Jag har uppgraderat min Dell från Windows 7 till Windows 8 och nu sist till Windows 10. Och den har bara blivit segare för varje dag så till sist gav jag upp och just nu installerar jag om den till fabriksåterställningarna. När inte ens Microsoft Edge startar,  så är något allvarligt fel. Troligen något program som jag installerat för länge sedan men som inte är kompatibelt med de nya Windows-versionerna. Jag har avinstallerat och ominstallerat så många program jag har kunnat, men inget har hjälpt.

Det var inte helt enkelt att komma till ”Advanced Boot Options” för att göra en fabriksåterställning (factory reset).

Anvisningarna säger att du ska trycka F8 före Windows logga dyker upp. Jag tryckte och tryckte, men kom aldrig dit. Tricket för mig var dock att trycka på F8 så snart som systemet över huvud taget hade startat. Då kom det en mycket självbeskrivande och snygg meny.

Jag valde alternativet att ta bort ta bort alla appar som inte fanns med i originalinstallationen men bibehålla mina personliga filer.

Jag var rädd för att jag skulle få en tom Windows 7-dator, men datorn jobbade en stund och mötte mig med en fin fräsch installation av Windows 10, som nu inte längre kändes som att den gick i sirap.

Så, nu återstår bara att installera alla ”mina” program som Firefox, Thunderbird, LibreOffice etc.

Alla drivrutiner fungerade inte  (t.ex. ljudkortet) efter den rena installationen av Windows 10, så jag körde Dell System Detect för att hitta drivrutiner etc.

 1. Klickade på ”Identifiera produkt”.
 2. Laddade ner Dell System Detect
 3.  Körde ”Snabbtest” och kollade att allt stod rätt till.
 4. Öppnade ”Enhetshanteraren” från ”Kontrollpanelen”.
 5. Klickade på ”Ljud-, video- och spelenheter”.
 6. Klickade på ”High Definition Audio Device”.
 7. Högerklicka och välj ”Uppdatera drivrutin”.
 8. Välj ”Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn”.
 9. Välj ”Låt mig välja från en lista över drivrutiner som finns på datorn”.
 10. Välj ”High Definition Audio Device”.
 11. Klicka på ”Nästa”.

Nu fungerade ljudet i alla fall, om än kontrollen ser rätt simpel ut. Får utröna var jag hittar rätt drivare som fanns installerad förut. Hittar inget på Dell just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *