uggla virkad kork till flaska

Varför är det plötsligt så populärt med ugglor som motiv på det mesta just nu? Visserligen finns det något som heter mode och trender, men varför just ugglor och inget annat djur – utan endast ugglor allena? Ugglor i verkligheten kan vara rätt gulliga att se på, men några kramdjur är de knappast. De som nu avbildas är dessutom ofta rätt stilistiska och det gulliga är helt borta.

Vi hade en uggla på våra klasströjor då vi gick ut 9:an i mitten av 70-talet. Det berodde dock mest pga avsaknad av kreativitet och inget som jag kan påminna mig var något mode. Visst fanns ”Ugglan Helge” och Hedvig i TV-programmet  ”Ifrån A till Ö” under samma tid, men det kunde väl knappast klassas som en modepryl. Om alla ugglor just nu ska tänkas vara någon sorts retropryl.

Det är ugglor som stickas och virkas i alla de grupper jag är med i: På mössor, sockar, vantar, tröjor, dukar och till och med mattor.

Jag tänkte köpa kompletterande temuggar till min teservis från Iittala, men den visade sig ha utgått. Istället hade den ersatts av en ny glasyr med – just det – ett ugglemotiv.

Jag köpte själv en ugglepryl i fjol, innan jag förstått omfattningen av denna uggleinvasion.

Till mitt försvar kan jag säga att jag köpte den för att den:

  1. Kändes praktisk (det är en flask-kork).
  2. Den var rosa.
  3. Jag kan tycka att det kändes OK med en uggla som satt och spanade på toppen av en flaska.

Behöver vi kanske påminna oss om att vara kloka, eftersom vi säger ”klok som en uggla”? Men ser jag ett klädesplagg, textil eller någon annan heminredningsdetalj igen, så kommer jaq nog att brista ut i ett: ”Hooo-hoooo!”

Edit: Glömde bort Ugglan ’I fablernas värld’. * Börjar nynna: ’Vill du veta någonting, så fråga Ugglan…’ *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *