I regel är det så att man kan äta fler kalorier på den här kosten än på en mer kolhydratrik kost, och ändå gå ner i vikt. Det är ett påstående som ofta förekommer. Samtidigt säger man också att man inte kan äta obegränsade mängder utan ska äta tills man är mätt. Min egen erfarenhet är dock att det tar tid för kroppen att anpassa sig till detta nya sätt att förbränna maten. I början av min lågkolhydrattid höll jag noga reda på även kalorierna och ville se effekten av en ökning eller minskning av dessa i förhållande till vikten.
I början så hade definitivt kalorierna betydelse också. Så fort jag ökade på mina kalorier, så märktes det på vågen (uppåt i antal kilo). Jag vågade inte dra detta för långt och återfå de kilon jag lyckats bli av med, så jag drog omedelbart ner på kalorierna igen. Turligt nog har jag aldrig varit hungrig på den här kosten, så det var inga problem. Ibland vill man dock ”unna sig lite” och äta mer, även inom ramen för denna kost. Jag kan också tillägga att jag inte haft några problem att komma i ketos, minska i vikt. Jag har heller aldrig fuskat, utan hållit reglerna strikt.

Efter att nu ha ätit ca ett år av denna kost, har jag upptäckt att min kropp blivit mycket mer stabil och verkligen hanterar att förbränna det fett jag tillsätter. Egentligen är det rätt naturligt: Har man över 40 års erfarenhet av kolhydratbaserad kost, så ändras inte det över en natt: Även om det till det yttre ter sig så.

Jag har sakta ökat mitt intag av kalorier och fortsätter att gå ner i vikt. Ju renare mat jag äter (d.v.s. ju mer Paleo-inspirerat jag äter) desto mer kalorier kan jag äta och ändå fortsätta gå ner i vikt. En förklaring kan vara att jag numera har en större andel muskler, som förbränner mer energi än tidigare, men jag tror inte det är hela förklaringen. Jag har alltid haft hyfsat kondition och rört på mig, släpade konstant runt på över 20 kilo extra, så nog fick musklerna jobba även då.
Mitt råd är alltså att ta det lite lugnt i början med kalorierna och sväva inte ut alltför mycket med smör och grädde. Fett är en viktig beståndsdel i denna kost och procenten ska vara ca 70% varje dag – där finns inga kompromisser. Allteftersom kroppen anpassar och lär sig, kommer man att kunna öka sitt matintag och helt sluta tänka kalorier, så länge man håller sig till grundreglerna i kosten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *