Efter att under det senaste året sakta försökt vänja oss skattebetalare om att vi måste jobba längre, så kom nu det oundgängliga förslaget om att höja lägsta åldern för statlig ålderspension till 63 år och att man ska ha rätt att jobba till 69 år.

Jag är osäker på den exakta kronologiska ordningen i förslagen – dock så kommer alltid dessa skrämselförslag i samband med att det orangefärgade kuvertet dyker upp i brevlådan. Skrämselpropaganda eftersom man inser hur dåligt 45 års heltidsarbete faktiskt har lönat sig. Skrämselpropaganda eftersom man snabbt inser att ska man ha något att leva för, så måste man jobba bra mycket längre än vad de flesta av oss vill göra.  Skrämselpropaganda eftersom man inser att man behöver jobba till 70 år för att få en vettig pension (men de sparkar i alla fall ut mig från jobbet vid 67).

Först pratades det om att vi skulle behöva jobba till 75 år.
I samband med det så började man ange den ålder i det orangefärgade kuvertet vid vilken man skulle få en pension som motsvarade vad dagens pensionärer har: För de flesta kring 69 år.
Uträkning vad man ska få i pension om man jobbar ända till 70 år.
Och nu det senaste i raden av förslag: Att pensionsåldern ändras från 61 till 63 och att man ska kunna jobba som längst till 69 istället för 67.

Det jag vänder mig mest emot är att man försöker inbilla oss att detta är ett erbjudande och en ökad valfrihet för de som vill jobba längre. Bullshit säger jag bara. Man styr ersättningsnivåerna så att vanligt folk tvingas jobba så länge de bara orkar stå på benen, eftersom de annars inte har pengar till mat och hyra. Att våra pensioner har en prognos som gör oss sämst i EU i framtiden i nivå med Estland skrämmer i alla fall mig. Jag antar att fler än mig har varit i Estland och sett de gamla gummorna stå och sälja vitlök eller något annat hemodlat för att få några kronor i förtjänst. Att de alls har råd att åka in till city för att sälja beror på att bussresorna är gratis för pensionärerna. Det känns inte som någon lockande framtid att kvinnor med låglöneyrken ska kunna hamna i den sitsen.

Man kan undra vad som kommer nästa gång? Att successivt sänka pensionerna håller man ju redan på med. Men att vi som är yrkesarbetande nu kommer att få njuta av någon sorts pension och vara pigga och friska och kunna få en kort period i livet där man kan skörda frukten av ett långt livs arbete genom lite ledighet – det är nog bara att glömma.

Märk väl också att man i debatten inte pratar om att behålla pensionerna på en vettig nivå och det är därför som vi måste fortsätta arbeta i hög ålder. Det handlar om behålla välfärden – vilket innebär vård, skola, omsorg, socialförsäkringar etc.

Så länge det finns arbetslösa i arbetsför ålder kan man pensionera de som är äldst på jobben. Det handlar bara om hur vi fördelar våra pengar.

[ SvD ] [ Privata affärer ] [ SvT ] [ DN ]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *