virkad svart tunik ai bambugarn
crochet tunic top dress bamboo yarn virkad topp tunika klänning bambugarn bambu

Har äntligen fått färdigt min svarta tunika i bambu-garn. Det har varit mycket jobb, men det blev oerhört skön och mjuk att ha på sig.  Svart är en helt hopplös färg att virka i – det gäller att sätta sig direkt under en stark lampa i soffhörnan. Samtidigt är svart ack så vackert att ha på sig!

Garnet är Tropical (50% Bamboo, 25% Cotton, 25% Dralon, 140 meter / 50 gram) . Ett underbart garn att jobba med och en fantastiskt fin glans. Jag använde mig av virknål nummer 5.

Bambugarn har ungefär samma egenskaper som bomullsgarn, men sägs vara miljövänligare eftersom det är en förnybar resurs: Man behöver inte plantera om bambun efter det att den har skördats. Bambu har bra absorberingsförmåga (uppsugningsförmåga) och är antibakteriell och behöver inte besprutas. Bra miljöval alltså. Det är underbart mjukt mot huden.

Så här gjorde jag:

  1. Lade upp en kant med elastiska länkade dubbelstolpar som start på oket.
  2. Virkade ett fram och ett bakstycke med länkade dubbelstolpar.
  3. Virkade ihop axelsömmarna
  4. Virkade ihop sidsömmarna under ärmhålen.
  5. Virkade kjolen. Den övre delen av mönstret på kjolen kallas ”Fyllda rutor och stolpar” i Stora boken om virkning. Nedersta delen är enbart luftmaskbågar för att plagget inte ska kännas för tungt.
  6. Virkade ärmarna.

20141011_124911 - Edited

Uppläggning utan luftmaskkedja (Chainless Foundation Single Crochet)

Jag lägger numera alltid upp kanterna med elastisk uppläggning, dvs man virkar fastmaskor eller stolpar direkt utan att först fästa dem mot en luftmaskkedja: Man slipper då den där korvande långa ormen av luftmaskor och man vet mer exakt hur den färdiga bredden blir. Tekniken finns beskriven i Stora boken om virkning eller YouTube. Beskrivningarna är oftast på hur man startar med en rad av fastmaskor, men exakt samma teknik kan användas för att lägga upp stolpar, dubbelstolpar eller kedjade maskor.

linked double treble crochet länkade stolpar dubbelstolpar 

Länkade stolpar (linked double crochet)

Stora boken om virkning har blivit en riktigt väl använd uppslagsbok härhemma och tekniken med länkade stolpar hittade jag även här. Jag ville ha oket tätt och formfast, dvs inte så där glest, töjigt och håligt som många virkade plagg blir och därför valde jag att göra länkade dubbelstolpar som blir både tätt och dessutom går snabbt att göra. Anvisning på YouTube.

3 svar på “Virkad svart tunika i bambugarn”
  1. Hej! Tack för all din inspiration! Jag har en massa härligt bambu/bomullsgarn som jag tänkt virka en skön tröja av. Men jag hittar inget bra mönster, så jag tänkte göra något eget: Blev mycket inspirerad av denna fina tunikan! Jag ska absolut lära mig att lägga upp med fasta maskor – att man inte vetat om det tidigare! Du har gjort en bra beskrivning över hur du gjorde, men jag har en fråga. Hur gjorde du efter att du lagt upp den elastiska uppläggningen? Gjorde du en för hela halsringningen (bak och fram)? Fortsatte du virka fram och bakstycke direkt på uppläggningen för halsen? Eller sydde du på det i efterhand?

  2. Hej. Jag gjorde ett framstycke och ett bakstycke. Virkade sedan på kjolen runt-runt. Lycka till! /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *