Vilken typ av mejeriprodukter man väljer: Vanliga eller light, beror till en del på vilken metod man har valt.

  1. Om man äter enligt lågt GI-principen som t.ex. Montignac eller Fedon Lindberg så rekommenderar de att man ska välja light-produkter av mejeriprodukter som mjölk och grädde. Däremot så tror jag inte att de skulle rekommendera de produkter som är i princip fettfria och där fettet istället har ersatts med olika former av stärkelse, socker eller andra snabba kolhydrater. Jämför kolhydratinnehållet på produkterna, så ser du snabbt vilka produkter som bara har fått fettet reducerat (t.ex. minimjölk) jämfört med de som fått fettet utbytt mot sämre innehåll (t.ex. 0,1%-ig fruktyoghurt).
  2. Äter man enligt lågkolhydratprincipen så är det antalet kolhydrater som räknas. De mängder mjölk man använder är små. Själv har jag bara mjölk i kaffet och skulle jag använda minimjölk skulle jag behöva tredubbla mängden mjölk för att uppnå samma effekt: Mer mjölk = mer kolhydrater, vilket inte är önskvärt.
    Är man rädd för fullfeta mejeriprodukter och animaliskt fett kan man välja att gå ner på mellan-läget (mellangrädde, mellanmjölk etc). Lågfett-produkter typ minifraiche innehåller sådant som modifierad stärkelse, vilket jag inte ser som något vi ska äta om vi kan undvika det. Man ska sträva efter att äta så naturlig och oprocessad mat som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *