Vi har alltså lagt ett bud via vår mäklare på lägenheten. Mäklaren har förhandlat med säljaren och vi är överens om priset. Nu kan själva köpeprocessen starta. Nu börjar utväxlingen av papper via mail och vanlig post.
Jag kan säga att det också innebär ett par första dagar med ångest och funderingar. Gör vi rätt sak nu? Är det verkligen klokt att dra på sig mer saker att sköta, när vi ofta pratar om att vi borde frigöra oss mer från de materiella tingen? Är det verkligen vettigt att ha en “sommarstuga” 6 timmars restid med flyg? Kommer vi att kunna utnyttja den till fullo? Lägger vi våra pengar och vår tid på rätt sak? Är det Guds vilja eller bara våra egna önskningar? Kan den här lägenheten komma att bli till välsignelse för inte bara oss själva utan även för andra i vår närhet? Det är nätter med orolig sömn, morgnar då jag inte kan äta och långa samtal med Gud. Jag tillhör dem som tycker att jag sällan får tydliga svar, utan måste tro att så länge Gud inte stoppar mig, så gör jag rätt. Och jag tror också att magkänslan är Guds ledning. En morgon, efter en sådan där halvt sömnlös natt sa min Bibelplan att jag skulle läsa Psaltaren 143:6-10 (Nya Levande Bibeln): “Jag sträcker mig mot dig, ja, jag längtar efter dig precis som ett förtorkat land törstar efter regn. Kom snart, Herre, och svara mig, för jag blir alltmer deprimerad. Vänd dig inte bort från mig, för då kommer jag att dö. Påminn mig varje morgon om din godhet, för jag litar på dig. Visa mig den väg jag ska gå! Jag behöver dig! Rädda mig från mina fiender! Herre, jag flyr till dig, för det är bara hos dig som jag kan gömma mig. Hjälp mig att leva som du vill, för du är min Gud. Låt din gode Ande leda mig på rätta vägar.” Det känns som att jag får en bekräftelse på att Gud vet exakt vad jag tänker och känner. Han är med mig och han är med oss i det här projektet.
Jag måste ha någon sorts rättvis jämförelse för de extra kostnader vi drar på oss. Vi räknar ut att om man jämför driftkostnaderna för lägenheten i Spanien med vad det skulle kosta att hyra en lägenhet på samma plats, så tjänar vi in hyreskostnaden om vi vistas minst 3 veckor i lägenheten. Eftersom vi har rest så mycket det senaste året, är det ingen orimlig jämförelse och inte heller orimligt att vi kommer att vistas där mer än 3 veckor per år. I en av mina mer mörka stunder, så får jag mig presenterad en jämförelse med de som har fjällstugor: Många åker dit kanske 1-2 gånger/år och betalar massor för liftkort och skidor. Jämfört med detta så skulle vi utnyttja vår lägenhet betydligt mer. Det roliga är också att min omgivning hela tiden är så positiva och uppmuntrande. Det kommer heja-rop och grattis-önskningar oavsett vem som får reda på våra planer. Det kan också ha hjälpt att jag välvilligt tillgodoser alla som fiskar efter en inbjudan att komma och hälsa på oss när vi är där. Kunskapen om att det är väldigt besvärligt att hyra ut numera i Spanien (tillstånd + deklaration var tredje månad) har också spritt sig, så just ingen frågar efter att få hyra lägenheten, vilket är skönt.
Efter några dagar har det hela landat hos mig, jag längtar tillbaka till lägenheten som vi bara fått vara i en kort stund. Just känslan av hemlängtan gör mig trygg i att vi har tagit rätt beslut och bör gå vidare med köpet.
En intressant iakttagelse är att jag, som anser mig vara hyfsat berest, knappt hade någon aning om var Torrevieja låg, nu plötsligt träffar än den ena, än den andra som har någon koppling till just Torrevieja.
Steg 1 – Reservationskontrakt
Vi får ett reservationskontrakt skickat till oss via mail från mäklaren. Vi skriver ut det på en skrivare, skriver under det, scannar in det och mailar tillbaka till mäklaren. Vi sätter också in pengarna för reservationen via en vanlig SEPA-betalning från vår bank till säljarens mäklares bankkonto. Reservationen innebär att lägenheten tas bort från mäklarens listning och ingen annan kan bjuda på den, utan nu är det vi som har första tjing. Mäklaren har i samband med detta bokat lägenheten åt oss, dvs gett säljaren våra uppgifter. I detta läge skulle vi kunna dra oss ut utan några ytterligare förpliktelser, utan endast förlorat handpenningen (3000€ i vårt fall).
Vår mäklare har kontakt med ett advokat-kontor, men alla våra kontakter går via just mäklaren, vilket vi känner har förenklat processen. Ett råd du alltid får på olika internet-sajter är att skaffa en egen oberoende advokat som ska tillvarata just dina intressen i affären, vilket inte är ett råd som ska ignoreras. Vi känner inte att ett lägenhetsköp och den lägenhet vi köper kommer att innebära några speciella behov för att gå utanför mäklarens rekommendationer. Det är väldigt skönt att enbart ha behövt prata med en person. Jag skulle dock råda till en allmän marknadskontroll innan du litar på din mäklare på det sätt som vi har gjort genom denna affär: Denne har varit ärlig mot oss från dag ett och tålmodigt svarat på våra ibland dumma och andra gånger omständliga frågor, vi har bekantas bekanta, denne har varit verksam i många år i Torrevieja och med ett mycket gott rykte.
Edit: Jag får många kommentarer som säger. Lita aldrig på en mäklare utan skicka alltid era papper via ert egna juridiska ombud. Det är självklart att du kan göra så också: Anlita en mäklare för att förmedla köpet och anlita sedan ett juridiskt ombud för att hantera pappersarbetet och ta tillvara dina intressen oberoende av mäklaren. Framför allt så skulle jag göra så om det handlar om ett nybygge eller hus där det kan finnas ombyggnationer eller annat att kontrollera. Jag beskriver hur vi gjorde. Hade jag gjort ett köp idag hade jag hyrt in en eget juridiskt ombud, då kostnaden blir densamma, men du har ett extra par ögon på köpet.
Steg 2 – Nota Simple
Vi får se en Nota Simple, som mäklaren skickar till oss via mail. Detta utdrag ur registret är till för att kontrollera att ägaren verkligen äger fastigheten och att inga skulder finns registrerade på fastigheten. Dessutom kontrolleras vad som står när det gäller ombyggnader. Det krävs i princip tillstånd till alla ombyggnation i Spanien (även inomhus) och det kan bli böter för den nye ägaren om den tidigare ägaren gjort ombyggnationer utan tillstånd. Skulle det vara så att det finns skulder kopplade till fastigheten, så ärvs även skulderna av köparen, eftersom skulderna följer med fastigheten och inte ägaren. Vår Nota Simple visar att allt är OK.
Steg 3 – Fullmakt till mäklaren
Vi ordnar med en fullmakt för försäljningen eftersom vi inte skulle kunna vara på plats själva vid slutbetalningen. Vår mäklare kommer då att företräda oss. Det behövs därför skrivas en fullmakt (på spanska). Vår mäklare mailaren fullmakt till oss som vi skriver ut på skrivare. Vi skriver under den och tar den med ner till det advokatkontor i vår stad som är utsedd till att vara Notarius Publicus. De sätter på en massa stämplar och skriver ett följebrev (apostillering) som krävs då vi skickar det vidare till Spanien. För det betalar vi 500 kr. För att vara något som görs av en advokatbyrå, känns det som billigt. Fullmakten skickas sedan som rekommenderat brev till mäklaren i Spanien.
Steg 4 – Bankkonto på Deutsche Bank
En förmiddag dimper det ned ett mail där det står ”Välkommen till Deutsche Bank”. Eftersom jag jobbar med IT-säkerhet så ringer alla mina varningsklockor, men efter en dubbelkoll med mäklaren, så är detta korrekt. Tyvärr ligger kontoret för Deutsche Bank över 4 km från vår lägenhet, så jag känner väl ingen större entusiasm över just detta val. Varje bankbesök kommer att ta minst 3 timmar om vi inte har bilen med oss, då vi kommer att behöva passa bussen (som dessutom kostar ca 50 kr i tur och retur-biljetter för oss bägge tillsammans). Min förhoppning är att filialkontoret som ligger mitt i centrum kan hjälpa oss med det vi behöver göra på plats och att resten kan skötas via telefon/mail. Så vi accepterar det för oss inte helt populära bankvalet och jag lägger in en notering i almanackan att ta itu med bankbyte då det första året är över och om vi är missnöjda och det inte fungerar med filialen. Mäklaren försäkrar oss om att även om banken ligger långt från vår lägenhet, så har de väldigt bra service, korta köer, bra internetbank och svarar snabbt på mail, så det kan vara värt att måsta åka lite längre de enstaka gånger som vi behöver besöka dem. Vi får helt enkelt göra en utvärdering efter det första året och se om vi vill vara kvar eller inte.
Edit: Vi bytte senare till bankkontoret inne i City som ligger inom promenadavstånd. Egentligen handlade det bara om att de gav oss en ny bankkontakt att maila på det nya kontoret. Vi tycker att DB under dessa år har fungerat bra och smidigt.
Steg 5 – Betala in handpenning
Nu betalar vi in handpenningen till samma konto som reservationsavgiften (säljarens mäklare). Totalt har vi och med detta betalat 10% av köpeskillingen. Från och med nu så känner vi att lägenheten verkligen kommer att bli vår. Lägenheten försvinner också i och med detta helt från webbsidor som Idealista och mäklarens egen hemsida.
Steg 6 – NIE-nummer
Vi hade lämnat kopior och foton på våra pass till mäklaren i Spanien innan vi lämnade Torrevieja. Detta för att hon skulle kunna ordna vårt NIE-nummer (N.I.E-nummer är motsvarigheten till personnummer i Spanien för utländska medborgare). Det visar sig att de foton vi lämnat har fel storlek: De ska vara av exakt samma storlek som ett passfoto. Passkopiorna måste också vara stämplade med exakt samma stämpel som fullmakten.
Så vi ordnar nya foton och får gå ytterligare en gång till vår notarius publicus och betala för ett antal stämplar. Denna gång får vi betala 750 kr (500 + 250 kr), då det är två papper som ska stämplas och apostilleras.
Allt detta skickas sedan med rekommenderat brev till Spanien.
Nu startar en period av väntan. Väntan på att NIE-nummer och bankkonto ska bli klart. Väntan på att vår mäklare ska bestämma träff med säljaren hos notarien för att slutföra köpet.
Steg 7 – Vårt bankkonto på Deutsche Bank är klart
Besked kommer via mail att vår bankkonto är öppnat. Vi har dock ingen aning om hur vi skulle komma åt det via internet. Efter mailväxling med banken får jag klart för mig att vi måste träffa bankens representant personligen för att få tillgång till internet-tjänsterna och vårt bankkort. Vi har hittills bara fått ett IBAN-nummer som är vårt kontonummer. Jag gör en testbetalning till det kontot för att se att allt fungerar och ringer banken och frågar om pengarna kommit fram. Det känns minst sagt obehagligt att inte själv kunna kontrollera överföringarna, speciellt som vi i nästa läge ska flytta över en stor summa. Svaret på många frågor från banken är. “Vi kan inte svara på detta pga säkerhetsskäl” och jag ser verkligen fram emot att få komma åt internetbanken senare.
Steg 8 – Våra NIE-nummer är klara
Våra N.I.E-nummer är nu klara och vi får en kopia på våra papper via mail. Ett bra och viktigt steg i processen eftersom du behöver detta för i princip alla avtal du ska teckna i Spanien.
Steg 9 – Överföring av slutbetalning
Efter att ha väntat – känns det som en evighet – får vi en dag ett mail från mäklaren som säger att om precis en vecka ska hon träffa notarien och göra upp affären. Nu blir det plötsligt bråttom eftersom hela slutsumman då måste finnas på vårt konto i Deutsche Bank i Spanien. Jag hade pratat med min svenska bank och jag hade pratat med Currencies Direct. Båda har varit hjälpsamma, men det blir Currencies Direct som till slut får genomföra överföringen. Vi sparar ett antal 1000-lappar på att använda oss av Currencies Direct då de helt enkelt har bättre koll på hur det fungerar med spanska banker och därmed kan hålla nere avgifterna. Jag kan också sköta hela operationen via internet och telefon (min svenska bank vill ha ett fysiskt besök av mig för en så här stor överföring).
Tips är att aldrig föra över mer än 49.000€ i taget, då spanska banker sett till att få ett undantag från EU-bestämmelserna om att det ska vara fritt att överföra pengar inom EU-länderna. Är summan >49.000€ så kan den mottagande spanska banken ta en kommission på upp till 0,6%, vilket jag förstår att Deutsche Bank brukar göra. Vi har också tur att träffa rätt på Euro-kurs just den veckan, vilket känns bra. Alla 100-lappar vi sparar på valutakursen kan användas till roligare saker. För en så här stor summa behöver vi ha telefonkontakt med Currencies Direct, så jag ringer till min kontaktperson där. Sedan sätter jag in pengarna på deras konto i SE-banken i Sverige. När jag känner att kursen är rätt, ber jag dem genomföra den slutliga överföringen till Spanien.
Behöver jag säga att det känns mer än obehagligt att skicka iväg denna jättesumma via en internet-tjänst jag aldrig tidigare använt till en spansk bank var bankonto jag inte själv kan logga in på via internet?
Steg 10 – Hemförsäkring
Eftersom vårt tillträde nu är nära till lägenheten och våra NIE-nummer är klara så är det dags att teckna hemförsäkringen. Jag kollade priserna dels hos en s.k. försäkringsagent och dels hos Deutsche Bank. Försäkringsagenten hittar det förmånligaste erbjudandet hos Liberty, som vi accepterar. Att teckna hemförsäkringen går lätt: Vi får fylla i våra uppgifter på en blankett, som jag scannar in och mailar tillbaka. Efter det kommer en kopia tillbak på försäkringsbrevet med uppgift om att hemförsäkringen börjar gälla samma datum som vi genomför köpet. Alla betalningar i Spanien sker genom autogiro från vårt spanska konto i Deutsche Bank och så även denna.
Steg 11 – Köpet görs upp hos notarien
Till slut kommer dagen D – eller dagen N som i Notarie! Vi sitter hemma i Umeå under tiden som mäklaren i Spanien träffar säljaren och gör upp köpet hos en notarie. Jag har hört skräckhistorier om säljare som inte dyker upp, bråk om slutpriser etc, men för oss går det precis som det ska: Mäklaren tar ut pengarna från vårt spanska bankkonto, möter upp en äldre spansk farbror som är säljaren och tillsammans med notarien så görs det slutgiltiga köpet upp. Lägenheten är nu vår!
Det är lite rart att farbrorn som sålde lägenheten har tårar i ögonen under mötet med notarien. Det har uppenbart varit en plats som han och hans bortgångna fru har uppskattat och har goda minnen av. En fas i livet som avslutas för honom och en ny fas i vårt liv som börjar.
Steg 12 – Skatteombud
Du kan deklarera själv, men det är tryggt att i alla fall första året ta hjälp, så att allt blir rätt. På vår escritura (köpekontrakt) finns en paragraf med titeln ”REPRESENTANTE FISCAL” vilket innebär att vi samtidigt som vi skriver under köpet också skriver ett kontrakt med en juristfirma om att vi anlitar dem för att göra våra deklarationer.
Edit: Efter det att första deklarationen är gjord, har du fått ett underlag att använda för framtida deklarationer och kan göra processen på egen hand (jag tycker man automatiskt kan förväntas få en kopia av deklarationen från sitt ombud -tyvärr är det inte så). Vi bytte till en annan juristfirma senare och låter dessa även i fortsättningen hantera våra deklarationer. Det har visat sig vara bra att ha en juridisk kontakt att ställa frågor till då och då. Vi ser den avgift vi betalar till dem inte bara som en tjänst för att de gör våra deklarationer utan även som en försäkring för att har vi frågor vet vi att det finns någon som svarar i andra änden. Framför allt de tider vi inte själva kan vara på plats i Torrevieja.
[…] F. Köpeprocessen […]