virkad topp nova eko bomullsgarn tshirt korall

En snabbvirkad sommartopp i bomullsgarn som jag gjorde till dottern. Mönstret är ett gratismönster från Hobbii Sunny Shells. Garnet är Eko Nova i färgen korall. Virknålen är nr 3.0.

virkad topp nova eko bomullsgarn tshirt korall sommartopp

Ibland är det enkelt och bekvämt att virka från färdiga mönster och när jag såg denna sommartopp så blev jag genast förtjust. Som tur är så har jag en dotter som gärna ökar på förrådet av ”mammatröjor”. Det är ibland roligt att göra något som går lite fort och enkelt också, till skillnad mot mina jättearbeten i 12/3-garn.

Garnet: Eko Nova är bland det skönaste bomullsgarn jag träffat på. Resultatet blir supermjukt och det finns i massor med vackra färger. Det är lättvirkat och ett garn som även tål att du river upp och virkar om, utan att det tappar spänsten. Det har blivit lite av ett favoritgarn.

Mönstret: Jag gjorde en del justeringar av mönstret:

  • Jag hade svårt att hitta rätt masktäthet. Orginalet var virkat i ett tunt blandgarn på virknål nummer 4. Jag tycker resultatet blir väl glest på ett bomullsgarn. Jag bestämde mig efter ett par provvirkningar att gå så långt ner som till virknål nr 3. Masktäthet kan ge ett stort utslag även på små differenser, och det visade sig att jag varit väl optimistisk. Tröjan blev alltså för snäv. Därför lade jag till en kant i var sida och den kanten fick sedan övergå till korta ärmar.
  • Halsringningen var en nästan rak båtringning och jag tycker det är svårt att få dessa snygga. Det ser ut som om virkaren inte kan mönsterkonstruktion alls utan bara göra en fyrkant och syr ihop. Mest allergisk är jag mot de som gör klänningar där överdelen bara är en fyrkantig lapp – de sitter så illa (obekvämt) och det oavsett ålder på den som bär klänningen. Så jag gjorde en vanlig halsringning istället.
  • Bården på den nedre delen behövdes justeras i alla fall för mig. Det är en luftmaskrad som annars drar ihop arbetet ännu mer och det blir ännu större skillnad mellan borden och stolparna på den övre halvan. Lm-raden är i mönstret 2 + 4 + 4 + 4 ….. + 4 + 2. Istället gjorde jag: 3 + 5 + 5 + 5 ….. + 5 + 3.
virkad topp nova eko bomullsgarn tshirt korall
virkad topp nova eko bomullsgarn tshirt korall
Ett svar på ”Virkad topp i bomullsgarn”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *