20130902

Vad behöver man egentligen för att kunna göra egna gelénaglar med Gellack?

Ett alternativ är att köpa ett startkit från Depend för strax under 469 kr. Jag hittade mitt på Åhlens. Vill man ha någon färg på naglarna (endast baslack och topplack följer med startkitet), så behöver man komplettera med en flaska av deras gellack för 79 kr. Lägsta startkostnad är då ca 550 kr.

Depends startkit innehåller:

 • 1 före/efter-rengöring (cleanser) 35 ml
 • 1 baslack 5 ml
 • 1 st topplack 5 ml
 • 1 LED-lampa med adapter
 • 1 manikyrpinne
 • 1 nagelfil
 • Noggrann bruksanvisning

Depends startkit är alldeles utmärkt och med en kompletterande gellack flaska i egen vald färg, så har man allt man behöver.

En riktigt bra bruksanvisning ingår då man köper Depends startkit. En instruktionsvideo finns annars på internet.

Nackdelen som jag kände var att Depends lilla LED-lampan som följer med är väldigt smal. Man måste krypa ihop med fingarna för att få plats med alla fingrar på en och samma gång. Arbetsgången när jag gör gellack på mina naglar är att ta:
1. Lillfinger–>pekfinger på vänster hand
2. Pekfinger–>lillfinger på höger hand
3. Sist de båda tummarna.
Man behöver då använda LED-lampan 3 gånger för varje varv man målar med lacket. När fyra fingrar ska in samtidigt så blir det dock lite besvärligt då det skiljer en del i längd mellan lillfinger och långfinger.

Remover följer inte heller med och antingen köper man Depends egna gellack remover eller så använder man vanlig aceton som finns på vilken livsmedelsaffär som helst. Det måste dock vara nagellacksborttagning med aceton – acetonfri nagellacksborttagning  kommer inte att fungera.

Alla förpackningar är dessutom väldigt små och räcker inte alltför många gånger. Å andra sidan så är det snabbt och enkelt att åka ner på sta’n och köpa nya istället för att vänta en månad på leverans från Kina, för det är mitt andra alternativ. Jag blev nyfiken att testa produkterna från Kina som säljs på eBay och man kan enkelt sätta ihop sitt egna startkit där. Tricket med att handla på eBay är dock att det sällan är lönsamt att köpa en sak i taget utan det är ofta obetydligt dyrare att köpa en större kvantitet, då frakten är en stor del av priset.

Jag har länkat till produkterna på eBay, men länkarna ändras ofta och är troligen inaktuella när du läser detta inlägg. Du får dock en idé om på vad sakerna heter på engelska, så att du kan göra nya sökningar själv. De priser jag uppger kan också ändras snabbt.

Jag föreslår också att man köper en LED-lampa istället för en UV-lampa om man vill köpa sig en större/bättre lampa som ersättning till Depends (som också är en LED-lampa). LED-lampan är hållbarare och ger en snabbare härdning av lacket. Den traditionella UV-lampan innehåller en utbytbar lampa (som ett litet lysrör) som är skört och svårt att transportera. LED-lampan håller den brinntid som angetts och det finns inte några utbytesplampor. Härdningen är någon minut för LED och ett par minuter för UV och det är segt att sitta och vänta under lampan, så dessa få minuter känns väl värda att betala lite extra för. Köp inte heller för svag lampa och se till att det finns en timer eftersom det underlättar jobbet, eftersom den då slocknar automatiskt då tiden är ute. Depends LED-lampa är på 6W och det är ett minimum (det beror även på styrkan på själva LED-lamporna, men den styrkan anges sällan så man får gå på Watt-antalet som fingervisning istället). Jag har numera en LED-lampa på 12W som fungerar utmärkt där man enkelt bara vilar hela handen under ljuset, men det finns också ännu kraftigare. Se också till att lampan fungerar i våra europeiska 220-volts uttag och har en EU-kontakt (EU plug).

Handlar man från Depend behöver man för att måla naglarna (summa ca 550 kr):

 • 1 före/efter-rengöring (cleanser) 35 ml
 • 1 baslack 5 ml
 • 1 st topplack 5 ml
 • 1 LED-lampa med adapter
 • 1 manikyrpinne
 • 1 nagelfil

Handlar man från eBay behöver man (summa ca 480 kr):

Nagellacket ska heta något med ”LED” och/eller ”Soak off”:

 • ”LED” för att det verkligen ska fungera med LED-lampan (vissa gel fungerar bara i UV).
 • ”Soak off” för att det ska gå att blöta bort med aceton. Soak off lack kommer också i vanliga flaskor med tillhörande borste, på samma sätt som traditionella nagellack (inte burkar där man behöver typ oljepensel för att lägga på naglarna).

För att ta bort bort gellack behöver man:

 • Remover från Depend eller vanligt Aceton (finns på närmaste livsmedelsaffär)
 • Bomullspads (finns på närmaste livsmedelsaffär)
 • Aluminiumfolie (finns på närmaste livsmedelsaffär)
 • Något att peta med: Apelsinpinne, nagelbandsverktyg eller bara sina egna naglar

Andra saker som jag tycker är bra att ha:

 • Nagelklister (brush on nail glue – finns också utan borste där man droppar limmet på nageln istället)
 • Nageltippar (nail tips)
 • Nagelklippare (Nail clipper /cutter – vilken är tillräckligt bred för att klippa nageltippar med ett enda klipp)
 • Nagelbandsolja (cuticle oil)

Undvik de billiga glasfilarna på eBay! Jag har testat flera olika av de billiga sorterna, men alla har varit helt slut efter bara någon gångs användning. Visst är sandfilar bra att använda, men jag återgår alltid till stålfilar – de håller i längden och man står inte plötsligt utan fil, för att man glömt köpa nya.

Osäker hur man ska tänka då man handlar på eBay? Läs då det här.

 

4 svar på “Gelé naglar – startkit”
 1. Jag tror att den ev.kan funka med den vanliga gelén, men att till gellack ska det vara LED UV.
  De vanliga UV-lamporna säljs ju med lösa utbytbara lampor, så kolla och jämför hur kraftiga de är. Är ju ingen förmögenhet förslösad om det nu inte skulle funka. Det står angivet watt etc på respektive lampa, så läs på och jämför.

 2. När man köper filar, vilken ska man ha då? Asså 180/100 eller 80/100 .. finns ju massa o välja på! :/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *