Ett förvånande resultat – eller inte – är att Danmark är det land i Europa där dödligheten i hjärtsjukdomar minskat allra mest.  Forskare tror att det är förbudet mot transfett i maten som är orsaken.

Industriellt framställt transfett (delvis härdat fett) uppkommer då man avbryter processen för härdning, dvs den process man omvandlar flytande fett till en fastare konsistens. Transfetter är billiga onaturliga fetter som vi inte behöver och som vi inte mår bra av. Transfetter används i t.ex. pommes frites, färdiga kakor, kex, godis och andra sötsaker. Transfett är helt enkelt ett billigt margarin med lång hållbarhetstid.  För att göra det hela lite mer komplicerat, så finns även transfetter i naturlig mat som mjölkprodukter.

Jag förstår inte varför man inte kan genomföra ett liknande förbud mot transfetter i Sverige som man gjort i Danmark, dvs sätta en gräns för hur mycket transfetter maten får innehålla? Det finns ju en ännu större anledning nu, när man sett att Danmarks försök gett resultat.

Tips är också att ekologiska (KRAV)-produkter inte tillåts innehålla transfetter.

[ SVT ] [ Delicato ] [ SLV ] [ Expressen ] [ DN ]

Ett svar på ”Transfetter = farliga fetter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *