”Lågt utbud pressar priserna”, skriver DN idag. (De menar att priserna stiger – även om ”pressa” borde betyda att de sjunker). Man bygger detta på att antalet bostäder på HemNet är rekordlågt. Man vill därför få kunderna att tro att priserna ska fortsätta att stiga.

Jag kollade hur många lägenheter som sajten Booli.Se har angett slutpriser för. Visst kan en lägenhet sålts flera gånger under ett år, men det ger nog en rimlig anvisning om hur många lägenheter som säljs.

År – antal slutpriser
2008 – 849
2009 – 891
2010 – 995
2011 – 902
2012 – 840
2013 – 1032

Och här kan man se att antalet lägenheter som sålts har aldrig varit så stort som förra året!

Visst är det så att befolkningen har ökat något, men jag gissar på att omsättningen på lägenheterna är snabbare numera. De ligger helt enkelt ute kortare tid hos mäklaren – det gäller att bestämma sig snabbt idag och gärna börja budgivningen under själva lägenhetsvisningen.

Sedan använder sig väl allt färre av just HemNet – många mäklaren ser ju Blocket som sin annonsplats i första hand och det är inte ens säkert att bostäderna hinner till HemNet innan de är sålda.

Att argumentet ”få lägenheter på HemNet” skulle innebära att bostadspriserna skulle fortsätta att stiga, känns som en helt felaktig slutsats.

[ DN.se ]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *