Att virka är enkelt och man behöver få saker: 1 virknål och garn. Tekniken är också enkel och allt bygger på luftmaskor och stolpar, som görs i olika varianter.

Det finns så många bra videos redan att jag inte tänker försöka göra någon amatörmässig sådan, utan hänvisar er till utmärkta ställen som Drops.se. I övrigt kan man söka på YouTube (virka = crochet på engelska) – det finns hur mycket som helst.

De vanligaste teknikerna

Kan ni dessa kan ni virka i princip vad som helst

Tips och trix

  • Magisk cirkel (magic circle) – Detta är ett snyggare sätt att börja på en cirkel istället för att virka en ring av luftmaskor. Det används främst då man virkar amigurami (söta djur och dockor), men jag har börjar använda den magiska cirkeln även då jag gör andra saker som börjar med en ring. Video hos Drops.
  • Uppläggning utan luftmaskkedja – ska man lägga upp en lång rad med lufmaskor kan det vara mindre pilligt och ge en bättre uppfattning om man istället lägger upp direkt med stolpar. Gör bra den extra maskan ordentligt lös, så att inte arbetet blir för snävt längst ner och böjer sig. Dock brukar det mesta räta ut sig efter ytterligare ett par var. Video hos Drops.

 

Virka platta cirklar

Så här många maskor ska du öka per varv för att en virkad cirkel ska bli platt. Gör inte ökningarna exakt över varandra, för då blir cirkeln kantig istället för rund.
Fastmaskor: Öka 6 m på varje varv
Halvstolpar: Öka 8 m på varje varv
Stolpar: Öka 12 m på varje varv
Dubbelstolpar: Öka 18m på varje varv

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *