byta hårddisk på laptopJag brukar ju egentligen aldrig skruva i mina datorer. Jag har haft en tur med att de fallerat på andra sätt än mekaniskt. Däremot så har jag skruvat och bänt isär datorer och andra teknikprylar och åstadkommit en stor hög med plast och odefinierade metallsaker, som inte haft en chans att kunna assembleras till något användbart igen. Det fick dock inte hända denna gång.

Datorn som krånglade var en bärbar sådan som körde Windows 7 och började uppträda oförutsägbart: Antivirusprogrammet slutade fungera och den uppträdde allmänt opålitligt. Efter en omstart så ville den göra en kontroll på filsystemet  (CHKDSK) och massor med filer såg ut att tas bort pga de var korrupta. Hmm… Här började jag ana ugglor i mossen. När kontrollen dessutom stannade på 46% av disken utan att kunna gå vidare, så insåg jag att andra metoder krävdes.

Jag skapade en bootbar USB-sticka med Ubuntu. Jag startade den bärbara datorn från USB-stickan (valde alternativet att bara prova Ubuntu – inte installera) och öppnade programmet ”Disk” i Ubuntu. Fick då se ett felmeddelande som jag aldrig stött på förut:

DISK IS LIKELY TO FAIL SOON

Spännande! Här gäller det nog att handla medan tid finns.

Jag monterade den troligen-snart-trasiga disken via Ubuntu (mount-kommandot i terminalfönstret)  och kopierade över de foton som jag ville behålla från disken till ett annat USB-minne. Ungefär hälften av dessa bilder var läsbara, men bättre än inget alls.

Och det var i sista minuten: Startade om PC:n igen och nu fanns det ingen hårddisk alls kvar. Tidpunkten ”SOON” hade med andra ord passerats och den var numer ”FAILED”.

Och nu kom mina skruvartalanger fram. Jag tog bort batteriet för säkerhets skull. Det var inga problem heller att skruva bort locket för hårddisken. Däremot så fick jag inte loss skruvarna på själva hårddisken. Den skruvmejsel jag hade var för liten och vek.

20130406_154005aJag åkte därför iväg och inhandlade både en stycke ny intern 2,5″ hårddisk och ett skruvmejselset. Nu var det inga problem alls att lossa skruvarna, dra loss den gamla hårddisken och försiktigt skjuta tillbaka och skruva fast den nya.
20130406_154541a

Klart! Den gamla disken är utbytt.

Jag bootade återigen upp datorn från min USB-sticka och valde nu att installera Ubuntu. Gamla datorer fungerar absolut bäst med Linux. Efter en stunds tuggande så var installationen klar. Jag stängde av datorn, tog ur USB-minnet och lät den boota från hårddisken. Såg kanonfint ut.

Sedan var det där med Spotify som inte finns med i grundkonfigurationen. Här finns installationsanvisningar för hur man lägger till det.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *