En vanlig fundering är vilket garn man ska välja för att virka kläder. Jag önskar ibland att man kunde välja ett enda garn. Sedan köpte man det garnet i massa olika färger och hade i lager. Virkade med enkelt eller dubbelt garn beroende på hur kraftigt plagg man ville ha, men tyvärr är det inte så enkelt.
Man kan virka:
- Tjocka, varma vintertröjor i tjockt yllegarn med grova virknålar.
- Tunna, lätta, varma tröjor i tunt yllegarn med tunna virknålar.
- Tunna svala sommarplagg i bomull eller bambu med tunna virknålar.
- Kraftiga sommarplagg i (dubbel) bomull eller (dubbel) bambu med tjocka virknålar.
- Lätta, luftiga, mjuka plagg i akrylgarn med tunna eller tjocka virknålar (beroende på garnet).
- Silkeslätta eleganta spetsplagg i tunt silke.
Bara som några exempel…
Du kan titta på sidan över saker som jag har gjort, så ser du variationen i använda garner.
Det jag vill ha av ett virkgarn är dock att det är ett slätt och kompakt garn. Det finns ojämnt spunna garner, ”buckliga” garner, krusiga garner, löst spunna garner etc, men det gör att garnet inte glider jämnt över virknålen och att det kan var svårt att dra igenom maskorna.
Ett annat problem kan vara garn som delar sig: Har man för liten virknål så är det lätt att garnet trådar sig och ger fula öglor i arbetet. Det kan också vara svårt att dra igenom garnet pga de många trådarna. Ibland kan det lösa sig genom att man väljer en större virknål, men det ger inte alltid det resultat som man förväntar sig.
Många pratar om att virkade bomullsplagg kan bli tunga, vilket ibland kan vara sant. Bomull är ett tätt material och väljer man att virka med tjockt bomullsgarn, så blir plaggets tyngd inte försumbar om det är ett större plagg i kraftigt bomullsgarn. Virkar man ett bomullsplagg i traditionellt virkgarn (8/4, 12/6, 12/4 eller 12/3- siffrorna beskriver tjockleken på garnet) så har jag svårt att se att det någonsin skulle kunna anses att vara för tungt, utan resultatet blir i regel väldigt elegant. Använder man ett garn som är minst 150 meter/50 gram, så behöver man inte oroa sig för tyngden. Ett plagg virkat i den tunnaste sortens virkgarn 12/3 blir fantastiskt vackert, lätt och skir spets – om man har tålamodet att genomföra det.
Skulle jag nu tvingas till ett enda garn att virka allt i, så skulle det ändå blir ett traditionellt virkgarn i 8/4 bomull eller ett cablégarn i 12/6 (virknål nr 1,75-3), som går att virka med dubbelt om man vill ha ett kraftigare plagg. Dessa garner är spunna för att virkas i och ofta med en efterbehandling som gör dem ännu mer lätthanterliga (mercerisering=ökad glans, gassering=bränner av överflödigt löst ludd på tråden). Virknålen glider helt fantastiskt lätt i dessa garner. Resultatet blir vackert, glansigt , hållbart och slitstarkt.
Tyvärr så är utbudet i Sverige rätt dåligt på riktiga virkgarner (crochet thread / crochet yarn), dvs garner anpassade just för virkning. Googlar man så hamnar man ofta på ryska eller thailändska webbsidor, där det finns massor med tunna virkgarner i underbara färger i de mest skiftande kvaliteter. Men så länge jag inte kan kommunicera med dessa säljare annat än via google translate, så får jag hålla till godo med det jag kan köpa i Sverige. Det finns inte mycket att välja på hos eBay eller AliExpress heller, utan virkgarn får man just nu fynda hemma i Sverige.
Ett par ställen jag brukar hålla koll på som har bra priser:
- SkapaMer (Järbos 8/4 och Viking Heklegarn till bra pris)
- Vartofta Garn (Virkgarner både i nystan och härvor)
- RaTrikå (Virkgarner i både nystan och härvor)
- Stoff&Stil (Cotton 8/4-garn i massor av färger för 16 kr nystanet om man köper 10 nystan = 500 gram)
[…] Vilket garn ska jag välja för att virka kläder? […]