna komplettera senare.

SkapaMer:
En svensk webbshop som har de flesta vanliga märkena, garnerna till bra priser. Servicen är snabb och bra.

Ra Trikå:
En svensk butik där man kan göra riktiga fynd. De har t.ex. Järbos 200-grams nystan i 8/4-garn i alla färger till bra priser. Det jag beställt har kommit snabbt.

Garn

Almina Cotton Color
100% Mercerised Cotton / 3 mm / 50 g=169 m / Yarn Thickness :2 Fine: Sport, Baby.
Ett garn som är jämförbart med vårt vanliga 8/4-garn, men det fyller något bättre. Jättefin kvalitet, vacker glans och fina färger.

Alara
50% Cotton, 50% Acrylic / :4 mm / 50 gr=140 m / Yarn Thickness :3 Light: DK, Light, Worsted.
Denna bomull/akryl-blandning har blivit lite av mitt favoritgarn. Mjukt och skönt. Oerhört lättvirkat (snabbt går det) och håller sig snyggt tvätt efter tvätt. Färgskalan är jättefin också och överenstämmer bra med det man ser på bilderna.

Eyelash
100% Polyester / 6 - 7 mm / 50 gr=75 m / Yarn Thickness :5 Bulky: Chunky, Craft, Rug.
Ett typiskt fransgarn i glansig polyester. Jag provade först att sticka med endast detta garn men gav upp och blandade det med en tråd akylgarn. Det resultatet blev riktigt bra och alldeles tillräckligt "pälsigt".

Mirage Color
50% Wool, 50% Acrylic / 4 mm / 100 gr=300 m / Yarn Thickness :3 Light: DK, Light, Worsted.
Detta garn ligger än så länge till sig i garderoben. Det känns dock mjukt och skönt och färgen (det turkosa) är jättefin.

Bamboo Wool
45% Bamboo, 45% Wool, 10% Acrylic / 4 mm / 100 gr=:270 m / Yarn Thickness :3 Light: DK, Light, Worsted
Detta garn ligger också till sig i garderoben. Jag har den lila färgen som är mycket vacker. Garnet är silkesmjukt och jag ser fram emot att få göra t.ex. en vinterkofta i detta garn. Bambu gör ju att plaggen faller mjukt och vackert och ullen kommer att göra det varmt och skönt.

Favorite
100% Acrylic / 5 mm / 100 gr=210 m / Yarn Thickness :4 Medium: Worsted, Afghan, Aran
Ett lite tjockare akrylgarn med matt ylleliknande struktur. Det är oerhört snabbvirkat. Håller bra i tvätten också. Jag köpte den rosa färgen som var precis lagom mycket rosa utan att bli gräll.

Super Baby
100% Baby Acrylic / 3 - 3.5 mm / 100 gr=360 m / Yarn Thickness :2 Fine: Sport, Baby
Detta garn ligger också till sig och planen är en lång kofa med mycket vidd så småningom. Detta mintgröna var ett bland de första garner jag köpte från YarnParadise innan jag helt förstått systemet som bestämmer garnkvaliteter. Det var tunnare än jag förväntat mig utifrån bilden och ulligare i strukturen än jag hoppats på. Färgen är mjukt mintgrön.Men det ska bli en kofta så småningom.

Linen
50% Linen, 50% Viscose / 3 mm / 50 gr=175 m / Yarn Thickness :2 Fine: Sport, Baby
Jag gjorde misstaget att köpa detta garn i svart och tro att jag skulle virka med det. Det slutade med att jag gav bort det till mamma och hoppas att hon kan göra något vettigt av det - som att sticka i det. Garnet är glansigt och fint på grund av viskosen, men jag har svårt för linnegarn eftersom det blir så stumt och hårt att jobba med.

Summer Mercerized
30% Viscose, 70% Mercerised Cotton / 3.5 mm / 100 gr=350 m / Yarn Thickness :2 Fine: Sport, Baby
Ett garn som också är i området av 8/4-garn fast med en viskostråd, så det fyller bättre. Det är ett jättevackert garn. Däremot måste man vara noga då man virkar så att man säkert får med både bomullstråden och viskostråden och inte får små viskos-öglor i arbetet. Det kan också vara lätt att riva i viskosen om man är väldigt torr om händerna. Men det är ett fantastiskt garn som jag gärna jobbar med igen.

Tropical
50% Bamboo, 25% Cotton, 25% Dralon / 3 - 4 mm / 50 g=140 m / Yarn Thickness :2 Fine: Sport, Baby
Så mjukt! Som alla garn med bambu som bas, så är garnet supermjuk och så skönt att ha på sig mot kroppen. Jag köpte det i svart och det gick förvånansvärt bra att virka trots den svåra färgen (du som virkar vet att ju mörkare garn - desto jobbigare att se vad man håller på med). Som de flesta andra blandningar mellan bambu och bomull/akryl så är garnet något trådigt. Jag fick gå upp en del i storleken på virknål för att det skulle kännas bekvämt att jobba med. Med större virknål var det väldigt lättvirkat och roligt att jobba med. Hålle bra i tvätten även om lystern försvinner och garnet känns mattare efteråt - men det är så mjukt och skönt.

Bamboo Natural
100% Bamboo / 3 mm / 50 gr=125 m / Yarn Thickness :2 Fine: Sport, Baby
Ett helt fantastiskt vackert garn! Jag var helt begeistrad över lystern och den fina turkosa (nästan mintgröna) färgen. Bambu är mjukt som siden och glider lätt äver virknålen. Plagg gjorda i bambu får också ett fantastiskt vacker fall och är så nära siden man kan komma, fast mycket billigare. Det jag inte insett var däremot hur kompakt garnet är (hög densitet). Eftersom detta garn är ren bambu utan inblandning av ett lättare material som akryl, så fick plagget snabbt en betydande tyngd. Det är oavsett eventuella nackdelar bland det underbaraste garn jag har jobbat med och håller sig lika fint tvätt efter tvätt.

Bamboo Classic
50% Bamboo, 50% Micro Acrylic / 4 - 5 mm / 100 gr=230 m / Yarn Thickness :3 Light: DK, Light, Worsted
Detta garn ligger också och väntar på användning i garderoben. Det var tunnare i verkligheten än jag förväntat mig från bilden, men det känns däremot supermjukt och lätt och fint i konsistensen. Ser verkligen fram emot att få göra något i detta garn. Något långt och svepande som bara bambugarn kan åstadkomma.

Merino Gold Batik
60% Merino Wool, 40% Acrylic / 3 mm=100 gr=400 m / Yarn Thickness :2 Fine: Sport, Baby
Ett tunt ullgarn i vackra färger. Det är oerhört lättvirkat och fyller väl, så man kan lätt gå upp i storlek på virknålen. Mjukt och skönt att ha på sig och håller fint i tvätten.

Master Alpaca Purple
25% Alpaca, 50% Merino Wool, 25% Acrylic / :4 mm / 50 gr=175 m / lYarn Thickness :3 Light: DK, Light, Worsted
Tror jag har länkat till rätt garn - får be om ursäkt annars. Detta köpte jag på rea och rea-garnerna på YarnParadise är ofta "limited editions" och försvinner då de är slutsålda. I vilket fall så är det ett yllegarn som var strävare/vassare än jag trodde. Det var lättvirkat men inte lika mjukt som jag förväntat mig.

Iroko Fine Beige
30% Flax, 70% Cotton / 3 mm=50 g=:200 m / Yarn Thickness :2 Fine: Sport, Baby
Detta är ett garn som jag inte blev så imponerad av. Det var oerhört skört (hur lätt som helst att slita isär) och väldigt matt och trist i färgen. Flax är någon sorts motsvarighet till lin, som jag förstått det och som alla lingarn blev det stumt att jobba med. Jag virkade med både enkel och dubbel tråd och båda fungerade bra. Kommer dock inte att köpa det igen.

Peru Alpaca Bulky
25% Alpaca, 50% Merino Wool, 25% Acrylic / :6 mm / 50 gr=60 m / Yarn Thickness :5 Bulky: Chunky, Craft, Rug
Är det något Yarn Paradise är bra på så är det på dessa naturgarner. Detta var det absolut första garn jag köpte hos dem och stickade mig en tjock jättegosig varm vintertröja. Ett skönt lättstickat garn och vacker färg.

Baby AntiAllergic
50% Cotton, 50% Acrylic / 3.5 - 4 mm / 100 gr=260 m / Yarn Thickness :3 Light: DK, Light, Worsted
Eftersom jag blev så förjust i Alara så köpte jag detta med ungefär samma tjocklek och sammansättning eftersom det finns i en stor uppsättning pastellfärger, vilket jag var ute efter. Jag kan säga att det är inte alls lika skönt att jobba med som Alara. Det känns tjockare och strävare och jag upplever det som tungvirkat. Dessutom tyckte jag att färgerna var oerhört blaskiga. Jag har startat på två olika arbeten i detta garn och lyckas inte slutföra något, då jag varken tycker det är roligt att virka i garnet eller gillar färgerna.

Poncho alpaca
10% SuperKid Mohair, 15% Alpaca, 30% Merino Wool, 45% Acrylic / Size :3 - 4 mm / 50 gr=350 m / Yarn Thickness :2 Fine: Sport, Baby
Det här garnet köpte jag lite på vinst och förlust i creme färg. Garnet är jättemjukt men jag tyckte inte att det var skönt att virka i eftersom det inte var helt slätt spunnet utan lite "lockigt". Det kändes mycket tunnare än till de rekommenderade stickorna/nålarna 3-4. Det slutade att jag gav bort det och min mamma stickade en fantastiskt vacker och mjuk kofta i dubbelt garn. Då kom garnet helt  till sin rätt.

Etno Alpaca
25% Alpaca, 50% Merino Wool, 25% Acrylic / :5 - 6 mm / 50 gr=75 m / Yarn Thickness :5 Bulky: Chunky, Craft, Rug
Ytterligare ett sådan där tjock, mjukt gosigt yllegarn som är underbart att virka i. Jag gjorde en riktigt lång varm vintertunika som är ett av mina absoluta favoritplagg. Färgen jag beställde kallades "crema" men  var mer grå än creme (cream), men det är naturgarn och färgen är behaglig och mycket vacker.

Peru Alpaca Light
25% Alpaca, 50% Merino Wool, 25% Acrylic / 4 mm / 50 gr=175 m / Yarn Thickness :3 Light: DK, Light, Worsted
Detta tänkte jag använda till att göra handledsvärmare av. Jag vet faktiskt inte varför det inte blev några och garnet istället hamnade hos kyrkans söta tanter som stickade sockar av det istället. Kommer ihåg att jag inte blev så förjust i färgen, men det handlar mer om mina preferenser än om fakta. Det var inte heller så mjukt som jag hoppats på.

Järbo 8/4
Merceriserat och gasserat bomullsgarn / 2.5-3mm / 50 gr=170 m
Virkgarnet med stort "V"! Om jag bara fick välja ett enda garn att virka i så skulle det bli detta garn. Det har en fantastisk lyster och färgerna lyfts fram pga glansen. Det är så lätt att virka med och glider enkelt över virknålen. Tycker man att det är för tunt så kan man virka med dubbel tråd. Nackdelen, som med all bomull, är att det är ett kompakt garn och gör man stora plagg får man tänka på hur plagget faller, så att man inte får för mycket tyngd eller stelt på fel ställe. Samtidigt så tycker jag också att det där med att bomull är stelt och tungt är något överdrivet: Det finns ingen anledning att virka fasta maskor Garnet är däremot starkt trots att det är tunt att man kan kosta på sig att använda sig av ett glesare mönster om man gör stora plagg. Garnet håller formen bra och är lika fint tvätt efter tvätt. Jag har använt virknålar från 1,75 mm ända upp till 4 mm (ger lättare plagg) på detta garn, beroende på vilken effekt jag vill ha. Resultatet har alltid blivit jättebra.

Magic Light
100% akryl / 4-4,5 mm / 100 gr=360 m / Yarn Thickness : 3 Light: DK, Light, Worsted
Detta är ett babygarn i 100% akryl som verkligen är jätteskönt att virka med. Jag använde virknål nummer 5.00 till detta för att få det lite luftigare. Eftersom det är ett babygarn är det verkligen supermjukt och skönt att både jobba i och resultatet likaså. Garnet är av typen sjävrandande (self-striping / variegated) med rätt stora pariter i samma färg. Färgsättningen är harmonisk ochger fina effekter. Jag är ju väldigt förtjust i de här självrandande garnerna. Däremot så tycker jag nog att de gör sig bäst i mönster som består av mycket stolpar för att inte ge ett rörigt intryck.

Helen från Rusta
100 % akryl / 4-4,5 mm / 50 gr = 98 m
Detta är ett oerhört prisvärt garn som säljs av Rusta men tillverkas av Novita. Det finns alltid på extrapris och vill man ha ett garn att slösa och testa med, så är detta ett jättebra alternativ. För att vara ett akrylgarn, så är det jättefint: Slätt och håller bra efter tvätt. Det trista tycker jag är att färgerna är blaskiga och ibland rentav konstiga. Den vita t.ex. är mer off-white än vit. Men hittar man rätt färg, så är detta ett superprisvärt garn.

Järbo Vinga
85% akryl, 15% ull / 5,5 mm / 100 gr = 190 m
Detta var verkligen en positiv överraskning.  Det är ett riktigt mjuk garn och dessutom trevligt att jobba med lättvirkat. Ullgarner är ibland lite för lösa och svåra att virka med, men detta fungerade jättebra att virka. Resultatet blev ett supermjukt, varmt och ulligt plagg.

Tradition från Rusta
100% akryl / 4.00 mm / 200 gr = 535 m
Ett av alla billiga akrylgarner som finns att köpa. Eftersom detta säljs i 200 grams-nystan blir det väldigt prisvärt. Kanske inte världens bästa garn som man ska göra några släktklenoder i. Det har en förmåga att bli statiskt, men är man ute efter att bara få tag i ett billigt garn, så funkar det bra att virka i.

Virkett 12/3-garn

Fino Cablé 24/2*3

Järbo Elise
60% bomull, 40% akryl / 4.00 mm / 50 gr = 168 m
Detta garn gjorde mig lite brydd till en början. När jag såg antalet meter per nystan, så trodde jag att det skulle vara ett tunt garn, dvs samma som Järbo 8/4. Akryl-blandningen gör dock att garnet blir mycket fylligare och kraftigare. Samma sak när jag först satte virknålen i det, så kände jag en oro för att det skulle tråda och dela sig, då jag jobbade med det. När jag väl fått kläm på garnet så kändes det riktigt bra att jobba med. Det är ett väldigt mjukt garn, skulle nog sägas vara ett baby-garn, och resultatet blir en supermjuk och matt yta. Färgerna är fantastiskt vackra. Garnet finns dessutom både i självrandande och solida färger, vilket inte är så vanligt menger stora möjligheter till häftiga färgkombinationer.  Ett både lättvirkat och mjukt garn i vackra färger.

Järbo Fuga
50% Ull "Superwash", 50 % Akryl / 5.00 mm / 50 gr = 121 m
När jag skulle göra min temperaturfilt så ville jag ett garn som inte var bara akryl utan lite mer hållbart.  Priset i sammanhanget är inte helt försumbart, då det skulle gå ett stort antal nystan. Jag valde därför Fuga som är vettigt pris, finns att köpa på många ställen om jag ville komplettera och som är ett väl beprövat garn. Jag har stickat tröjor och mössor i det förut. När det kommer till virkning så är jag väl kanske inte lika förtjust i det. Det är fantastiskt bra att virka i och jobba med. Resultatet blir lite "hårdare" än vad jag är van vid och detta är definitivt ett "vuxengarn" och inget "babygarn". Jag gillar att det finns i så många fantastiskt fina färger.

Virknålar

Knit Pro Waves: Mina favoritvirknålar för större storlekar. Jag gillar ergonomiska virknålar som är något planare. För det sätt jag virkar på ligger de bäst i handen på mig. Know Pro Waves är ergonomiska kvalitetsnålar.

Clover Soft Touch: De brukar kallas de orange/bruna, eftersom de ska efterlikna sköldpaddsskal. Dessa använder jag då jag vill ha tunna virknålar i små storlekar. Dessa är också lite plattae i formen och har en lite mjuk platta för att få bättre grepp. De väger nästan ingenting men är fortfarande ergonomiskt utformade.

Plagiat från eBay: Jag har flera olika sorters plagiat från eBay: Alltifrån rena plastnålar till de som är extremt lika Clover Amour eller Knit Pro Waves. Priserna är en bråkdel av orginalen, men de är inte fullt lika bra att vika med. Materialet i både nålen och handtagen är billigare och handtagen är ofta enkel plast. Nålen i metall är ibland lite opolerad och slipningen är inte alltid så exakt. Jag använder dessa som reservnålar eller då jag är ute och reser eller om jag har flera arbeten på gång och vill testa något. De fungerar helt OK att virka med, men garnet glider inte alltid lika lätt över nålen och handtagen kan  efter en stund börja kännas kladdiga eller mjukna, beroendep på material.