virka i svart garn bomull
svart bomullsgarn

Går det verkligen att virka med svart garn? Ja det går! Däremot får man tänka lite på att garnet är just svart, vilket gör att det blir oerhört svårt att se de enskilda maskorna och du behöver vidta åtgärder för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt. En van virkare känner sig ofta fram med fingrarna var virknålen ska sättas ner, men du behöver ändå kunna se ditt arbete och de enskilda maskorna.

  • Ljus, ljus, ljus! Du behöver sitta i en ljus miljö och slå på alla lampor du bara kan.
  • Om inte dina lampor räcker till finns det extra hjälp att tillgå. Det finns virknålar i plast med inbyggda lampor i som lyser direkt på de maskor du jobbar med. Jag har dock inte provat någon sådan ännu, då de oftast är av en större tjocklek än vad jag vill jobba med.
  • Välj ett mönster där det är tydligt var nålen ska sättas i föregående varv. Eftersom det kan vara svårt att hitta enskilda små maskor, behöver du tänka stort. I varje fall jag vill ha flyt i arbetet och vill inte sitta och leta efter nästa nedtag. Exempel på glesa mönster är luftmaskbågar, mormorsmönster, V-maskor och alla mönster där du virkar om en eller flera luftmaskor.
  • Använd ett halvt nummer större på nålen än du brukar, så kommer maskorna att framträda tydligare. Svart garn blir ger ett kompakt intryck och det behövs en större virknål för att mönstret ska framträda.
  • Känn dig fram! Är du en van virkare så inser du att du tittar mindre på ditt arbete men känner desto mer. Fingrarna glider över maskorna och virknålen också. Du vet var du ska sätta ner virknålen och är du lätt på handen kommer spetsen att glida ner i rätt ”grop” eller ”ögla”. Viktigt är dock att du inte virkat för hårt utan att det finns utrymme för nålen att glida igenom utan att du behöver trycka hårt.

Våga ge dig på att virka i svart garn. Prova dig fram när det gäller mönster och storlek på virknål.

Min kortärmade topp som är virkat i svart bomullsgarn.

https://markazits.com/virkad-svart-topp/
virkad svart top tröja mormorsruta mormorsränder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *