Det var besvärligare att föra över pengar till Spanien än jag trodde. Våra första mindre betalningar gjorde vi som vanliga SEPA-betalningar via vår banliga bank (i detta fall Länsförsäkringar Bank). Det var inga som helst problem utan allt kunde skötas via internet.

När det var dags för slutbetalningen så valde vi istället Currencies Direct, (CD) som är bättre insatta hur det fungerar i Spanien. Enligt CD så ska SEPA-betalningar (betalning inom EU) vara avgiftsfria men att Spanien har sett till att få en undantagsregel som säger att på överföringar >49.000€ får man ta en avgift på 0.06%. Det utgör en rätt stor summa då du ska betala för en lägenhet. Det CD gjorde var att dela upp överföringen i mindre delar så att ingen översteg 49.000€. Processen går till så att du först betalar in dina svenska pengar på CD:s konto i SE-banken. Sedan flyttar CD rätt summa från sin spanska bank till ditt spanska bankkonto. För en så här stor summa krävdes det ett telefonsamtal där du får intyga att du vill göra överföringen, men CD har svensktalande personal.

Kursen som vi blev erbjudna hos CD var dock exakt densamma och ibland något högre än hos LF Bank. Det kan bero på hur ofta de upppdaterar sina kurser, men jag har en känsla av att CD först och främst ger en fördel genom att undvika avgifterna i mottagande spansk bank. 

Tyvärr så är CD:s gränssnitt inte helt utvecklat och för regelbundna överföringar måste du skicka in en blankett. Jag vill gärna se vad som händer och när, så när det gäller månadsöverföringarna blir det till att göra dessa manuellt via LF Bank.

Som avslutning vill jag säga att det finns ingen poäng med att ha samma bank i Sverige som i Spanien. Du måste fortfarande föra över pengarna mellan de olika länderna och de är att betrakta som helt egna banker ur ett kundperspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *