Du måste ha ett spanskt bankkonto för att betala alla dina fasta avgifter ifrån. Elräkningar, försäkringspremier, skatt – ja allt – kommer att dras via autogiro. Det lär finnas möjlighet att använda sitt svenska bankkonto för att betala via autogiro, men enligt uppgift så måste då den spanska firman fylla i en extra blankett frånd en svenska banken, vilket de sällan är villiga att göra. Så det är nog lika bra att inse att i Spanien så betalas spanska räkningar via ett spansk bankkonto. Det sägs att det finns det som fått det att fungera med autogiro från sitt svenska bankkonto, men i alla fall får jag inte det att fungera med min bank.

Om du vill jämföra villkor mellan olika spanska banker, så tycker jag inte att det är helt lätt. Jag tycker också att de spanska bankernas hemsidor ofta är oerhört svåra att tränga igenom. Deras engelska hemsidor saknar många gånger en hel del info. Det är kort sagt svårt att få fram information om vilka villkor som gäller. Kort sagt så kan du räkna med at få betala 30-40€/kvartal för ett enkelt bankkonto med betalkort.

Du kommer däremot att bli förvånad över hur mycket avgifter du kommer att få betala till banken. Det är årsavgifter, avgift för VISA-kort, avgift vartannant år för att kontrollera om du fortfarande är icke-resident (certificados de no residencia). Använder du kontot mycket kan du åka på en extra avgift på några kronor för varje transaktion. Hämtar du ut i ”fel” bankomat (ATM), så kan du få betala en uttagsavgift. Hämtar du ut mindre än 100-200€ i annan banks ATM kan du få betala en uttagsavgift. Det är kort sagt mycket olika avgifter och inte helt försumbara. För att få ett gratiskonto så räcker det inte hos alla banker numera att bara föra över en viss summa utan de kan också kräva att du ska ha din hemförsäkring hos dem. Det är kort sagt komplicerat att jämföra olika banker.

Ska du minska på dina avgifter hos banken så kräver de att du istället för över 600-700€ till ditt spanska konto varje månad. Det är att jämföra med att du har ett svenskt lönekonto och du får då genast väldigt mycket bättre villkor. Å andra sidan så kostar det både att ha lägenhet/hus i Spanien och det kostar pengar då du är där, så en del kommer du med all sannolikhet kunna att leva upp. Eller så använder du ditt spanska bankkort i Sverige och handlar på det.

Eftersom det är svårt att kolla posten kontinuerligt då du inte bor permanent i Spanien, så är det autogiro som gäller för att betala dina räkningar. Det känns som att nästan allt går att betala den vägen. Pengarna dras automatiskt varje gång och du får kanske fakturan via mail, annars kan du logga in via internet för att se specifikationen.

För alltid över dina pengar mellan Sverige och Spanien med en s.k. SEPA-betalning, så slipper du extra avgifter.

Autogiro för vatten och el

Om du bor i Torrevieja så är det två viktiga betalningar att hålla reda på. Byte av vatten- och elleverantör har troligen tagits om hand utav ditt juridiska ombud, så betalning via autogiro från ditt spanska konto ska fungera direkt utan att du behöver göra mer. Däremot så behöver du också kunna logga för att kontrollera dina räkningar.

El: Iberdrola. Vi sätter enkelt upp ett nytt konto i deras kundportal för att se räkningar och hantera våra uppgifter. Den första räkningen kommer i vår mailbox och dras utan problem från vårt bankkonto.

Vatten: Agamed. Detta fungerar inte lika enkelt.Pengar dras för räkningar, men vi har ingen aning om för vad, då det inte skickat oss något mail med fakturan och vi inte kan logga in på deras kundportal. Det enda vi har i vår hand är den förra ägarens räkningen, men eftersom vi är nya ägare har vi också ett nytt kontraktnummer för vattnet. Jag kan inte ta reda på våra inloggningsuppgifter via internet, då Agamed kräver att vi anger just kontraktnumret. Det finns två lösningar:
1. Kontakta ditt juridiska ombud och be om användarnamn och lösenord eller kontraktsnummer, så att du kan återställa ditt lösenord.
2. Besök Agamed personligen, så ger de dig nödvändiga uppgifter. Det går inte att ordna upp per telefon, utan det kräver ett personligt besök.

Använda ditt svenska bankkonto för att betala dina spanska räkningar

Om du vill slippa betala en massa avgifter till spanska banker kan du hos vissa svenska banker öppna ett valutakonto (Euro-konto) som du kan använda för att göra SEPA-betalningar. Du anger bara ditt svenska IBAN-nummer som ditt bankkonto för dina spanska räkningar och sedan fungerar det precis som vilket autogiro som helst. Handelsbanken och SEB ska kunna erbjuda dessa tjänster till sina kunder.

Det du istället förlorar på att inte ha ett spanskt bankkonto är att du då behöver använda ditt svenska betalkort att betala med när du är på plats i Spanien. Detsamma när du ska hämta ut kontanter ur bankomaterna.

Som jag har förstått det så är problemet med att använda icke spanska banker för autogiro att de system där ditt kontonummer ska läggas in, inte accepterar annat än spanska kontonummer. För att enkelt särskilja ditt kontonummer från resten av världens användare så får ditt konto ett. s.k. IBAN-nummer (International Bank Account Number). IBAN-numret börjar med två bokstäver som definierar vilket land kontot finns i, sedan två kontrollsiffror och sedan följer ett antal siffror (och ibland även bokstäver) för att definiera ditt personliga kontonummer (max 30 stycken). IBAN-nummer för Sverige startar med ”SE” och IBAN-nummer i Spanien startar med ”ES”. Det sägs att det ska vara möjligt att använda ditt IBAN-nummer i hela EU, men när du står vid disken och ska få tillstånd ett autogiro eller försöker lägga in det på en hemsida, så är det inte enkelt att försöka argumentera att det borde gå.

Andra banktjänster som kan användas för dina spanska affärer

Det har dykt upp alternativa tjänster för att betala i € och de som oftast nämns är:

  • Revolut: En ren online-bank där du sköter allt via en app i telefonen. Många pratar gott om och använder Revoluts betalkort eftersom det har låga avgifter när du växlar mellan SEK och €. Jag har själv testat att skaffa ett sådant kort genom att använda en app i mobilen och det hela fungerade utan några som helst problem. Revolut startade i Storbritannien men har sitt säte i Litauen och du får ett då ett Litauiskt IBAN-nummer (börjar med LT) om du vill använda det kontot för autogiro.
  • N26: Detta är en tysk online-bank och som det pratas allt mer om och som jag är sugen att prova. Enligt uppgift ska det gå att få ett spanskt IBAN-nummer om du kontaktar deras kundtjänst, då de finns etablerade i Spanien. I övrigt så är de en komplett bank – det är bara det att de inte har några fysiska kontor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *