Det skiljer sig en hel del åt med lägenhetsköp i Sverige och Spanien.
- Vem som helst kan kalla sig för mäklare i Spanien. Mäklaren har inget ansvar för försäljningen utan förmedlar bara köpet. Det finns massor av hobbymäklare som kommer att kontakta dig via Messenger om du visar ditt intresse för köp i någon FB-grupp. Fråga om referenser från andra som köpt fastigheter om vilka mäklare som känns som seriösa, kunniga och hjälpsamma. Här kan du gärna titta i de olika Facebook-grupperna, där folk beskriver sina erfarenheter.
- Samma lägenhet kan förmedlas av flera olika mäklare. Det gör också att priset kan variera beroende på av vem du köper.
- Att köpa av mäklare med svenska namn på sina byråer uppfattas ofta som säkert, vilket det oftast också är. Det kan vara så att du får ett visst mervärde från dessa, men det kan också vara så att du får betala ett överpris. Det pratas om att det finns “turistpriser”, “svenska priser” till skillnad mot “spanska priser”. Eftersom samma lägenhet kan finnas upplagd hos flera mäklare kan du själv ofta kontrollera om mäklaren lagt på extra pengar, för att få en större provision. I vår prisklass så hittade jag en svensk mäklare som regelbundet lade på 10% på priset men andra svenska mäklare som hade exakt samma pris som andra spanska mäklare. Det kan alltså handla om mycket pengar i slutänden. Ibland kan det dock vara värt att betala lite extra för tryggheten att köpa av någon som talar ens eget språk.
- Du behöver en advokat som kontrollerar att allt står rätt till som att lägenheten säljs av den som verkligen äger lägenheten, att lägenheten inte är försatt i pant (skulderna följer med lägenheten – inte ägaren) och andra juridiska saker. Abaco är en stor firma som finns överallt, om du inte får rekommendation på någon annan. http://www.abacoadvisers.com/sv
- Det tillkommer alltid 10-15% på husets eller lägenhetens pris i form av skatter och avgifter (13% verkar vara ett vanligt påslag för begagnat, högre för nyproduktion).
- Om du köper ett objekt som ligger under taxeringsvärdet, dvs köpt det “för billigt” enligt myndigheterna, så kan du räkna med att få betala skatt för mellanskillnaden.
- Du kommer att behöva ett NIE-nummer (N.I.E Número de identidad de extranjero), som är ett sorts personnummer för dig som har bostad i Spanien, men som inte är spansk medborgare. Detta för att du ska kunna betala skatt och i vissa fall få tillgång till samhälls-service. Här finns spanska ambassadens infor kring NIE-nummer: http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/ESTOCOLMO/en/InformacionParaExtranjeros/Pages/Ampliacion%20information%20for%20foreigners/NIE1208-7552.aspx Du kan göra detta själv om du befinner dig i Stockholm, men du kan också få assistans med detta via mäklare eller advokat (för oss som bor lite längre bort från huvudstaden).