Rikomagic MK802IIIS android dongel

Nu är den här – min lilla mini PC: En Rikomagic MK802 IIIs.

MiniPC:n är inte mycket större än en ordinär USB-sticka/dongel men innehåller Android 4.1 (Jelly Bean), Dual Core, <1,6 GHz, 1 GB RAM,  8 GB minne, WiFi och Bluetooth. Den kopplas till TV:n via HDMI-uttaget och tar strömmen via USB. Den har dessutom plats för ett Micro SD-kort och en extra USB för att koppla t.ex. ett trådlöst tangentbord. Det är helt enkelt fascinerande hur mycket som ryms i en så liten enhet. Dessutom är den rätt snygg med blå led-lampor och elegant svart skal.

Rikomagic MK802IIIS android dongel

Jag stod och vägde mellan den här Android-enheten och en Raspberry Pi (med Debian), men  för de behov jag har just nu, så kändes Android-enheten mer relevant. Tanken är att kunna köra film-appar som Netflix, Voddler etc direkt mot TV:n utan att först behöva koppla upp datorn. Netflix kan jag visserligen köra via Wii-spelet, men ju mer man kan ha samlat på ett ställe desto bättre. Och via Android har jag tillgång till hela Google Play och kan till och med kolla Facebook via TV:n om jag skulle känna för det. TV:n blir som en extra surfplatta med Android.

Rikomagic MK802IIIS android dongelInstallationen var enkel. Jag kopplade bara in dongeln i HDMI-uttaget och satte in en av mina mobilladdare för strömförsörjningen. Det rekommenderas att man har en USB-laddare som ger 2A. En sådan är beställd men befinner sig någonstans i postgången, men den vanliga laddaren verkar fungera tills vidare.

För att kunna styra enheten och göra nödvändiga inställningar, så kopplade jag in en trådbunden USB-mus direkt i mini-pc:n. Sedan var det bara att styra musen  som vanligt på TV-skärmen. Det virtuella tangentbordet kom upp precis som på en mobiltelefon då jag hamnade på ett textinmatningsfält. Efter det var det enkelt och snabbt att koppla upp den mot min trådlösa router.

Då Rikomagic väl var uppe på internet, så var det enkelt att hitta igen den via mobiltelefonen och den app som finns att hämta ner: MK802II Remote Client. Mobilen fungerar då som fjärrkontroll och man får till och med en Touch Pad för att kunna styra enheten. När jag startade appen, så hittade den direkt igen min Rikomagic-enhet och det var bara att ansluta. Appen fungerar riktigt bra då man vant sig vid den. Nackdelar som jag direkt upptäckte var att det virtuella tangentbordet innehåller långt ifrån alla tecken (och framför allt inga svenska sådana) samt att den drar oerhört mycket ström ur mobilen! Ska man använda enheten mycket så är det nog idé att köpa ett separat trådlöst tangentbord till denna. Jag löste problemet med det sparsmakade tangentbordet genom att använda USB-musen istället, då det krävdes.

Väl uppkopplad mot enheten, så gjorde jag de vanliga inställningarna: Bytte till rätt tidszon, ställde in svenska som språk och bläddrade mig igenom menyerna, som kändes som på vilken android-enhet som helst (vilket det ju också är). Jag laddade ner Netflix, SVT Play (som hänvisar till webbsidan, men i alla fall) och Kanal 5 Play.

20130215_175038a

Så nu är min TV inte bara TV längre utan en surfplatta med Android 4.1 också.

[ Rikomagic SE | Rikomagic UK | MK802II Client ]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *