Jag är sparsam. Ibland till och med snål. Just därför kan jag emellanåt unna mig det lilla extra eftersom det finns utrymme pga min sparsamhet. Dumsnål – som vi i Norrland säger – hoppas jag däremot inte att jag är.

Jag tror att en stor del i att vara sparsam ligger i att man tar väl hand om sina saker så att de håller länge och att man inte behöver köpa nytt hela tiden. Väl hållna saker kan också skänkas till t.ex. PMU som kan sälja sakerna till bra priser och dessutom kunna skicka pengar bra ändamål. En riktig win-win-situation. Jag har genom året gett massor av saker till second hand men även skänk bort saker via Facebook-grupper och det känns som att dessa saker varit uppskattade av studenter eller barnfamiljer som inte alltid har så gott om pengar.

Jag fick idag höra talas om något nytt program som heter Superspararna på Kanal 5. Visst har jag suttit framför Lyxfällan och känt mig fundersam över hur någon har kunnat hamnat i sådan total ekonomisk kris. Dessa människor har i alla fall fått handgriplig hjälp till ett nytt liv genom programmet och har nästan alltid visat tydliga skamkänslor eller ånger över hur de har kunnat missköta sig så fatalt. Det nya programmet Superspararna är rena motsatsen: Här visar folk stolt upp att de både stjäl och utnyttjar andra.

Linus snusar (även om det är hemgjort sådant) men låter inte sin sambo använda torktumlaren för att det är för dyrt. Detta kan man väl se på mer med en road blick över de val de gör. Jag som älskar torktumlaren och ser det som en nödvändighet för att kunna hålla undan tvätten i en stor familj, kan väl tycka att det handlar mer om prioriteringar än om att göra besparingar. Jag kan ju tycka att familjens bekvämlighet borde gå före ens egna nikotin-behov, men det är jag det. Linus tigger sig till pizza på den lokala pizzerian och som motprestation delar han ut 5-10 menyer till förbipasserande. Jag kan nog tycka att det finns de som har större behov av gratis pizza än just Linus, om nu den lokala pizzerian ska baka pizzor gratis. Pizzeria-ägaren har pizzabaket som försörjning och är säkert glad över varje krona som kommer in.

Svenne som räknade på antalet gram som gick åt av toalettpapperet huruvida man knölade ihop det eller vek det, var mest roande. Jag gillar folk som räknar på olika saker och kommer fram till de mest oanade resultat. Däremot gillade jag inte den ohöljda reklam som han fick för sin webb-sida. Inte heller kändes det som att han använde begreppet grannsamverkan på ett helt jämlikt sätt. Det är ett bra sätt att spara genom att man lånar saker av varandra, så att inte alla behöver köpa allt. Men för att systemet ska fungera måste alla också bidra – vad fick dina grannar låna av dig Svenne?

Petra säger att hon får en massa saker ”gratis”. Jag var ett tag fundersam på hur hon lyckades hitta så mycket gratis-saker i affären tills det framkom att hon ofta gick på de erbjudanden i butiken som innebär att man måste köpa ett visst antal av en vara för att få en ryggäck eller något annat ”på köpet”. Gratis är bara saker om de är helt befriade från köpkrav. Men det hon gjorde gick i alla fall inte ut över någon annan och vill hon ägna massor av timmar åt detta, så kan väl det ses som någon sorts hobby som roar henne.

Amanda och Jocke var de som upprörde mig mest och var anledningnen till att jag inte bara ignorerade programmet utan även ville skriva ett blogg-inlägg. Ni stjäl och snattar! Om alla gjorde som er så kommer det inte längre att finnas toalettpapper på offentliga toaletter utan att man får ta med sig eget i väska nästa gång man ska låna toaletten på restaurangen. Om alla gjorde som ni fick man vackert fråga efter förpackningar med salt, socker, peppar och ketchup från personen bakom disken. Om alla gjorde som er så skulle ingen längre få provsmaka något i chark-disken utan att betala. Det är helt ofattbart att Jocke kallar en anställd för ”grinkärrning” när de hindras att fylla en stor mugg med ketchup på McDonalds, för att bära hem. Samtidigt som Amanda klagar på att det inte finns lock till den till hälften fyllda läsk-muggen med ketchup. Man baxnar!

Hur kan Kanal5 på detta sätt visa upp och uppmuntra människor till att stjäla från andra?

[ Kanal 5 ]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *