Det här är väl egentligen min egen käpphäst när det gäller välbefinnande. Man måste reducera stressen för att må bra. Det är ofta lättare sagt än gjort, då vi är styrda av yttre faktorer och måste hänga med i tidens tempo både på arbetsplatser och privat. Det gäller dock att hitta ett sätt att koppla av och jag tror att det är olika för var och en. Vissa kopplar av genom att snickra. Andra genom ett hårt träningspass på en gymanläggning. Eller så läser man en bok, lyssnar på musik eller gör någon annan lugn aktivitet.

Vi behöver få ta det lugnt ibland. Vi behöver ha dagar som är helt fria från inplanerade aktiviteter och måsten. Jag har själv bestämt att lördagen är en sådan dag för mig. Då sover jag alltid tills jag vaknar, äter frukost länge och tar sedan dagen som den kommer. En lång promenad står alltid på schemat. Jag märker alltid den efterföljande veckan om jag inte fått min slappar-lördag. Jag behöver få ladda batterierna genom att låta kroppen och själen vila en dag från alla måsten.

En motsägelse i sammanhanget är väl att vi för att kunna minska stressen och få hälsofördelar måste lägga ner mer tid på matlagningen. Jag tror man kan hitta genvägar i vardagen (jag är expert på det), men å andra sidan så är tiden vi lägger ner på maten en investering i vår hälsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *