Det råder en hel del förvirring kring vilka rättigheter man har som utlänning i Spanien, men som EU-medborgare har vi alltid rätt till fri akutsjukvård (gäller alla EU/EES-länder). Om du fortfarande är skriven i Sverige så måste du ha med ditt “blå EU-kort” som bevisar att du har rätt till akut sjukvård i det EU/EES-land du befinner dig i. Du måste också ha med passet. Det “blå EU-kortet” beställs från försäkringskassan och gäller i 3 år. Res aldrig någonstans i EU/EES utan detta kort tillsammans med ditt pass! 
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands/bestall_eu-kort#/

Hemförsäkringen gäller ofta bara i 45 dagar. Efter det måste du teckna en egen utökad reseförsäkring. Den försäkringen måste också tecknas innan de 45 dagarna har gått och helst tidigare, så att betalningen verkligen har nått försäkringsbolaget innan de 45 dagarna är slut. Kolla dock med just ditt försäkringsbolag vad som gäller för just dig, så att du inte står utan skydd!

Om jag förstått det rätt så:
Du får bara vara max 90 dagar i sträck i Spanien som EU-medborgare. Efter det måste du registrera dig hos den lokala polisen. Du registeras då i deras utlänningsregister och de har rätt att kontrollera att du har tillräckligt med försörjning för att fortsätta vara i landet och att du är försäkrad och har en bostad.
Vistas du mer än 183 dagar i Spanien, så anses du som resident, dvs boende där och är skattskyldig där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *