crochet virkad cardigan kofta melerat rosa pink garn yarn virkgarn crochet thread
crochet virkad cardigan kofta melerat rosa pink garn yarn virkgarn crochet thread

Nu är min sommarkofta klar. Den är virkad i ett självrandande garn merceriserad bomull som heter Almina. Tjockleken på garnet är som ett 8/4-garn. Virknålen som jag använde var nummer 2,5 mm. Jag hade kunnat använt en större virknål, men tycker att schatteringarna i det självrandande garnet kom fram bättre med en mindre nål.

almina mercerised cotton color yarn paradise white pink lilac

Jag utgick denna gång mer från funktion än mönster då jag virkade. Jag ville att koftan skulle vara:

  • Kort och bred (passar till alla plagg då: Klänning eller byxor).
  • Framstyckena skulle vara tillräckligt tunga för att ligga kvar utan knäppning.
  • Nedre delen fick inte bli för tung, så att framstyckena börjar hänga ned av tyngden.
  • Ärmen skulle vara lätt och luftig för att inte tynga ner axeln.
  • Extra värme över axlarna för att slippa drag på nacken en sval sommarkväll.
20150711_113211

Så då gjorde jag så här.

20150613_111444
20150711_113345

Startade med en ruta som jag hittade i Novitas sommarmagasin 2015. Eftersom jag använde en betydligt mindre nål än i orginalmönstret fick jag virka tills jag hade en kvadrat i lämplig storlek, dvs tillräcklig bredd. Denna kvadrat bildar stommen i bakstycket.

20150711_113356

Efter det virkade jag på ett ok på bakstycket i bara stolpar.

20150627_201827

För att göra framstyckena fortsatte jag bara med samma mönster som på bakstycket, men lade upp nya maskor för att forma ett ärmhål.

20150627_201540

Här är fram- och bakstycket nästan klara och axlarna är ihopsydda.

20150627_201854

Övergången på axeln mellan fram- och bakstycke.

För att få koftan lite längre virkade jag på en del längst ned i omväxlande gallermönster och vanliga stolpar.

20150711_113236
20150711_113230

Till sist virkade jag på ärmarna. Denna gång virkade jag ärmarna fram och tillbaka och sydde sedan ihop ärmarna innan jag virkade den avslutande kanten. Jag tycker det är lättar att få minskningarna snygga och jämna jämfört med då man virkar runt-runt. Det blir dock en ärmsöm som måste sys istället.

sommarkofta summer cadigan cotton yarn bommullsgarn mercerized merceriserad self striping

PS. När jag använt koftan ett tag, så kändes ringningen väl stor, så jag sydde ihop axelsömmarna ytterligare en bit för att göra halsringningen mindre.

3 svar på “Virkad sommarkofta i bomullsgarn / white and pink summer cardigan”
  1. Lika fin den! Så duktig du är! Trevlig modell och skulle vilja virka den också! Kan jag få del av mönstret?
    Har så mycket garn.

  2. Hej och tack för de fina orden. Tyvärr har jag inte en mer noggrann beskrivning än detta. Virkar på fri hand. /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *