Eftersom jag inte kunde ett ord med spanska, så var detta den del som vi satte igång med först. För tänker vi tillbringa en del i tid i Spanien, så vill jag kunna språket. Jag brukar ofta ha med mig en liten reseparlör till alla länder vi åker till, men denna gång krävs det en mer planerad inlärning. Det finns flera bra appar numera att använda. Många erbjuder några grundlektioner gratis, men sedan börjar det kosta. De appar jag testat är:
- Duolingo: https://www.duolingo.com/ Denna app kostar ingenting om du kan acceptera annonser och inte har behov av att ladda ner lektionerna off-line. Vill du lära dig spanska, så är grundspråket engelska, så att vara bra på engelska känns som ett måste om inte ska bli för ofokuserad och tänka för mycket på engelskan. Trots det så är detta min favorit-app (som för övrigt fungerar ännu bättre om du kör den via webb:en). Det är korta lektioner som byggs upp på ett smart sätt. Meningarna känns emellanåt konstruerade, men gör å andra sidan att du verkligen tänker på vad du skriver. Det är tyvärr väldigt lite grammatik i denna, även om det finns några korta faktarutor kopplade till vissa lektioner.
- Babbel: https://se.babbel.com/ Detta är den app som vi valt att använda och fortsätter att använda kontinuerligt. Den kostar en slant, men jämfört med vad det kostar att gå på t.ex. en studiecirkel så upplever jag den som enormt prisvärd. Här har du svenska som grundspråk när du lär dig spanska. Eftersom det är en betal-app finns det inga annonser och alla lektioner kan laddas ner off-line, så att du inte alltid är beroende av internet för att kunna genomföra en lektion. Den går också att köra via webb:en. Här finns både ordförståelse och grammatik, men jag tycker att de går lite väl snabbt fram.
- Mondly: https://www.mondly.com är en app som påminner mycket om Duolingo. Jag har inte kört spanska på den själv, men min dotter kör finska via den och är jättenöjd.
- WordDive: https://www.worddive.com är en app som jag blir allt mer förtjust i. Det är korta intensiva lektioner som känns varierade. Hela appen känns väldigt nytänkande och inte bara en digitaliserad lärbok eller memory-kort. Det finns även grammatik och språktips med. Du kan få testa 2 veckor gratis men sedan måste du starta en prenumeration. Även om WordDive är en trevlig app och tillhör mina favoriter, så kan det ändå kännas som att den är väl dyr.
- Memrise https://www.memrise.com/ är ytterligare en app att testa och se om den passar dig.
Jag är förvånad över hur mycket du lär dig genom att köra dessa appar. De är varierande och pedagogiska. Det jag inte gillar i alla fall med Babbel, är att har jag klarat av en lektion så kan jag inte bläddra igenom dessa för att t.ex. påminna mig om ett oregelbundet verb, utan då måste lektionen göras om helt och hållet. Tips är därför att ha en anteckningsbok vid sidan om och skriva ner verb och ord, som du känner är svåra att komma ihåg. Det ger också en bättre inlärning om du själv måste forma orden med en penna, istället för att bara mata in dem via mobilens tangentbord. Wikipedia har en riktigt bra kortkurs i spansk grammatik. https://sv.wikipedia.org/wiki/Spansk_grammatik
Det vi dock känner är att vi förvånande fort lärt oss läsa enkla spanska meningar och att vi också förstår enkla spanska talade meningar. Det som däremot är eftersatt är att lära sig prata spanska. Meningarna som du ska säga är så tillrättalagda att det blir mer mekanisk inlärning istället för att du spontant får tänka fram orden. Jag hoppas vi kan gå någon sorts kurs där vi kan få denna del också. Jag har växlat mellan Babbel och Duolingo både för att få lite omväxling men också för att de fokuserar på olika saker.
Om du inte har läst spanska i skolan, så kan du också läsa spanska inom den kommunala vuxenutbildningen. Jag valde att läsa Spanska 1 via vår kommuns Komvux, men på distans. För min kommun är det Hermods som i skivandes stund håller i den. Jag kan tipsa om att läsa språk via distans och via Hermods inte är att rekommendera. Välj istället en kurs där du har kontinuerliga muntliga övningar tillsammans med din lärare och/eller klasskamrater. För att lära sig att prata, måste man själv få prata.
Flera universitet har också nybörjarkurser, även om spanska inte är det språk med mest utbud. I regel så är en nybörjarkurs på universitetet upplagd så att du läser du 7,5 poäng för att läsa in en årskurs på gymnasiet (ett år brukar vara en lärobok). Dvs du läser en lärobok på en halv termin å halvfart. Ett rätt snabbt tempo alltså, så du behöver nog vara förbredd innan du sätter igång med detta. Jag har ännu inte vågat ta detta steg, men det kommer.
Vi köper också:
- En rejäl ordbok att ha som uppslagsbok.
- En grammatikbok att ha som uppslagsbok.
- Som komplement till appen Babbel har jag också köpt en traditionell lärobok i Spanska. Jag tittade vilka alternativ som fanns för nybörjare på gymnasienivå och fastnade för Caminando, som finns för hela gymnasiets olika kurser. Till denna finns det också ljudfiler och det är ett bra komplement till apparna att gå igenom övningar på traditionellt vis.