Jag trodde att Medelhavsdiet skulle vara en mix av det spanska, franska, italienska och grekiska köket. Men den är inte så brett definierad:
Medelhavskost är en modern tolkning (från 1950-talet) av den traditionella maten i södra Italien och Grekland (framför allt Kreta). Medelhavskosten innehåller dock även influenser från Portugal, Turkiet, Marocko och Spanien etc. Dvs alla områden som explicit gränsar till Medelhavet.
Den som hoppades på att få äta stora portioner av pasta med massor av smör och ost, kommer att bli besviken. Medelhavskosten är basera på grönsaker, frukt, fisk och skaldjur.
Kosten sägs minska risken för hjärtsjukdomar och cancer. Medelhavskosten är inte bara ett sätt att äta utan också ett sätt att leva. Lika viktigt som bra mat för kroppens välbefinnande är stunder av återhämtning. För många av oss känns det som ett stort steg och rejält arbeta att hålla en kostplan – men att lyckas stressa ner i vardagen, är minst sagt lika svårt.
För att få en bra och varierad kost bör man försöka att äta det som odlas för säsongen – det ger variation och färska, fina råvaror. Jag använder därför gärna de färska grönsaker jag hittar i min affär, som är närodlat. När jag läser om Medelhavsköket så känns det viktigaste att man äter mycket vegetabilier och håller igen på det röda köttet.
Medelhavskosten är inte i första hand ett sätt att gå ner i vikt utan ett sätt att må bättre: Att bli friskare och få mer energi. Att medelhavsdieten minskar risken för hjärt-kärlsjukdom och leder till ett friskare liv är väl belagt i åtskilliga studier. Det är däremot inte en kost som i första hand är avsedd för viktnedgång, men den anses bygga upp kroppen och ge den styrka och motståndskraft. Kosten anses även minska risken för cancer.
Medelhavskosten innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter.