Microsoft hade en demo på universitetet av Windows 8 och pekskärm (touch screen). Jag pekade på både bärbara datorer och stora stationära skärmar och var såld. Ville bara ha! Jag hade hört de vanliga åsikterna om att Windows 8 är både krångligt och svårt att navigera i. Visst är det ett nytt tänkande, men Metro känns rätt intuitivt då man väl insett ”tänket”.
Jag känner mig ju egentligen som en Linux eller Mac-människa, men Windows 8 känns nytt, spännande, stilrent, snyggt och fräscht och jag kan inte låta bli att prova på det. Visst får man en surfplattekänsla ibland, men på det stora hela så fungerar det det även på en laptop. En priset på en Dell Inspiron 15z är ganska precis hälften av en Macbook Pro – och då har jag inte ens övervägt en Retinaskärm, utan bara deras billigaste modell. Det kändes väldigt svårt att motivera sig för en Apple-dator i det läget. Dessutom så har det väl inte hänt speciellt mycket på deras operativsystem de senaste åren och det känns som att jag kan det utan och innan redan. Det är snygg och funktionellt, men inte speciellt nytänkande längre.
Grundkraven var en 15-tums-pekskärm och bakgrundsbelyst tangentbord, minst 500 GB:s hårddisk, Core i7 och >6 GB RAM och inte alltför stor och klumpig. Jag kollade runt och försökte se vad som kunde anses som mest prisvärt och det slutade med en Dell Inspiron 15z Ultrabook direkt från Dells web-shop. Det fungerade bara bra och med snabb leverans hem till porten.
Inspiron 15z var nog snäppet tyngre än vad jag förväntade mig genom att läsa på specifikationen, men den är riktigt snygg. Skalet är helt i aluminium och den känns riktigt gedigen. Den ser slimmad och elegant ut och tangentbordet är jätteskönt att skriva på. Visserligen så saknas ett numeriskt tangentbord, men å andra sidan så gör det att de vanliga tangenterna hamnar mer centrerat och balansen blir jämnare då man har laptop:en i knäet . Det känns som en riktigt fin dator, som jag kommer att trivas bra med. Och den är supersnabb! Jag har en hybriddisk, Core i7 och 8 GB:s minne och tycker att datorn dessutom är ovanligt tyst.
Det fina med Windows 8 är att man hittar ett gränssnitt som är i princip likadant som på Windows 7 om man klickar på appen för ”Skrivbord”. Och det går utmärkt att köra som vanligt med mus istället för pekskärm (jag använder definitivt inte pekskärmen hela tiden). Andra saker som gör att man snabbt blir produktiv är att lära sig att:
- Windows-knappen har äntligen fått en funktion: Tar dig till startskärmen för Metro-gränssnittet.
- Klicka/peka på Skrivbords-appen så är man tillbaka till det läge man är van vid.
- Testa att klicka/peka/dra i alla hörn/sidor – det finns funktioner där
- Man når snabbt t.ex. Kontrollpanelen genom att högerklicka i nedre vänstra hörnet.
- För att söka: Klicka i övre högra hörnet så att Metro visas. Börja direkt skriva det du söker efter och sökfunktionen öppnas upp automatiskt
- Alla appar har en meny längst ner med ytterligare funktioner
- Det mesta kommer man åt genom högerpanelen: Dra (swipe in) in från höger eller klicka i övre högre hörnet
- Man stänger av datorn genom att öppna högerpanelen och väljer ”Inställningar” och ”Av/Vila”
- Man loggar ut sin användare genom att gå till Startsidan (tryck på Windows-knappen) och klicka/peka på sitt användarnamn
På samma sätt som Android-telefonerna är hårt integrerade och beroende av ett Google-konto för att fungera optimalt, så är Windows 8 lika beroende och involverat med ett Live-konto.
Det jag kände direkt är att Microsoft och Google numera inte alls är kompisar. Det är inga problem att få in Gmail i Mail-appen. Att däremot synkronisera Google-kalendern i Windows 8 kalender-app – och kunna skriva i kalendern – är något jag i alla fall inte lyckats med. Det finns en möjlighet att koppla sitt Google-konto till kalendern, men enligt uppgifter på nätet så har Google tagit bort den möjligheten sedan 1 februari (EAS – Exchange ActiveSync), så enda resultatet är att man får ett felmeddelande då man försöker ansluta sitt Google-konto.
Jag har testat några olika varianter, men alla sätt innebära att prenumerera på Google-kalendern som enbart läsbar. Vill man prenumerera på Google kalendern via Kalender-appen i Windows 8 så måste man göra detta via webb-gränssnittet.
- Logga in på din Google-kalender
- Välj ”Kalenderinställning” för den kalender du vill prenumerera på (Klicka på pilen till höger om namnet för att hitta igen det)
- Klicka på ICAL-knappen för den Privata Adressen
- Kopiera den URL som visas
- Logga in på ditt Live/Hotmail-konto
- Välj Kalendern
- Klicka på ”Prenumerera”
- Se till ”Prenumerera på en offentlig kalender” är valt
- Klistra in URL:en från punkt 4 i fältet för ”Kalender-URL”
I Google Calendar:
I Windows Live:
Man kan givetvis prenumerera på kalendern genom att klistra in URL:en i Mozilla Lightning eller Office klienten.
Jag testade också att installera Mozillas urgamla kalender program (och beta) som heter Mozilla Sunbird (vilken fungera alldeles utmärkt i Windows 7 och ger en skrivbar kalender), men det fungerade dåligt på Windows 8 som de andra klienterna och jag fick handjaga bort den för att avinstaller. Inte att rekommendera alltså.
Så för att köra Google-kalender på Windows 8 och kunna uppdatera den, så får man göra uppdatera via någon webb-browser. Jag är väldigt förtjust i både Firefox och Thunderbird, som fungerar fint även på Windows 8, men jag gissar att Google hoppas att man ska köra Chrome för det ändamålet. LibreOffice fungerade också bra. OpenOffice-programmen är så mycket snabbare på att starta än Office-paketet och känns effektivare att arbeta med, så jag kär dem hellre än Microsofts mastodont-paket.
Känner mig i alla fall riktigt nöjd över köpet!
Hej Maria
Grattis med din nye Inspiron. Det er rigtig dejligt at høre, at du er så tilfreds med den, og vi takker meget for din finde ”anmeldelse” af den.
Vi håber du får rigtig stor glæde af den i de næste mange år.
Hav en bra helg.
Med venlig hilsen
Karina Hansen
Dell | Social Media & Communities Professional
Følg os på Twitter: @DellLyssnar og Facebook
Tack detsamma. 🙂 Hälsningar Maria