https://markazits.com/virkad-svart-topp/
virkad svart top tröja mormorsruta mormorsränder

Det finns så mycket vackra färger på garn. Det är så roligt att virka i en härlig färg. Men när det sedan kommer till att jag ska klä mig på morgonen, så ratas oftast de klara färgerna och det svarta kläderna kommer fram. Jag vet att det är tråkigt, men det jag behöver inte fundera så mycket och det är enkelt att packa ner svarta saker som passar ihop, när jag är ute och reser.

Att virka i svart garn kräver en extra ansträngning, så jag har samlat tips här.

virkad svart top tröja mormorsruta mormorsränder

Den här toppen är tänkt som en väst utan knäppning (slipover). Den har fickor på sig, då jag behöver det på jobbet och toppen är lite kortare och vidare än jag brukar göra, så att den är snygg ovanpå en klänning. Jag ville också ha lite vidare halsringning, så att en klänning under skulle synas. Detsamma gäller ärmarna som ska vara vida nog att rymma en långärmad klänning.

Jag visste egentligen inte hur jag skulle ha denna, så jag startad med en stor mormorsruta som fick bli ryggpartiet. Sedan fortsatte jag uppåt mot halsen, gjorde en urringning och när främre delen av urringningen var klar gjorde jag bara mormorsmönster rakt ner. Ärmarna är ett par varv mormorsränder med en avslutande kant. Samma kant avslutar och halsringningen. Längst ner gjorde jag en liten volangkant för att lätta upp lite. Sist av allt avslutade jag fickorna.

Jag har använt virknål nummer 2,5 till ett svart merceriserat bomullsgarn som är av tjocklek Nr 5 (något tunnare än 8/4-garn – 190 m/50 gram)

Jag började med en stor mormorsruta som fick bli ryggen.

virkad svart top tröja mormorsruta mormorsränder

Sedan fortsatte jag på framsidan och virkade neråt och gjorde en rätt vid urringning.

virkad svart top tröja mormorsruta mormorsränder

Hör syns den avslutande kanten med snäckskalsmönster.

virkad svart top tröja mormorsruta mormorsränder snäckskal

Ärmen är bara ett par extra rader av mormorsmönster och sedan en avslutande kant.

virkad svart top tröja mormorsruta mormorsränder ärm

Halskanten har samma avslutning som ärmen.

virkad svart top tröja mormorsruta mormorsränder halsringning

Och så fickan förstås.

virkad svart top tröja mormorsruta mormorsränder ficka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *