virkad lång klänning med vidd i kjolen Kampes 12/3 merceriserad bomull virkgarn beskrivning

Jag säger ofta att virka är vackrast i tunt garn, men efter det här projektet kan jag också säga att virka i tunt garn prövar på tålamodet! Det har varit ett roligt jobb, men det har tagit mycket tid. Det är riktigt många kilometer garn i den här klänningen. Det tunna garnet gör dock att klänningen är lätt som en spets och tar inte speciellt mycket plats heller om jag vill packa ner den. Jag tycker ofta att virkade plagg blir för stela och otympliga, men virkar du i tunt garn så kan du virka ett tätt mönster utan att det blir tjock grovt.

virkad lång klänning med vidd i kjolen Kampes 12/3 merceriserad bomull virkgarn beskrivning

Jag har använt Kampes 12/3 garn i oblekt. Tyvärr är inte tunt 12/3 virkgarn någon storsäljare, så du kan behöva göra en specialbeställning. Det är oftast inga problem om du kan tänka dig att beställa en hel förpackning och har tid att vänta tills affären gör sina andra beställningar. Ju fler som virkar i tunt virkgarn – desto större chans att garnet kommer att lagerhållas. Jag använde virknål nr 2,5. Jag tycker man kan använda lite grövre virknål än vad som rekommenderas när man virkar kläder. Det ger ett mjukare resultat med bättre följsamhet.

Modellen är den vanliga. Jag börjar med att göra oket, dvs fram och bakstycket med halsringning. Är du osäker på måtten så lägg ut ett plagg som du trivs med och virka efter de måtten. Jag har lagt in det obligatoriska korset i nacken. Jag säger obligatoriskt eftersom jag ofta lägger in ett kors någonstans i plagget. Okets mönster är enkelt med 1 varv med fasta maskor och 1 varv med 1st+1lm+hoppa över en m.

virkad lång klänning med vidd i kjolen Kampes 12/3 merceriserad bomull virkgarn beskrivning

Efter det fortsätter jag att virka runt och virkar neråt. Jag har vikt upp ärmhålet så det syns att jag fortsatt att virka ihop plagget härifrån. Jag är livrädd att mina plagg ska bli för snäva och vill ha lite A-linje-form på livet. Så gjorde några ökningar innan kjolen började.

virkad lång klänning med vidd i kjolen Kampes 12/3 merceriserad bomull virkgarn beskrivning

Kjolen är sedan ett vanlig solfjädersmönster. Dvs 2st+1lm+2st med till en början 1 lm mellan. För att få vidden på kjolen ökar jag på med en lm var 20:e varv.

När livet och kjolen är klar så virkar jag på ärmarna. Avslutning på ärmarna är densamma som runt halsen:
Några varv med fasta maskor virkade som reliefmaskor bakifrån. Dvs jag virkar en fast maska om förra varvets maska och sticker in virknålen bakifrån.

virkad lång klänning med vidd i kjolen Kampes 12/3 merceriserad bomull virkgarn beskrivning
virkad lång klänning med vidd i kjolen Kampes 12/3 merceriserad bomull virkgarn beskrivning

virkad lång klänning med vidd i kjolen Kampes 12/3 merceriserad bomull virkgarn beskrivning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *