Spanjorerna anger inte storleken på lägenheter och hus på samma sätt som vi i Sverige gör:

  • Lägenheternas utformning anges genom att man räknar upp antalet sovrum och badrum. Det vi skulle kalla för en 2:a blir alltså en lägenhet med 1 sovrum och 1 badrum. Vardagsrum förväntas alltid finnas och någon sorts större eller mindre kök eller köksdel. Många gånger är köken enbart arbetskök och du ställer matbordet i vardagsrummet. Det vi skulle kalla för 1:a benämns som “studio”.
  • Lägenheternas yta anges ofta som byggyta i kvadratmeter, dvs även inklusive balkong och andra externa utrymmen. Det blir alltså oftast en betydligt mindre boendeyta i praktiken. Ibland anges både byggyta och boyta.
  • Det är inte säkert att det finns vitvaror med i köpet. Många gånger är lägenheterna helt rensade på allt som går att ta bort som spis, kyl/frys, tvättmaskin och i vissa fall till och med delar av köksinredningen.
  • Många lägenhetshus har stora schakt inbyggda. Detta för att även rummen som ligger inne i byggnaden ska kunna ha fönster. Lägenheten som ligger längst ner i schaktet (dvs bottenvåningen), har tillgång till utrymmet och använder det för att lagra städutrustning eller hänga tvätt.
  • Om det finns en gemensam takterass, så är den verkligen gemensam. Ofta finns det klädlinor upphängda, där alla boende i husen får samsas om att hänga upp sin tvätt. Du får heller inte lämna egna lösa saker på takterassen, utan bär du upp bord och stolar, så får du vackert bära ned dem igen då du är klar med middagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *