En hundhandlare någonstans i närheten av Umeå står inför rätta. Jag har faktiskt ingen aning om vem det är, vilket är tur. För jag hade aldrig kunnat hålla mun om jag känt till de förhållanden som beskrivs i artikeln. Det är väl rätt tydligt att det är en människa som insett att det är lätt att tjäna pengar på att producera blandrashundar av dvärghundsstorlek just nu.
Men verkligheten kommer ofta ifatt en.

Samtidigt som busk-avlaren verkar minst sagt oseriös, så är jag trots allt fundersam över hur godtrogna köpare det finns. Att man väljer en blandras är en sak. Jag kan till viss del förstå argumentet att man väljer en billigare hund om man inte är intresserad av att tävla med den. Å andra sidan så är garantierna bra mycket sämre, prognosen för hundens framtid vad det gäller sjukdomar, temperament och utseende en ren chansning då det inte finns någon som helst kontroll på avelsmaterialet. En blandrasuppfödare har heller ingen stor organisation med gott renommé i ryggen som Svenska Kennelklubben. Blandrasuppfödarna står helt och hållet utanför denna etablerade organisation. Är man medlem i SKK så får man INTE föda upp blandraser!

Är man totalt ny inom hunderiet: Åker man verkligen hem till första bästa annonsör på Blocket.Se, slänger upp ett antal tusenlappar, skriver på konstiga fodervärdsavtal och tar sedan hem valpen utan att fundera på om det är ett vettigt köp eller avtal som man ingått?

Tror att ett endaste telefonsamtal till någon redan hundägande bekant hade gjort det helt klart att detta absolut inte handlar om en seriös uppfödare på något plan. Ett enda telefonsamtal till SKK om hur ett fodervärdsavtal ska se ut hade klargjort att detta inte var skäligt. Hur lite kollar man egentligen om man köper en familjemedlem som ska vara med en i förhoppningsvis 10-15 år framåt?

Tror att det kan finnas två svar:

  1. Man hör ofta att folk tror sig ”rädda” hundar från oseriösa människor. Man ”räddar” ingen. Man ger hundhandlaren pengar, som den sedan kan fortsätta sin fula verksamhet för. Och den tjänar pengar på affären.
  2. Man såg sin chans till att få en ”billig” hund – men chansningen gick inte hem.

Ska du köpa hund: Kontakta SKK och be om råd innan köpet! Ta också hjälp av alla du känner som är seriösa hundägare och be om hjälp, råd och tips. Tror du kommer få mer hjälp och vägledning än du någonsin trodde, då vi vill att alla hundägare ska tycka det är kul att ha hund och du ska välja en hund som passar in i vardagslivet.

Ett svar på ”Hundhandlare inför rätta”
  1. håller fullständigt med i dina resonemang. fast för mig fick jag en förfrågan av en av kvinnorna. ”tiken måste akutoplaseras då min dotter är fulständigt oförmögen att ta hnad om henne, tiken mår så dåligt hos henne” … det var mitt fel att jag inte kunde säga nej. jag var svag , då jag var tvngen att att avliva min han hunde som jag haft i sju år. då han var svårt sjuk… trodfe i min enfald att jag kunde ge henne all min kärlek och den trygghet hon förkännde , trots att jag kände igen modern ocgh dotterna när de kom. visste att det var något. men tiken ville itenvara nära dem. och JA jag ÅLSKAR min tjej kan gå över lik för henne… rent symboliskt. De använde sig av SKK avtal i mitt och andras falll. men det har du inte hjälp av.
    När de bra går hem till dig när du itne är hemma och tar hunden med ord som ”polisen kommer…mm” Dotten till kvinnas vägarar förlja domslut. det är som om hon iten kan läsa… som hennes mamma som spred ut om att hon köpt Kira. tur att tidningen visade hennes lögn. tyvärr är de en stor stäckt med massa ungar till höger och väster,sociala problem mm. MEN ingen har moral nog att stå upp för hundarna. Och så kommer det att vara, INGEN av dem älskar djur mera än pengar. de har haft ca 10 anonser ute bara i sommar med valpar på tikar som de SÅLT på foder. trot satt det juridiska är på vi alla som de tagit hundar i från,så gömms de över hela sverige. men min far mellan umeå och skellefteå. Tyvärr är det en del äldere kvinnor som blivigt smärjda. som en sol och vårare som bedyrar lycka…Visst tycker jag att det är konstigt att de skriv på, men det ger inte dessa hundskojare rätt att fördärva hundaranas liv.aldrig någonsin, hur naiv köparen än är, tar man inte hundar av någon som desuton betalt pengar. vill bra tillägga att många av dem har betalt ca 6000- 8000 kr…antar att de kommemr att skiva aoch hota dig om du inte tar bort inlägget. för andara ska följa regler men tydligen inte de

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *