Mäklarbranschen i Spaninen ser helt annorlunda ut jämfört med i Sverige. Det enda som förenar dem är att de vill sälja en lägenhet till dig så snabbt som möjligt med minsta möjliga jobb. I Sverige har en enda mäklare hand om försäljningen av en viss lägenhet. I Spanien kan alla mäklare sälja nästan alla objekt. Det är bankåtertagen som är undantagna, som jag har förstått det. Det är också en mer komplicerad process att sälja bankåtertag (det ska vara någon sorts vänteperiod innan köpare lägger buden), så inte alla mäklare vill ta sig an dessa objekt.

Det kunde förut poppa upp mäklare från ingenstans som sedan slår igen då turistsäsongen är över. Kolla med den mäklare du hittar att det verkligen är en som har erfarenhet och som finns kvar när säsongen är över – du kan behöva ha kontakt med dem igen. Och en som bara dyker upp periodvis, undrar jag verkligen om de har full koll på allt som krävs för en försäljning. Eftersom detta var ett problem har Spanien tagit itu med detta och infört en mäklar-licens.

Från den 1 oktober 2023 krävs det alltså en licens för att verka som mäklare på Costa Blanca!
(lagen infördes dock redan i oktober 2022)

Alla mäklare som verkar inom Valencia måste ha:

  • Mäklarlicens som fås efter det att mäklaren avlagt ett prov som handlar om fastighetslag, marknadsföring, förhandlingsförmåga och etik.
  • Ansvarsförsäkring för att skydda sina kunder under transaktionen.
  • Tydliga skriftliga avtal undertecknade av bägge parter.
  • Transparens, dvs inte undanhålla information.
  • Nya regler till hur man hanterar klagomål från kunder.

Även andra regioner har liknande krav på sina mäklare, men kontrollera vad som gäller för den region du tänker köpa bostad i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *