Så då kände jag att jag till slut var tvungen att bestämma mig. Jag höll på att stirra ihjäl mig på mina Excel-matriser och till slut föll jag nog för ett av de som brukar räknas upp sammanhangen som ett av de ”stora” webbhotellen i Sverige: Binero. Förlåt alla andra jättetrevliga support-människor som svarat snällt och vänligt på mina frågor – men jag kan bara välja en. Månadskostnaden i kombination med lagrings- och trafikutrymme, samt att det är en relativt stor och etablerad aktör, fick fälla avgörandet.
De hade allt jag behövde i övrigt:

 • Flera domäner till samma webbpaket
 • Tillräckligt med MySQL-databaser
 • IMAP
 • Något mer än bara email-support (både chat och telefon i detta fall)
 • SSH
 • phpMyAdmin
 • Catch all-epost
 • SafeMode=Off
 • GD/ImageMagick
 • AWStats
 • Epost-listor
 • Bra priser på domäner

Sedan är personlig backup på filerna inte nödvändigt, men trevligt. Deras supportpersonal har svarat tålmodigt på mina impulsiva frågor, där jag (som vanligt) borde väntat, funderat och gjort det själv istället för att ha noll tålamod och vilja ha det gjort NU! Det enda jag är lite tveksam till är PHP memory på enbart 64 MB, så vi får väl se om jag måste uppgradera eller flytta pga det.

Jag flyttar också över mina domäner dit, så att allt ligger på samma ställe. Det finns en poäng med att samla allt på en plats ur adminstrativ synvinkel och de verkar ha en bra domänhanterare.

Dotterns nystartade blogg (tom än så länge) blev första testen på att se hur det funkade med en ny kontrollpanel (Binero 2.0 jämfört med CPanel). Upplägget är lite annorlunda och saker finns på andra ställen, men på det stora hela så lyckades jag ändå göra det jag ville.

Flytta en webbsajt till ett nytt webhotell är lättare än man kan tro:

 1. Ta backup på alla filer (FTP).
 2. Exportera alla databaser (phpMyAdmin).
 3. Skapa webbplatsen på det nya webbhotellet.
 4. Flytta alla filer med (FTP – fast jag ”fuskar” och använder scp emellanåt).
 5. Skapa nya databaser (Kontrollpanelen).
 6. Importera data till de nya databaserna (phpMyAdmin).
 7. Ändra i alla config.php-filer (WordPress, Joomla, Coppermine m.fl) så att de ansluter mot de nya databaserna (FTP och texteditor eller logga in via ssh och editera med nano/vi/vim).
 8. Testa att allt fungerar via den tillfälliga URL:en.
 9. Skapa epost-adresser.
 10. Flytta/peka om domänen.

Och innan jag får kommentarer som att: ”Vet du inte hur dålig upptid Binero haft på senaste tiden? De har stora problem med sitt webbhotell”, så kan jag säga att jo, jag har läst om det också. Kanske är det för att jag jobbar i branschen som gör att jag har en viss förståelse för deras situation och tänker nog att så länge som man är öppen med sina problem och även öppet försöker lösa dem på ett vettigt sätt, så kan jag nog inte säga att just den biten oroar mig speciellt mycket. Det värsta som kan hända (om även deras nya lagringslösning skulle fortsätta att ställa till problem) är väl att jag får flytta till ett annat ställe igen.

Bonusläsning för intresserade: Det finns några olika sajter som har benchmark-tester för webbhotell och denna är den mest omfattande jag har hittat. Det är lite intressant att de jag betraktar som ”små” webbhotell och som hyr in servrar utanför Sverige har bäst prestanda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *