kan man kombinera viktväktarna och LCHF. Kan man låta bli att äta light produkter och bara äta fullfett?
kan man kombinera viktväktarna och LCHF. Kan man låta bli att äta light produkter och bara äta fullfett?

Jag får rätt ofta frågan om det går att kombinera viktväktar-dieten med LCHF. Det är främst de som är rädda för att äta light-produkter som ställer frågan. Svaret är: Ja och Nej! Till syvende och sist så gör alla precis som de vill, men jag tänker så här:

  • Viktväktarnas tänk är att hålla igen på kalorier och kolhydrater med lågt GI. Du äter mycket frukt/grönsaker och fiberrika produkter för att ge mättnad.
  • LCHF håller igen på antalet kolhydrater. Du äter mycket fett som ger mättnad.
  • Alla dieter fungerar så länge du håller sig till programmet. Det spelar ingen roll vilken diet du väljer: Viktväktarna, LCHF, pulverdiet eller något annat. Följer du det till punkt och pricka kommer du att gå ner i vikt.
  • Om du går hungrig kommer du till slut att inte orka utan börjar äta ”som vanligt” igen.
  • När du är bekväm med en diet, vet att den fungerar och framför allt hur den fungerar, kan du börja experimentera och byta ut saker.

Vad är skillnaden när det gäller smartpoints för light-produkter jämfört med fullfett ur ett viktväktar-perspektiv?

Exempel:
3 msk Milda Mat 4% 1 sp vs. 3 msk vispgrädde 8 sp
3 msk lätt créme fraiche 3 sp vs. 3 msk crème fraiche 34% 7 sp

Du får byta ut precis vad du vill i viktväktar-dieten så länge du registrerar allt du äter och håller dig inom din poäng-gräns. Frågan är mer om det är värt det och hur du kompenserar det i övrigt. 7 smartpoints skillnad t.ex. för en svamp-sås gjord på vispgrädde är för mig väldigt mycket extra points. Som jämförelse är min frukost ofta två skivor danskt rågbröd med light-leverpastej och smörgåsgurka på, vilket är 7 sp:s. Väljer du vispgrädden före Milda Mat 4% så behöver du kompensera det på resten av dagens måltider: T.ex. äta havregrynsgröt med frukt/bär till frukost, som är bland det snålaste du kan äta när det gäller viktväktarkost.

Så svaret är att det går, men att du behöver fundera igenom hur hela din dag ser ut på viktväktarprogrammet för att kompensera att du äter mer fett (och då också mer kalorier) än vad som egentligen är nödvändigt, då det finns motsvarande smalare alternativ (=light). Så länge du räknar och bokför allt du äter och håller dig inom ramarna, så är allt OK. Frågan är däremot om poängen är rätt använda.

Så svaret är att visst går det, men att du behöver se hela bilden. Jag skulle också vilja problematisera det ännu mer: Varför är det just light-produkter som alltid kommer upp som skadliga och som ska bytas ut? Vi äter väldigt mycket annat som innehåller massor med tillsatser. Vill man äta helt ren mat (typ Paleo-kost), så förstår jag motståndet. I alla andra fall så funderar jag på om det inte är LCHF-folkets envisa propaganda att inte äta light-produkter som är orsaken. Utan att tanken inte är mer underbyggd än att ju mer fett desto bättre.

Ibland är ryktet helt enkelt inte sant. Exempel:
Larsas Grekiska Yoghurt 0% fett innehåller pastöriserad mjölk, yoghurtkultur och inget annat.

Om man vill ha grädde i maten: Varför inte bara ta mjölk istället och reda det med lite potatismjöl eller Maizena för att få det hela tjockare? Inga konstiga tillsatser alls då och betydligt mindre fett (men glöm inte att bokföra redningen också: 1 msk potatismjöl/maizena = 1 sp, så ändå betydligt mindre än om du använt vispgrädde).

För egen del så har jag i princip helt slutat äta ost, smörgåsfett och feta mejeriprodukter. Gör vi pastasåser tycker jag de är godare och mer smakrika numera utan att man tillsätter mjölk/grädde. Vill du förändra ditt sätt att äta, så behöver du ge avkall på att äta exakt det du tycker är godast. Det är genom att äta det jag tycker är gott, som har tagit mig dit jag är idag. Vilken inte är en bra plats när det gäller vikten. Det positiva är att du vänjer dig vid tiden vid det nya sättet att äta och att dina smaklökar kommer att få nya preferenser.

Samtidigt som en del kan gå hur långt som helst för att undvika fullfett-produkter, så äter man proteinbars, proteinshakes, sockerfritt godis, halvfabrikat, veg-produkter som ska imitera köttprodukter (tala om tillsatser i dessa produkter). Ur det perspektivet kanske det är enklare att äta lite light-créme fraiche för att hålla nere på kalorierna istället för att ta den fullfeta varianten och istället gå hungrig, vilket riskerar att man inte kan hålla sig till programmet. Men det är jag det. Du får tycka annorlunda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *