Medelhavsdieten har länge ansetts som en av de mest hälsofrämjande dieterna: Den minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Även om det mesta som nämns här kan köpas som tillskott i form av olika piller och tabletter, så är jag själv helt övertygad om att naturligt är bäst. Jag är inte säker på att den verkningsfulla substansen verkligen överlever den förädling som krävs innan man kan få fram ett torrt piller. Och jag tror inte heller att ens forskarna i alla lägen vet exakt vad som är påverkar oss eller hur. Det kan säkert finnas korseffekter och fördelar som man endast uppnår då man äter naturligt icke processad mat.

När man läser om alla fördelar med medelhavsdieten som kommer det upp massor med aspekter:

  • Motverkar cancer

  • Motverkar diabetes och är också bra för diabetiker då blodsockret hålls jämnt

  • Motverkar åldrande

  • Lindrar reumatism

  • Motverkar Alzheimers sjukdom
  • Motverkar astma och allergi

Mycket är kopplat till att att en bra kost uppbyggd på mycket frukt och grönsaker bygger ett bra immunförsvar och en kropp med ett bra immunförsvar har större chans att avvärja hot i form av olika sjukdomar.

Forskare har sett att de som förde en medelhavsdiet hade cirka 14 procent mindre risk att dö. De största fördelarna verkade bero på att man konsumerar måttliga mängder alkohol, äter lite kött men däremot stora mängder grönsaker, frukter, nötter, olivolja och baljväxter. Att äta mycket spannmål, fisk och andra skaldjur verkade inte spela någon viktig roll i just det här sammanhange

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *