Hur ska du kunna välja vilken mäklare du vill anlita? Vilka är seriösa och ser inte bara till att klämma ut varenda krona ur dig? Vilka kan du lita på som kommer att ge dig goda råd under hela processen? Vem kommer att visa dig bra objekt som är prisvärda? Vem finns kvar där nästa år för att svara på frågor som kommer efter köpet?

Lätt är det inte att välja en mäklare bland alla de som finns. Promenerar du runt i Torreveija känns det som att det är ett mäklarkontor i vartannat gathörn. Vissa av dessa poppar upp under sommaren för att sedan försvinna under vintern. Ett råd du ofta får inför ett husköp eller lägenhetsköp är att gå runt i det område du är intresserad av och ring sedan numren som finns på skyltarna. Du kommer då att hamna både hos mäklare och privatpersoner. Se då till att du har anlitat en bra advokat som hjälper dig från dag ett att genomföra köpet. 

Om du vill göra på det andra sättet och låta en mäklare visa dig runt så är mina råd:

  • Ta kontakt med mäklaren en tid innan. Berätta vad du är ute efter. Be om förslag. Var dock på det klara att de förslag som de kommer med i det läget mycket väl kan vara sålda när du väl har rest ner för att titta runt. Det viktiga är inte att du får perfekta förslag eller många förslag. Det viktiga är att du vet att du kan kommunicera med mäklaren. Att de svarar på telefon/mail. Att de lyssnar på vad du säger. Att de villigt svarar på dina frågor.
  • När du kontaktar mäklare: Skriv raka, korta, tydliga frågor. Mäklaren på andra sidan vill inte svara dig med en lång novell utan vill ge dig nödvändig information bara. Jag gjorde just det misstaget: Jag skrev jättemycket text och långa kravlistor. Dessa mail fick jag inte alltid svar på och de som svar som kom var inte så uttömmande. Jag kan tänka mig att mottagaren i andra sidan mest suckade över allt text. När jag däremot frågade tydliga, korta frågor om specifika objekt så fick jag alltid svar och alltid bra svar. Några mäklare ringde till och med upp mig. Vissa mäklare kan svenska, vilket brukar synas på deras hemsida, de allra flesta kan engelska men skulle inte det heller fungera, så fungerar Google Translate förvånansvärt bra.
  • Kolla hur länge har mäklaren varit aktiv på marknaden? En mäklare som funnits på orten under många år är troligen fortfarande kvar i branschen pga att de gör ett bra jobb. De kan också området både när det gäller priser och lägen, men också hur det ser ut med service, kommunikationer etc.
  • Vad säger Facebook? Det låter kanske banalt men det finns mycket info att hämta i de olika Facebook-grupperna där folk är förvånande ärliga med sina erfarenheter. Du ska dock vara lite kritisk till det som sägs där och ibland kan man enkelt se att det troligen finns flera sidor av historien. Emellanåt så berättas dock erfarenheter som i varje fall skulle göra att jag valde en annan mäklare, för att vara på den säkra sidan. 
  • Tro inte på att svenskklingande namn på mäklarbyråer står för någon sorts extra kvalitetsgaranti. Mina egna helt ovetenskapliga undersökningar visade att några (inte alla) av de ”svenska” firmorna på samma objekt var ca 10% dyrare jämfört med det som kallas för ”spanska” mäklare. Det kan kännas tryggt att ha med en ”svensk” franchise-firma att göra, men du kan kanske också få betala extra för det.
  • Titta på mäklarens hemsida och se vilka objekt de erbjuder och försöker framhålla. Det är rätt tydligt att vissa mäklare helst vill ha kunder som köper stora villor, andra promotar olika golf-resorter, andra har en massa billiga lägenheter och andra kanske har flera olika bankåtertagande som är deras nisch. Det känns trist att vara den med liten budget som kommer till firman som oftast säljer miljon-villor – jag tror inte att du blir den mest uppmärksammade kunden där. Välj en mäklarfirma som du känner stämmer överens med din köp-profil.
  • Fråga vilken advokatfirma de samarbetar med och framför allt att det verkligen är en advokat involverad i köpeprocessen. Ta egen kontakt med denna eller välj en egen.
  • Fråga efter recensioner från människor som du känner förtroende för. Frågar du på Facebook om råd, så kommer det att rasa in olika förslag. Titta efter vilka som rekommenderas av flera olika personer och inte bara av sin bästa kompis.
  • Oavsett vilken mäklare du använder – se till att du har en egen juridisk representant!

Visningsresor

Många mäklarfirmor erbjuder s.k. visningsresor. Du betalar ett rabatterat paketpris för att mäklaren ska komma och hämta upp dig på flygplatsen (resan betalar du själv), ser till att du får bo på ett bra hotell. Sedan kör de runt dig i två-tre dagar för att titta på olika objekt som de vill sälja.

Jag har hört både bra och dåligt om dessa resor, men mest negativt: Många säger att de har upplevt att de inte fått se hus eller lägenheter som de som köpare varit intresserad av, utan att de fått se hur eller lägenheter som mäklaren vill sälja. Jag vet inte om detta stämmer, då vi själva ville vara fria och inte vara hänvisade till en endaste mäklare och deras utbud, men du blir helt klart utelämnad åt en enda mäklares vilja att visa lämpliga objekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *