Du måste ha ett bankkonto för att betala alla dina fasta avgifter ifrån via autogiro (direct debit). Elräkningar, försäkringspremier, skatt – ja allt – kommer att dras via autogiro. Det finns möjlighet att använda ditt svenska bankkonto för att betala via autogiro, men vissa leverantörer kan komma att protestera när du försöker ange ett IBAN-nummer som inte är spanskt. För att enkelt särskilja ditt kontonummer från resten av världens användare så får ditt konto ett. s.k. IBAN-nummer (International Bank Account Number). IBAN-numret börjar med två bokstäver som definierar vilket land kontot finns i, sedan två kontrollsiffror och sedan följer ett antal siffror (och ibland även bokstäver) för att definiera ditt personliga kontonummer (max 30 stycken). IBAN-nummer för Sverige startar med ”SE” och IBAN-nummer i Spanien startar med ”ES”. Dock är spanska banker så pass dyra i dagens läge att många söker alternativa lösningar, men mer om det längre ner och ibland är det billigare att byta leverantör om de protesterar.

Om du vill jämföra villkor mellan olika spanska banker, så är det nästan omöjligt. Jag tycker att de spanska bankernas hemsidor ofta är oerhört svåra att tränga igenom. Deras engelska hemsidor saknar många gånger en hel del info som finns på den spanska delen. Google translate är till god hjälp, men det räcker inte alltid. Det är kort sagt svårt att få fram information om vilka villkor som gäller. Grovt sett så kan du räkna med att få betala 30-40€/kvartal för ett enkelt bankkonto med betalkort.

Du kommer däremot att bli förvånad över hur mycket avgifter du kommer att få betala till banken. Det är årsavgifter, avgift för VISA-kort, avgift vartannant år för att kontrollera om du fortfarande är icke-resident (certificados de no residencia). Använder du kontot mycket kan du åka på en extra avgift på några kronor för varje transaktion. Hämtar du ut i ”fel” bankomat (ATM), så kan du få betala en uttagsavgift. Hämtar du ut mindre än 100-200€ i annan banks ATM kan du få betala en uttagsavgift. Det är kort sagt mycket olika avgifter och inte helt försumbara. För att få ett gratiskonto så räcker det inte hos alla banker numera att bara föra över en viss summa utan de kan också kräva att du ska ha din hemförsäkring hos dem. Å andra sidan så kostar det både att ha lägenhet/hus i Spanien och det kostar pengar då du är där, så en del kommer du med all sannolikhet kunna att leva upp de pengar du måste föra över varje månad.

För alltid över dina pengar mellan Sverige och Spanien med en s.k. SEPA-betalning, så slipper du extra avgifter.

Använda ditt svenska bankkonto för att betala dina spanska räkningar

Om du vill slippa betala en massa avgifter till spanska banker kan du hos vissa svenska banker öppna ett valutakonto (Euro-konto) som du kan använda för att göra SEPA-betalningar. Du anger bara ditt svenska IBAN-nummer som ditt bankkonto för dina spanska räkningar och sedan fungerar det precis som vilket autogiro som helst. Handelsbanken och SEB ska kunna erbjuda dessa tjänster till sina kunder. Enligt de uppgifter jag har fått så kräver Handelsbanken att du är eller bli helkund hos dem, medan du hos SEB kan öppna ett valutakonto enbart. Det du också behöver är tjänsten SEPA Direct Debit för att det ska fungera med autogiro.

Det du förlorar på att inte ha ett spanskt bankkonto är att du då behöver använda ditt svenska betalkort att betala med när du är på plats i Spanien där det ofta är en valutaavgift. Detsamma när du ska hämta ut kontanter ur bankomaterna.

Andra banktjänster som kan användas för dina spanska affärer

Det har dykt upp alternativa tjänster för att betala i € och de som oftast nämns är:

  • Revolut: En ren online-bank där du sköter allt via en app i mobilen. Revolut startade i Storbritannien men har sitt säte i Litauen och du får ett då ett Litauiskt IBAN-nummer (börjar med LT) om du vill använda det kontot för autogiro. Hemsidan finns på svenska.
  • Wise: Också en ren online-tjänst som jag har förstått är britternas favorit-alternativ till spansk bank. Den har sitt säte i Belgien och fungerar på ungefär samma sätt som Revolut. Hemsidan är på engelska.

Det kostar ingenting att skaffa sig ett konto hos någon av dessa, så det är väl värt att testa dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *