depend start kit för gellack

Som tonårsmamma blir man mer eller mindre tvungen att hålla jämna steg med de senaste trenderna. Eller i varje fall så förhindras man att helt hemfalla till att bli tant. Det senaste här hemma handlar om naglar och nagelfixeri. Jag har flera bekanta som har sådana där fixade urtjusiga naglar och även jag sneglar ibland på dem. Varken jag eller dottern lever dock sådana liv att vi kan ha långa naglar – blir de där fejknaglarna för långa så får jag dessutom antingen en känsla av klor eller slampighet – ibland både ock. Men lagom långa välskötta fusknaglar är onekligen riktigt, riktigt snyggt.

Att jag skulle ägna tid och pengar till att sitta på salong, det finns inte i tankevärlden. Än mindre att både jag och dottern skulle göra på det viset. Men jag kan förstå hennes önskan om snygga naglar, så vi kompromissade lite. Dessutom så tycker jag om de där stunderna vi har tillsammans när vi håller på och skönhetsfixar tillsammans.

Jag har alltid haft urusla naglar. Dessutom är de små och korta och inte speciellt vackra, så ska jag hindras från att bita av dem, så gäller det att ta till något drastiskt. Ett måste är att måla dem, men jag blir snabbt less på att hålla på med det var och varannan dag, så det håller sällan i sig så länge. Att lägga på ett lager av härdat plast, som detta är, kan jag nog se som ett sätt för att få dem att hålla bättre.

Efter att jag hade läst på så köpte vi till slut ett färdigt startpaket (Depend Gellack Startkit) på Åhlens. Det är faktiskt hyfsat prisvärt eftersom även LED-lampan ingår. Det jag köpte utöver startpaketet var två nagellack och remover (borttagningsmedel för gellack). Jag valde ett ljust rosa lack till mig och dottern valde ett mörkt lila.

Instruktionerna som följde med var tydliga och enkla att följa. Vi tog det lugnt och försiktigt och jag tycker att resultatet blev riktigt snyggt. Tvätta med rengöringen (cleansern). Sedan lade jag på de olika lagren av gel ett i taget och härdade var och ett av dem i 30 sekunder med LED-lampan:
1 lager med baslack, 2 lager med färgat lack och 1 lager med topp-lack som avslutning.
Avslutning genom att polera med cleansern igen.

Jag trodde det skulle kännas obehagligt, men det är en tunn plasthinna bara. Färgen blir oerhört vacker och glansig. Det var rätt fascinerande att göra alla behandlingarna, känna och se en kladdig nagel och sedan polera den till att bli både torr och gnistrande.

Sedan återstår att se hur länge gelélacken (gel nail polish) verkligen håller. Jag har sett allt mellan 2-5 veckor, så vi får avvakta och se. Det är ju lite jobb att ta bort lacken (smeta på remover och linda in fingarna i folie), så jag har ingen lust att göra om det här för ofta. Men det återstår att se. Jag oroar mig faktiskt lite för det momentet eftersom jag läst en del avskräckande försök på nätet, så kan nog komma en uppföljning i ämnet.

Det skulle dock inte förvåna mig om dottern vill att vi ska bygga naglar själv och jag kan nog tänka mig att testa att sätta på nageltippar på henne för att se hur det blir.

Och för mig som inte hade en aning om någonting inom detta område så insåg jag att även detta är en hel värld för sig. Jag trodde att UV-ljus var ett måste för härdning, men det verkar vara en stor variation inom det området! Ska man köpa en ny produkt är det uppenbart att man måste läsa på noga innan, så det blir rätt (eftersom man kan köpa sådant här även via utländska internetsidor). Det man pratar om är akryl och gel. Som jag förstår det, så använder de flesta någon typ av gel idag och det är det som vi privatpersoner kan köpa och använder. Däremot så verkar det vara skillnad på de sorter som man kan mjuka upp och få bort och de som måste filas ner. Men detta är en djungel och inte helt lätt att läsa sig till.

Akryl

 • Akryl är ett pulver (polymer – acrylic powder) som blandas ut med en vätska (monomer- acrylic liquid) och akrylen är hårdare.
 • Akryl får inte säljas till privatpersoner i Sverige
 • Löses upp med ren aceton.
 • Är hållbarare eftersom materialet är hårdare.
 • Akrylen luktar starkt, då man arbetar med den.
 • Kan använda vanligt nagellack ovanpå akrylnageln.
 • Behöver varken UV eller LED för att härdas.

Gelé

 • Härdas i LED-/UV-lampa.
 • Alla härdar dock inte i LED-ljus.
 • Den sorts gel som inte behöver en LED-/UV-lampa använder istället ett aktivatorspray för att härda (no-light gel – är egentligen ett sorts lim: resin).
 • Soak-off gel målas på nageln som vilket nagellack som helst eftersom den redan är färdigblandad.
 • Inte lika hårt och hållbart som akryl.
 • Snabbare att applicera.
 • Ger ett naturligare resultat.
 • Väljer man inte soak off gel som kan lösas upp, måste gellacken filas från nageln.
 • Det går inte att måla på vanligt nagellack på alla typer av gelé.

Några andra saker som jag letat mig till är:

 • LED-lampa är dyrare i inköp men lacket härdar väldigt mycket snabbare (minst dubbelt).
 • Alla UV-lack härdas inte i LED-ljus, så kolla vad som gäller för det gelé du valt.
 • Gellack kallas också shellack.
 • Soak off gel innebär att lacket kan mjukas upp med en remover för borttagning. Det finns gel som måste slipas bort från nageln – uppmärksamhet även här alltså vid inköp.
 • Soak off gel är mer som ett hållbart nagellack och kan härdas i LED-ljus, men för att bygga naglar behövs UV gel.
 • Det underlättar att ha en timer på LED-/UV-lampan.
 • Fransk manikyr (French manicure) innebär att måla en tydlig vit topp på nageln och någon rosa nyans på övriga delen av nageln. Snyggt!

För övrigt så finns det hur mycket filmer som helst på YouTube som handlar om detta. Allt ifrån glada hemmafixare till proffsiga instruktionsfilmer.

[ Depend ]

PS. Dottern tipsade mig också om appen KD Collage som fungerade över förväntan. Snabbt, anpassningsbart och lättanvänt sätt att få ett kollage av sina mobil-bilder, som jag gjort ovan.

4 svar på “Inte fejknaglar, men nästan”
 1. Hej Elinor. Jodå, jag har sett att de säljstoppat detta i Sverige. Jag fick dock inga som helst allergiska reaktioner. Jag var försiktig och kletade inte på huden, men även de små ”kladd” vid sidan om märktes inte. Vare sig de jag köpte från Depend eller de som kom från Kina via eBay. Numera kör jag dock med vanligt nagellack, då jag jobbat upp hållbarheten på naglarna och inte behöver den extra styrka som gellack ger. Gellack är dock mycket snyggare, men satt rätt dåligt på mig och det som var kvar på naglarna var bökigt att ta bort. Men vanligt nagellack känns som en OK kompromiss just nu (eller så länge jag orkar hålla naglarna så här pass långa).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *