korsstygn mumintrollen muminmamman mumin Mamma will know what to do - Moomintroll
korsstygn mumintrollen muminmamman mumin Mamma will know what to do - Moomintroll

Dotterns julklapp i år. Ett korsstygnsbroderi med Mumintrollen. Vi brukade ofta skoja när dottern var mindre om att jag är en ”fixarmamma” som fixar det mesta. Jag smålog därför för mig själv när jag fick se detta broderade motiv. Dottern smålog också, så jag bestämde mig för att brodera den till henne. Hon samlar på mumin-porslin, så detta blir ett bra komplement.

Materialsatsen är köpt på The Folklore Company . Du får alltså en låda med mönster, garn, aida-väv och en borderinål. Mönstret var oerhört tydligt och lätt att följa och bra med den lilla översikten som följde med. Garnet räckte gott och väl. Det var ett roligt broderi även om jag efter ett tag var rätt less på att täcka med vita korsstygn.

Jag tycker alltid monteringen är ett bekymmer. Jag vill inte att det ska se klumpigt ut. Min första tanken var att sätta en svart snedslå som ram runt hela broderiet. Men samtidigt så vill jag ha en snygg upphängning och jag kände att det kommer att bli svårt att få det hela snyggt. Det slutade med att jag:

  • Strök fast vlieseline på baksidan, för att ”stänga” alla lösa trådar.
  • Vek sidorna och nedre kanten till en dubbelfåll och sydde fast dem för hand.
  • Vek ner övre kanten och lämnade öppet i sidorna för hängaren.
  • Trädde arbetet på hängaren.

Jag köpte också med en broderiring för att sträcka tyget under sömnad, men det tog inte många stygn förrän jag hade slängt den ringen åt sidan. Det tar alldeles för lång tid och den kändes bara i vägen. Däremot så är det ett tips att inte dra korsstygnen för hårt, så att tyget börjar bågna, utan bara ”lägga” tråden över aida-väven. Då blir resultat helt slätt och stygnen fyller bra.

Mamma will know what to do – Moomintroll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *