Läser i Aftonbladet att SJ har fortsatta problem inför julen. Nu är det visst för mycket snö, så att tågen är för tunga pga snö och is. Jag tillhör dem som verkligen sett fram emot Botniabanan. 6 timmars restid från Umeå till Uppsala är ju bara helt perfekt. Och det är bra mycket bekvämare att åka tåg än att sitta helt fastspänd i ett trångt bussäte. Och att köra bil helt själv vintertid är rätt jobbigt.a

Inför julen hade vi en del funderingar hur vi skulle göra med firandet: Skulle jag åka ner till Bergslagen, eller skulle mamma komma hit? I god tid kollade vi biljettpriser och med SJ:s vanliga slumpmässighet var biljetterna sanslöst dyra. Dessutom gick det bara att boka resa söderut inför helgen – övrigt var gråmarkerat. Någon månad senare då vi kollade var biljetterna billigare (om än jämförbart dyra för vad man får), men vi hade nog alla fått kalla fötter då vi insåg att jag skulle vara tvungen att åka enbart på helgdagar. Blir ett tåg stående en helgdag, så verkar inte SJ:s beredskap vara den bästa, så jag vågade inte chansa.

Att boka en kombination av flyg+tåg känns lika osäkert, då man måste ha så stora marginaler att restiden blir onödigt lång (i alla fall på väg norrut då tåget ska hinna fram innan flyget avgår).

En fundering var att åka bil, men med tanke på alla larmrapporter, så kändes det inte bra att köra bil själv hela vägen. Det känns som att inte väglaget är värre än vad jag är van vid här upp i norr på vintrarna, men jag är ju inte ensam på vägen.

Så vi firar jul på var sitt håll, så får mamma komma och hälsa på efter nyår istället när trafikläget är lugnare hos SJ.

Men visst är det synd att man inte längre känner att man kan lita på att tågen går då de ska och att man alltid ska känna sig lite lurad på priset då man beställer biljetten, pga SJ:s oförutsägbara prissättning.

Och alla ni som säger att det finns ju billiga biljetter om man är ute i god tid, så kan jag säga att följande gäller: Man ska vara ute exakt 90 dagar innan och då helst före kl sex på morgonen. Sedan ökar priset snabbt. Och i varje fall jag har sällan så pass bra planering pga jobb och vardag att jag vet exakt på dagen 3 månader innan att jag ska åka tåg någonstans.

[ Aftonbladet ] [ DN ]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *