stickad tröja i junior raggi 100 g
stickad tröja i junior raggi 100 g

Jag försöker hitta den optimala balansen mellan att sticka med så tunt garn som möjligt på så tjocka stickor som möjlig. Jag vill ha tunna lätta plagg och inser att jag aldrig använder mina tjocka tröjor just för att de är för tjocka, så alla de fick åka till PMU i förra veckan. Det här var ett garn jag hittade på REA och då kan jag kosta på mig lite experimenterande. Som vanligt när det är vinter är det svårt att fota. Tröjan är inte skrynklig som den ser ut att vara, men det var svårt att bre ut den slätt i full storlek när jag hade tvättat den. Men så är det med ljuset en går vinterdag i Norra Norrland.

Garnet är Junior Raggi 100g i färgen ”helix DNA”. Det är en utgången färg. Jag har använt rundstickor nr 4.0 till själva tröjan och 3 eller 3,5 till resårerna. Junior Raggi är ett sockgarn med superwash och 400m/100 gram, så det är ganska tunt och räknas som att tillhöra garnviktsgruppen ”fingering”. Eftersom det är ett sockgarn så är randningen i första hand skapad för att ge just snygga sockor, men jag gillade denna mönstring som ger ett mer oregelbundet intryck än när färgningen förväntas gå runt i smalare eller breda ränder runt hela plagget. Jag är väldigt förtjust i de här självrandande garnerna. Jag gillar när det blir oregelbundna effekter och varje plagg blir väldigt unikt. Det är också väldigt roligt att sticka i och se när mönstret växer fram.

När jag vill göra något stickat utifrån eget huvud så brukar jag leta upp ett mönster med de egenskaper som jag vill ha och med en masktäthet som stämmer. Nu visade det sig att jag stickade lösare än jag trodde när jag väl kom igång, men jag ville ändå ha en riktigt stor tröja, så det blev bra ändå. Denna gång ville jag ha en tröja med runt halsok och sedan bara rakt ner. Modellen heter Karamell och finns som gratismönster att ladda ner från Järbo eller Eddna. Jag använde antalet angivna maskor i mönstret, struntade i mönsterstickningen, ökade ca var 10:e varv på oket och gjorde bålen längre.

Det jag numera har börjat titta efter är kriterierna: Axelparti, masktäthet, sticka uppifrån och ner och framför allt halsen! Jag tycker ofta det är svårt att få till just en snygg halskant. Jag stickade för löst på denna resår och det är svårt att ta upp och göra om när man väl inser att det här kommer att bli för löst i halsen. När jag inte hittade användbar resår under shoppingtur så blev den snabba och enkla lösningen att trä in en dubbel tråd i halsringningen, så att den hålls ihop. Det blir inte elastiskt, men den ligger snyggt och eftersom det är jag som ska ha tröjan är jag beredd på att den inte går att töja när jag tar på eller av den.

Om det är någon som funderar varför det är extra blå ränder på insidan av den bakre kanten halsringningen så är det helt medvetet. Jag har börjat gör en tydlig markering på halsens baksida, så det är enkelt att veta vad som är bak och fram. Det räcker att sätta dit en liten bit avvikande garn i avvikande färg.

stickad tröja i junior raggi 100 g

En annan sak är att många tröjor med ok inte har förkortade varv. Jag klarar inte av halsringningar som inte är formade alls och går upp på halsen. Det gör att jag drar tröjan framåt för bekvämligheten och då blir den för kort bak istället. Så förkortade varv är ett måste. Så även på denna så jag lade till ett par sådana på oket. Jag gjorde också ett par förkortade varv efter oket för att vara säker på att den inte skulle bli kortare bak. Det gör ju inget om den är någon cm längre bak, men kortare får den inte vara.

Dessutom ökade jag några maskor i sidan regelbundet på bålen för att få en svag A-form.

Jag tycker att jag som stickar löst kan komma undan med stickor 4.0 utan att resultatet ser glest ut. Jag fick istället en oerhört lätt tröja som inte tar stor plats om jag vill packa ner den. Garnet är mjukt och fint och jag upplever det inte alls som stickigt. Jag tänker också att garnet blir tåligare då det är inblandat lite syntet i det. En socka ska tåla mycket nötning och sockgarner måste vara starka och tåliga. Jag tycker också det är bra att den går att tvätta i maskin om det skulle behövas. Ulltröjor behövs ju inte tvättas ofta alls, utan en vädring räcker, men ibland så vill man ändå tvätta igenom helt. Så kombinationen fingering och stickor 4.0 fungerar alltså bra.

stickad tröja i junior raggi 100 g

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *