Då är det alltså bestämt att det ska bli Spanien.

För att välja exakt var i Spanien vi vill bo så utgår vi varifrån det går direktflyg från Stockholm, vilket gör att det är Málaga eller Alicante som kan bli aktuellt. Barcelona är en mycket trevlig stad, men klimatet är inte idealiskt på vintern och priserna på lägenheter har skjutit rejält i höjden. Vi är inte beredda att betala så mycket och det verkar inte heller finnas några större attraktiva billigare orter utanför. Det katalonska kravet på självständighet, gör det dessutom osäkert på hur framtiden kommer att te sig för den delen av Spanien.

Vi vill bo i en centralort, där all service finns tillgänglig på gångavstånd. Hemma i Sverige bor vi i en typisk nybyggd villaförort i en mellanstor svensk stad (hade kallats ”urbanisation” om det varit i Spanien). I Spanien hoppas vi få leva lite storstadsliv, men i en lagom stor stad. Vi frågar runt i bekantskapskretsen efter erfarenheter och så fort vi nämner orden “köpa lägenhet i Spanien”, så svarar någon: “Åh, Nerja är ju så fint!”. En snabb koll gör att vi fort konstaterar att prisnivån i Nerja är väldigt hög jämfört med många andra semesterorter. Nerja ligger på Costa del Sol och priserna där har hunnit stiga en hel del efter fastighetskrisen 2007. Dessutom är Neja väldigt backigt och jag vill att det ska vara enkelt och lätt att promenera i närområdet.

Vi vänder oss därför mot trakterna kring Alicante och Costa Blanca istället. Jag skulle väldigt gärna bo i centrala Alicante: Alicante är en stad med stranden mitt i centrum som många talar väldigt gott om. Då jag pratar med en mäklare om köp där och vilken budget vi har, så blir svaret: “Glöm det om ni vill bo i ett vettigt område”, så det slår vi ur hågen direkt. Alicante är en riktig storstad, med riktiga storstadspriser. Norr om Alicante är priserna också rätt höga på populära orter som Altea och Albir. Spårvagnen (“trammen”) går efter kusten, vilket gör transporterna enkla och lätt tillgängligt för många.

Fokus ändras återigen och nu till kusten som ligger söder om Alicante. Då vi vill bo där det är liv och rörelse året om samt bra kommunikationer till flygplatsen och med gångavstånd till både hav och en trevlig strandpromenad, blir det Torrevieja. Den fantastiska strandpromenaden och tillgången till flera sandstränder helt nära centrum är helt unik. Här är också priserna fortfarande rimliga och avståndet till flygplatsen är mindre än 1 timme (vilket är vår max-gräns). Vi vill också bo i en “riktig” stad, med all tänkbar service, så mindre orter och urbanisationer går bort direkt. 

Det finns en hel del trevliga orter på vägen till Torrevieja som:

Arenales del Sol: Väldigt nära flygplatsen, men inte mycket service. En typisk semesterort sommartid, men vi blir helt beroende av bil. 

Gran Alacant: Här hittar man bostäder med fantastisk utsikt över havet. Staden är utsträckt och jag känner inte att jag vill bo där utan att ha bil. Det är inte heller gångavstånd till stranden härifrån och få bostäder har gångavstånd till något köpcentrum.

Santa Pola: Ett jättetrevligt ställe men något högre priser än Torrevieja eftersom det ligger närmare Alicante. De har en trevlig strandpromenad med en marina och dess typiska stora yatcher.

La Marina: Också en väldigt liten ort där vi behöver ha tillgång till bil. Vi åker ner och tittar på  det nybyggda området La Marina del Pinet halvvägs mot havet och det känns verkligen utkastat mitt ute i ingenstans. Oerhört vackra hus, fina fräscha lägenheter som säljs till bra priser, men ingenting för oss som vill ha liv och rörelse omkring oss. Urbanizacion La Marina ligger för långt från havet.

Guardamar del Segura: Detta är nog den starkaste kandidaten till Torrevieja. Staden är lagom “liten” och har en fantastisk strand. Fascinerande är också alla pinjeträden och den fina parken som ligger mitt i stan. Jag tycker dock att det verkar vara svårt att hitta ett vettigt boende centralt och ville inte hamna långt bort i det nybyggda området som ligger efter den långa underbara stranden. Det byggs också flera höga hus långre norrut mot den nya marinan, men därifrån är det långt till centrum.

La Mata (Torrelamata / Torre la Mata): Här finns också en helt underbart lång sandstrand och orten är i princip sammanbyggd med Torrevieja. För mig känns det dock mer som en förort till Torrevieja, än som en egen stad.

En sak jag snabbt också lär mig snabbt är att man ska bo på rätt sida av N-332, dvs den stora vägen. Och rätt sida är öster om N-332, så du inte får vägen mellan dig och havet.

Söder om Torrevieja finns det också många fina ställen som Punta Prima, Playa Flamenca, La Zenia (med det stora köpcentret Zenia Boulevard), Cabo Roig, Mil Palmeras för att sedan komma till Torre de la Horadada. Det finns jättefina bostäder här och ofta nybyggda, men för oss faller det på avståndet från flygplatsen. Hit måste du ta en taxi eftersom flygbussen endast går till Torrevieja. Jag upplever också detta mer som villaförorter än samhällen och bil är ett måste. Vi kör ända ner till La Manga också för att se på havslagunen och det är fascinerande att man byggt höghus efter en smal landtunga som går runt hela innanhavet. Eftersom vi är där under högsäsong, så är det väldigt mycket trafik och folk i rörelse just då. Jag funderar dock på hur det är där vintertid och gissar på att det är rätt folktomt då.

Norr om Alicante finns många berömda orter som San Juan, El Campello, Altea, Benidorm, Calpe m.fl. Vi kör en sväng norrut och visst är Altea otroligt vackert med sina vita hus och Altea Hills där stora villor klättrar efter det branta berget. Benidorm är helt otroligt fascinerande med sina skyskrapor. Men jag kommer aldrig att vilja åka många gånger på de smala kurviga vägarna. Det är förvånande vilket annorlunda landskap det blir norr om Benidorm. Rejäla berg och trädklädda gröna kullar. Men jag och smala, kurviga bergsvägar går inte ihop.

Stadskärnan i Torrevieja har ett stort utbud på lägenheter och gångavstånd till “allt” vilket passar oss bra, då vi inte vill vara beroende av att hyra bil varje gång vi åker ner. Än mindre måsta ha en bil ståendes där permanent.

Då vi startade projektet, så tror vi att vi bara ska ha råd med en liten lägenhet, dvs med 1 sovrum, men vi byter snart fokus till att leta efter ett boende med 2 sovrum. Med två sovrum kommer vi att vi få plats med både ett sovrum till oss, ett arbetsrum men ändå kunna ha gäster i en bäddsoffa i vardagsrummet. Vi vill också ha en lägenhet för att slippa yttre underhåll och trädgård, då vi just nu bara kan vara där korta perioder. Jag ser ibland bilder på skräckexempel till hus som stått övergivna ett tag och där ogräs växer fritt mellan kakelplattorna. Naturen tar snabbt över i ett klimat som detta.

När det gäller funderingen om att välja hus eller lägenhet så resonerar vi så här:
Vi vill kunna klara oss utan bil och med allt inom gångavstånd. Då måste det bli en centralort att bo i. Att bo i radhus eller villa i Spanien kräver lika mycket underhåll som om du bor i radhus eller villa i Sverige (med undantag för snöskottningen då) och om du inte vill sköta trädgård och kanske också pool själv, så måste du hyra in någon annan som gör det, vilket ytterligare fördyrar boendet och ytterligare en sak att hålla koll på. Vi vill ha ett enkelt boende och hålla nere boendekostnaden så mycket vi kan.

Jag kommer att nämna Torrevieja och Costa Blanca i texten, men mycket av det jag lärt mig gäller även för andra delar av Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *